Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στα μπατζάκια των Σκανδιναβών από τον χάρτη με τις 3 ανεξαρτητοποιημένες περιοχές

Αεροσκάφη που πετούν κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και κοντά στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία παρατήρησαν παρεμβολές στα σήματα GPS τους, σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές, ενδεικτικό των κυματισμών του πολέμου στην Ουκρανία προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η παρέμβαση ξεκίνησε αμέσως μετά τη συνάντηση του προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον το Σάββατο για να συζητήσουν την εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών μεταξύ Φινλανδίας και ΝΑΤΟ λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και καθώς κυκλοφορεί χάρτης με τρεις ανεξαρτητοποιημένες περιοχές στα σύνορα με την Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπε στο Reuters ότι δεν είχε πληροφορίες για την πηγή των παρεμβολών, ούτε για το εάν προέρχονταν από τη Ρωσία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι εξετάζει τα γεγονότα. «Αν προκλήθηκαν από εξωτερική επιρροή, σίγουρα θα ειπωθεί δημόσια», είπε η Μάριν.

Μερικές από τις ασιατικές πτήσεις της Finnair και οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές της περνούν από το Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ Λιθουανία και Πολωνία στην ανατολική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters. «Οι πιλότοι μας παρατήρησαν παρεμβολές στο GPS κοντά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος του εθνικού αερομεταφορέα της Φινλανδίας σε ένα email στο διεθνές πρακτορείο.

Περίπου 10 αεροσκάφη ανέφεραν επίσης ασυνήθιστες διαταραχές στα σήματα GPS κοντά στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία από την περασμένη Κυριακή, ανακοίνωσε την Τρίτη η Φινλανδική Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών Traficom. Η Traficom είπε ότι ζήτησε από τις αρχές της αεροπορίας να ειδοποιήσουν τους πιλότους αεροσκαφών για την κατάσταση εκδίδοντας επίσημη ειδοποίηση προς τους αεροπόρους (Notam). Οι αναταραχές συνεχίζονται, είπε.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τον ήλιο και η εμπλοκή σήματος είναι οι μόνοι δύο λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τέτοιες μακροχρόνιες διαταραχές που επηρεάζουν πολλά αεροπλάνα, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του HybridCoE Jukka Savolainen, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις υβριδικές απειλές.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως η Φινλανδία θα επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας της για να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Antti Kaikkonen ανακοίνωσε την απόφαση να αγοράσει ένα σύστημα αεράμυνας από το Ισραήλ. Αυτό έρχεται μετά από μια εβδομάδα που η Ρωσία απειλούσε το σκανδιναβικό έθνος με «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές» επιπτώσεις ως απάντηση στις δηλώσεις της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν σχετικά με την πιθανότητα η Φινλανδία να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων. Όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, στη Μόσχα δεν αρέσει η ιδέα των γειτονικών της χωρών να κλίνουν προς τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας ανέφερε ότι προσκλήσεις για προκαταρκτικές προσφορές στάλθηκαν σε πέντε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων δύο ισραηλινών εταιρειών – Israel Aerospace Industries (IAI) και Rafael Advanced Defense Systems (RADS) – που προφανώς έχουν φτάσει στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων.

Η IAI προσφέρει το Barak MX και η Rafael το David's Sling — και τα δύο βασίζονται σε μια δικτυοκεντρική ιδέα στην οποία μια σειρά αισθητήρων και αναχαιτιστών συνδέονται και συντονίζονται από ένα ενιαίο ολοκληρωμένο Κέντρο Διαχείρισης Μάχης (BMC).

Το Barak-MX είναι ένα αρθρωτό σύστημα αεράμυνας που λειτουργεί τόσο σε ναυτικές όσο και σε χερσαίες πλατφόρμες και ανήκει στην οικογένεια πυραύλων Barak, η οποία αποτελείται από τρεις τύπους αναχαιτιστών. Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει απειλές πυραύλων και αεροσκαφών. Αυτοί οι αναχαιτιστές είναι ο Barak MRAD, ο οποίος έχει κινητήρα πυραύλων μονού παλμού με εμβέλεια 35 km, ο Barak LRAD, ο οποίος έχει κινητήρα πυραύλων διπλού παλμού με εμβέλεια 70 km και ο Barak ER, ο οποίος έχει κινητήρα πυραύλων διπλού παλμού, με τη μεγαλύτερη αυτονομία 100 km και έναν επιπλέον ενισχυτή για αυτονομία 150 km. Το Barak ER διαθέτει επίσης βελτιωμένες δυνατότητες βαλλιστικών πυραύλων (TBM).

Η ικανότητα κάθετης εκτόξευσης των αναχαιτιστών του Barak επιτρέπει κάλυψη 360° και η IAI ισχυρίζεται ότι το εξαιρετικά προηγμένο ραντάρ του συστήματος μπορεί να εργαστεί κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και να ανιχνεύσει απειλές που έχουν χαμηλές διατομές ραντάρ ή υψηλή ικανότητα ελιγμών. Επίσης, το ραντάρ χρησιμοποιεί μια ευρεία και στενή δέσμη ραδιοσυχνοτήτων (RF), που σημαίνει ότι μπορεί να κλειδώσει σε οποιονδήποτε στόχο, σε οποιοδήποτε υψόμετρο και έτσι να παρέχει άμυνα έναντι μιας σειράς απειλών από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Η ανοιχτή αρχιτεκτονική του συστήματος BARAK MX επιτρέπει την ενσωμάτωσή του με οποιαδήποτε νέα ή υπάρχοντα παλαιού τύπου συστήματα που λειτουργούν ήδη από τον πελάτη.

Από την άλλη πλευρά, το David's Sling του Rafael είναι ένα από τα στρώματα στο αμυντικό σύστημα πυραύλων και βαλλιστικών πυραύλων του Ισραήλ που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτιση οπλισμένων UAV. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί από τη Rafael σε συνεργασία με τη Raytheon. Ο αναχαιτιστής του συστήματος είναι ένας πύραυλος δύο σταδίων που αναφέρεται ως «Stunner», που έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει την τελευταία γενιά TBM σε χαμηλά υψόμετρα, όπως το ρωσικό Iskander και το κινεζικό DF-15 χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ και έναν ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα εγκατεστημένο στο άκρο της κεφαλής του για τη διάκριση μεταξύ των δολωμάτων και της πραγματικής κεφαλής του πυραύλου.

Το David's Sling έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με άλλα συστήματα όπως το πολυδιαφημισμένο Iron Dome και το Arrow. Σε σύγκριση με το Iron Dome, το David's Sling μπορεί να προστατεύσει μια μεγαλύτερη περιοχή με σχετικά λιγότερο αριθμό μπαταριών.

Όσον αφορά τη Φινλανδία, η τελική απόφαση αγοράς πρόκειται να ληφθεί το 2023 και η προμήθεια προγραμματίζεται να περιλαμβάνει εξοπλισμό όπως εκτοξευτές μεταφορέων, συστήματα ραντάρ, πυραύλους και σχετικό εξοπλισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε το Φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σουηδίας πρέπει να αυξηθεί σημαντικά καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, δεσμευόμενη να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό.

"Σήμερα, παρουσιάζουμε μια νέα πρωτοβουλία με ένα σαφές μήνυμα στον σουηδικό λαό και στον κόσμο γύρω μας. Η αμυντική ικανότητα της Σουηδίας πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά", δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Σουηδίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μετά από δεκαετίες περικοπών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο προϋπολογισμός φέτος είναι 1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από 0,9% το 2015, αλλά απέχει πολύ από περίπου 3% στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο υπουργός Οικονομικών Mikael Damberg είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο φετινός προϋπολογισμός των περίπου 70 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (7,18 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν 42 δισεκατομμύρια λιγότερος από το 2% του ΑΕΠ.

Η Ρωσία λέει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ, του οποίου η Σουηδία δεν είναι μέλος, αλλά έχει στενή συνεργασία, έχει απαίτηση 2% αμυντικών δαπανών για τα μέλη του. Η Σουηδία έχει μακρά ιστορία ουδετερότητας και παραμονής εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει την κοινή γνώμη υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αντιστοίχως και στο Ελσίνκι.

Ο υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να φτάσει στο 2% και ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι ένοπλες δυνάμεις. "Θέλουμε να το εφαρμόσουμε αυτό με συστηματικό, ρεαλιστικό και εφικτό τρόπο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε κορώνα που ξοδεύουμε στην άμυνα", είπε.

Ο Hultqvist είπε επίσης ότι η Σουηδία θα αυξήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με πολλούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, αλλά και διμερώς με τη Φινλανδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ