Η Φινλανδία πρόκειται να επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας της για να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, όπως μετέδωσε το πρακτοείο Reuters.
Η νέα επανεξέταση έρχεται μόλις 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης από την κυβέρνηση, η οποία επισπεύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πολλοί Φινλανδοί είναι παραδοσιακά επιφυλακτικοί απέναντι στη Ρωσία, με την οποία η σκανδιναβική χώρα μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων και έχει μια ιστορία δύο πολέμων μεταξύ 1939 και 1944 που κόστισαν στη Φινλανδία σημαντικά εδάφη.
Αλλά η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που παραδοσιακά κυμαίνεται γύρω στο 20%, έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα.
"Όταν αναλυθούν οι εναλλακτικές λύσεις και οι κίνδυνοι, τότε είναι ώρα για συμπεράσματα", δήλωσε ο Νιινίστο στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στην αμυντική συμμαχία.
"Έχουμε ασφαλείς λύσεις και για το μέλλον μας. Πρέπει να τις επανεξετάσουμε προσεκτικά. Όχι με καθυστέρηση, αλλά προσεκτικά", δήλωσε. Αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία.
Ο Νιινίστο συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον το περασμένο Σαββατοκύριακο και πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή.
Ο ίδιος αρνήθηκε να πει τι θα συζητήσει με τον Πούτιν, ο οποίος χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας ''ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας''. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του τονίζουν ότι πρόκειται για μια αβάσιμη πρόφαση για να εισβάλουν σε μια χώρα 44 εκατ. ανθρώπων.
Οι φινλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη την Πέμπτη ότι αύξησαν τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που διατηρoύν, προσθέτοντας προμήθειες όπως καύσιμα και αγαθά πρωτογενούς παραγωγής, στα υπάρχοντα.