Το Αφγανιστάν είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο - ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό προκύπτει από τη λεγόμενη έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία, η οποία δημοσιεύθηκε ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ την Κυριακή.
Η ετήσια έκθεση κατατάσσει το Αφγανιστάν στην τελευταία θέση μεταξύ 149 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, με ποσοστό ευτυχίας μόλις 2,5. Ο Λίβανος ήταν η δεύτερη πιο θλιβερή χώρα στον κόσμο, με την Μποτσουάνα, τη Ρουάντα και τη Ζιμπάμπουε να συμπληρώνουν την τελευταία πεντάδα. Η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση για τέταρτη συνεχή χρονιά με βαθμολογία 7,8, ακολουθούμενη από τη Δανία και την Ελβετία, με την Ισλανδία και τις Κάτω Χώρες να βρίσκονται επίσης στην πρώτη πεντάδα.
Οι ερευνητές κατέταξαν τις χώρες μετά από ανάλυση δεδομένων τριών ετών. Εξετάστηκαν διάφορες κατηγορίες, όπως το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία στις επιλογές ζωής, η γενναιοδωρία του πληθυσμού και οι αντιλήψεις για τα επίπεδα εσωτερικής και εξωτερικής διαφθοράς.
Το Αφγανιστάν κατέγραψε χαμηλές επιδόσεις και στις έξι κατηγορίες, γεγονός που προκαλεί σύγχυση, καθώς προέκυψε πριν από την άφιξη των Ταλιμπάν και παρά τα 20 χρόνια αμερικανικών και διεθνών επενδύσεων. Μόνο οι ΗΠΑ δαπάνησαν 145 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν από το 2002, σύμφωνα με εκθέσεις του ειδικού γενικού επιθεωρητή των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν.
Παρόλα αυτά, υπήρχαν σημάδια αυξανόμενης απελπισίας.
Το Gallup έκανε μια δημοσκόπηση το 2018 και διαπίστωσε ότι λίγοι Αφγανοί που ερωτήθηκαν είχαν πολλές ελπίδες για το μέλλον. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία δήλωσε ότι δεν είχε καμία ελπίδα για το μέλλον.
Τα χρόνια ανεξέλεγκτης διαφθοράς, η αυξημένη φτώχεια, η έλλειψη θέσεων εργασίας, η σταθερή αύξηση των ανθρώπων που αναγκάζονται να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας και η ακανόνιστη ανάπτυξη συνδυάστηκαν σε μια συντριπτική κακοδαιμονία, δήλωσε ο αναλυτής Nasratullah Haqpal. Οι περισσότεροι Αφγανοί είχαν μεγάλες ελπίδες μετά το 2001, όταν οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν και ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κήρυξε τη νίκη,
"Δυστυχώς η μόνη εστίαση ήταν στον πόλεμο, στους πολέμαρχους και στους διεφθαρμένους πολιτικούς", δήλωσε ο Haqpal.
"Ο κόσμος απλά έγινε όλο και πιο φτωχός και πιο απογοητευμένος και πιο δυστυχισμένος... γι' αυτό και αυτές οι επενδύσεις 20 ετών στο Αφγανιστάν κατέρρευσαν μέσα σε μόλις 11 ημέρες", είπε αναφερόμενος στην αστραπιαία επέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα πριν σαρώσουν την Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου.
Όταν ο Masoud Ahmadi, ξυλουργός, επέστρεψε στο Αφγανιστάν από το γειτονικό Πακιστάν μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν το 2001, οι ελπίδες του για το μέλλον ήταν λαμπρές. Ονειρευόταν να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα κατασκευής επίπλων, που θα απασχολούσε ίσως και 10 άτομα. Αντ' αυτού, καθισμένος στο σκονισμένο εργαστήριό του διαστάσεων 6 επί 10 μέτρων το Σάββατο, είπε ότι ανοίγει μόλις δύο φορές την εβδομάδα λόγω έλλειψης εργασίας.
"Όταν ήρθαν τα χρήματα σε αυτή τη χώρα, η ηγεσία της κυβέρνησης πήρε τα χρήματα και τα υπολόγισε ως προσωπικά της χρήματα και οι άνθρωποι δεν βοηθήθηκαν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο", δήλωσε ο Ahmadi.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι αριθμοί του Αφγανιστάν μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, όταν θα μετρηθεί το επίπεδο ευτυχίας των Αφγανών μετά την άφιξη των Ταλιμπάν. Η οικονομία βρίσκεται επί του παρόντος σε ελεύθερη πτώση, καθώς η ομάδα αγωνίζεται να μεταβεί από τις μάχες στη διακυβέρνηση.