Οι ελβετικές τράπεζες κρατούν ρωσικό πλούτο άνω των 200 δισ. Δολαρίων, εκτιμά το τραπεζικό λόμπι της χώρας, καθώς οι κυρώσεις αναδεικνύουν την έκταση του ρωσικού πλούτου που είναι αποθηκευμένος σε θησαυροφυλάκια στο εξωτερικό.
Οι τράπεζες πιθανότατα θα κρατούν 150-200 δισ. Ελβετικά φράγκα Ρώσων πελατών σε λογαριασμούς offshore, σύμφωνα με την Swiss Bankers Association.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Group, Thomas Gottstein, δηλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα ρωσικά κεφάλαια αντιστοιχούν στο 4% περίπου των assets της μονάδας διαχείρισης πλούτου της τράπεζας.
Η χώρα των 8,6 εκατ. Κατοίκων εδώ και καιρό αποτελεί ελκυστικό πόλο για τους εύπορους Ρώσους, που προτιμούν την διακριτικότητα και τους όχι τόσο αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες της.
Ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δείχνουν πως ρωσικές επιχειρήσεις και πολίτες έχουν 11 δισ. Δολάρια σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών (στοιχεία Σεπτεμβρίου), υπερδιπλάσια από το αντίστοιχο ποσό των 5 δισ. Δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτός ο αριθμός υποτιμά κατά πολύ την έκταση του ρωσικού πλούτου στη χώρα, διότι δεν περιλαμβάνει επενδύσεις ή assets που διατηρούνται σε offshore επιχειρήσεις.
Ιδιώτες τραπεζίτες στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πλούτου της χώρας, στις αρχές του μήνα εκτιμούσαν ότι οι Ρώσοι έχουν κρύψει περισσότερα από 100 δισ. Δολάρια σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ ένας εξ αυτών ανέβαζε το ποσό στα 300 δισ. Δολάρια -περίπου όσο το 40% της ελβετικής οικονομίας.
Οι πλούσιοι Ρώσοι με δεσμούς στον Πρόεδρο Πούτιν, έχουν δει τα περιουσιακά τους στοιχεία να "παγώνουν” ανά τον κόσμο, ενώ άλλοι εύποροι πελάτες τραπεζών που δανείστηκαν έναντι ρωσικών assets, πρέπει να βρουν περισσότερα collateral αφού αυτοι οι τίτλοι έχουν καταρρεύσει.
Το Bloomberg ανέφερε ότι οι UBS Group και Credit Suisse, ενεργοποιούν τα margin calls σε κάποιους πελάτες που χρησιμοποιούν ρωσικά ομόλογα ως collateral, αφού απομειώνουν την αξία του ομολόγου που εκδίδει η χώρα και οι επιχειρήσεις της.