Όπως είπε, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο ιός δεν θα εξαφανιστεί και θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό. Αλλά το ζητούμενο είναι, όπως εξήγησε, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες, χωρίς να φοβόμαστε την κοινωνική επαφή. "Αυτό νομίζω θα επιτευχθεί σε ένα βαθμό" τόνισε ο κ. Μπουρλά.
"Το ζητούμενο είναι να έρθουν εμβόλια που να κρατούν για ένα χρόνο" είπε χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Pfizer, σημειώνοντας πως οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται πάνω σε αυτό καθώς δεν είναι δυνατό να κάνουμε τρεις και τέσσερις δόσεις κάθε χρόνο.
Πέρα από τα εμβόλια αναφέρθηκε στις θεραπείες που είναι πλέον διαθέσιμες για την Covid. Είπε πως πρόκειται για "αλλαγή παιχνιδιού" γιατί όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη δύσκολα θα το κάνουν τώρα. Όμως με τις θεραπείες αυτές μπορούν να μειωθούν οι συνέπειες της νόσησης.
"Το μόνο που δεν μπορούμε νσ προβλέψουμε είναι εάν θα έρθει μια άλλη παραλλαγή. Εάν εξακολουθήσει η Όμικρον, θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω και το τέλος του χρόνου θα θυμίζει το 2019", υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας την τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Pfizer για την ανάπτυξη του εμβολίου της σημείωσε πως μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έχουμε συγκεντρώσει εμπειρίες δεκαετιών και πως υπήρξαν τεράστιες αλλαγές στις κλινικές έρευνες. "Έχουμε προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς μπροστά στον τομέα της έρευνας".
"Ήμουν πολύ σκεπτικός στην αρχή με την τεχνολογία mRNA αλλά οι επιστήμονες της εταιρίας με έπεισαν με επιχειρήματα" εξήγησε. "Υπήρξαν πολλά τεχνικά θέματα αλλά η ανθρώπινη εφευρετικότητα είναι φοβερή. "Όταν ξέρεις πως δεν πρέπει να χάσεις, βρίσκεις λύσεις".
Είπε πως με την τεχνολογία mRNA τα επόμενα ένα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως για παράδειγμα για τον καρκίνο. "Η όλη ιστορία με τον καρκίνο είναι να πούμε στο σώμα πως είναι ένα ξένο σώμα και πρέπει να του επιτεθεί, όπως το σώμα επιτίθεται στην Covid".
Στην ίδια κατεύθυνση, θα μπορούσαν να "επιδιορθωθούν" και γενετικά προβλήματα.
Όλα αυτά εκτίμησε πως θα μπορούσαμε να τα δούμε και μέσα στην επόμενη δεκαετία", εκτίμησε.