ΟΗΕ κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να στηρίξει το Αφγανιστάν ενόψει της διαδικτυακής διάσκεψης δωρητών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με στόχο να συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,9 δισεκ. ευρώ) για τη στήριξη της χώρας.
«Η Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας, αλλά το Αφγανιστάν ζητεί δέσμευση και πίστη από την ψυχή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων, από την Καμπούλ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ΟΗΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει τριπλάσιο ποσό από αυτό που είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα το 2021, στη μεγαλύτερη έκκληση για συγκέντρωση πόρων που έχει κάνει ποτέ για μία μόνο χώρα. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόλις το 13% του πόσου που έχει ζητήσει.
«Πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα στο Αφγανιστάν, για τον λόγο αυτό ζητάμε από τους δωρητές να φανούν γενναιόδωροι», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.
Το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και περισσότεροι από 24 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου και έκτοτε η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα επιδεινώθηκε. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των σχολείων θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκαλώντας την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Αφού καταδίκασαν αυτή την απόφαση, ο ΟΗΕ, η Βρετανία, η Γερμανία και το Κατάρ – που συνδιοργανώνουν τη διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών – επέμειναν ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τον αφγανικό λαό, το 60% του οποίου εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Ελπίζουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα αλλάξουν άποψη», σχολίασε ο Γκρίφιθς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τα κορίτσια από την εκπαίδευση να μην επηρεάσει το αποτέλεσμα της διάσκεψης.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι βασικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν, όπως οι αυτές της υγείας και της παιδείας, έχουν πλέον «γονατίσει», ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν εργασία και αναζητούν δάνεια για να επιβιώσουν. Το 80% των δαπανών των νοικοκυριών αφορά τη διατροφή.
Παράλληλα η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες.
«Αχτίδα ελπίδας»
Ο Μαζέντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι Ταλιμπάν να ακούσουν από τον μουσουλμανικό κόσμο ότι «τα διδάγματα του ισλάμ δεν περιορίζουν τις γυναίκες».
«Αν και κατανοούμε ότι είναι κάπως ευαίσθητο να ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί υπέρ του Αφγανιστάν σε αυτό το κλίμα, υπογραμμίζουμε παράλληλα τη σημασία που έχει να μην το απομονώσουμε και πάλι. Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούνται οι ακραίες θέσεις», πρόσθεσε.
«Πρέπει να καταδικάσουμε πολύ έντονα και να μιλήσουμε απολύτως ξεκάθαρα στους Ταλιμπάν σχετικά με οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν πρέπει επίσης να εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν. Εγκαταλείψαμε το Αφγανιστάν μία φορά και γνωρίζουμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα», υπογράμμισε.
Η διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας με την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 20:00.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ήδη από χθες ότι θα προσφέρει 380 εκ. δολάρια το επόμενο οικονομικό έτος και τουλάχιστον το 50% αυτής της βοήθειας θα είναι αφιερωμένο στις γυναίκες και τα κορίτσια.
Ο Ανσάρι δήλωσε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να δοθεί στους Αφγανούς «ελπίδα για το μέλλον», ενώνοντας τη διεθνή κοινότητα ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
«Το Αφγανιστάν μπορεί να αποτελέσει χαμένη υπόθεση ή αχτίδα ελπίδας», εκτίμησε.