Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Γερμανία αποφάσισε να ενισχύσει δραματικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό και να δώσει στην Bundeswehr επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Που θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα, προϊόν μιας στροφής 180 μοιρών στην γερμανική αμυντική πολιτική;
Στην αμερικανική αεροπορική βάση Spangdahlem, στη Γερμανία, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αναπτύξει 12 από τα αεροσκάφη F-35 για να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πάνω από την Ανατολική Ευρώπη ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας.
Αυτά τα αεροσκάφη θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων στον κόσμο. Η Bundeswehr θα ήθελε να αγοράσει μερικά για να αντικαταστήσει τα 45 απαρχαιωμένα αεροσκάφη Tornado από τη δεκαετία του 1970, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία, αναφέρει η Deutsche Welle.
Μέχρι τώρα, αυτή η επιθυμία έμοιαζε απρόσιτη. Αλλά αυτό άλλαξε στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι η Bundeswehr θα λάβει εφάπαξ ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (110,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 θεωρείται αεροσκάφος μεταφοράς», επιβεβαίωσε ο Σολτς στην ομιλία του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο σχετικά με την αντίδραση της Γερμανίας στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε αεροπλάνα που πετούν, πλοία που αποπλέουν και στρατιώτες που είναι βέλτιστα εξοπλισμένοι για τις αποστολές τους», τόνισε.
Η ανακοίνωσή του εξέπληξε πολλούς βουλευτές και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Άλλωστε, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς ήταν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροδεξιό CDU της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για οκτώ χρόνια μέχρι το 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κόμμα του μπλόκαρε μεγάλα εξοπλιστικά έργα.
«Στόχος μας είναι να έχουμε έναν από τους πιο ικανούς, ισχυρούς στρατούς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που εστιάζει στις επιχειρήσεις. Εκτός από το ειδικό ταμείο, ο γερμανικός αμυντικός προϋπολογισμός πρόκειται να αυξηθεί στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ.
Λίστα επιθυμιών υψηλής τεχνολογίας
Αλλά η Bundeswehr δεν κοιτάζει μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Επίσης, αναζητά χρηματοδότηση για το Future Combat Air System (FCAS), ένα αεροσκάφος που αναπτύσσει η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία.
Ακολουθούν στη λίστα τα ενημερωμένα βαρέα μεταφορικά ελικόπτερα και ο εκσυγχρονισμός του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot. Στη λίστα επιθυμιών περιλαμβάνονται και οπλισμένα drones, για παράδειγμα από το Ισραήλ, και σύγχρονα πολεμικά πλοία.
Ωστόσο, η ειδικός σε θέματα ασφαλείας Claudia Major προειδοποίησε ότι δεν θα είναι δυνατό για την Bundeswehr να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα αμυντικών αγορών αμέσως, καθώς ο στρατός έχει καθυστερήσεις. «Υπάρχουν πολλά εξοπλιστικά έργα που η Bundeswehr έχει ήδη σχεδιάσει αλλά δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει. Τώρα μπορούν να περάσουν με αυτά τα χρήματα», είπε.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1990, η Bundeswehr συρρικνώθηκε σημαντικά. Αν και ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί σε πάνω από 46 δισεκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να υποφέρει από έλλειψη υλικού και εξοπλισμού. Οι προγραμματισμένες αγορές μεγάλων οπλικών συστημάτων —μεταφορικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων— έχουν επανειλημμένα σταματήσει. Τα χρήματα που δεν είχαν δαπανηθεί μέχρι το τέλος του έτους είχαν χαθεί και η Bundeswehr δεν μπορούσε να προγραμματίσει μακροπρόθεσμα.
«Ως αποτέλεσμα, τα αμυντικά έργα αποκαλύφθηκαν επανειλημμένα και συζητήθηκαν ξανά από την αρχή», δήλωσε η Major, η οποία είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας πολιτικής ασφαλείας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων Ασφάλειας (SWP) στο Βερολίνο.
Ανάγκες χαμηλής τεχνολογίας
Η Bundeswehr έχει επίσης περισσότερες βασικές ανάγκες: υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών, ακόμη και μπότες μάχης και εσώρουχα. Μια πρόσφατη έκθεση της Eva Högl, επιτρόπου Άμυνας της Bundestag, σχετικά με την κατάσταση των Γερμανών στρατιωτών του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία σχεδόν ακουγόταν σαν κακόγουστο αστείο. Μετά από μια επίσκεψη στην περιοχή τον κρύο λιθουανικό χειμώνα, η Högl εξήγησε πώς οι στρατιώτες δεν είχαν χοντρά μπουφάν και εσώρουχα για να τους κρατούν στεγνούς και ζεστούς. Πώς μπορεί αυτό να είναι πρόβλημα για τους στρατιώτες μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου;
Αλλά τα χρήματα από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά. Στο παρελθόν, η προμήθεια όπλων και υλικών από την Bundeswehr ήταν συχνά ανεπαρκώς οργανωμένη και καθυστέρησε λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας. Μια παραγγελία 120.000 πολεμικών τυφεκίων που κατασκευάστηκε το 2015, για παράδειγμα, έχει βυθιστεί σε δικαστική μάχη και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η γερμανική βιομηχανία όπλων ελπίζει τώρα σε μεγάλες παραγγελίες και οι τιμές των μετοχών της έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του CDU, Roderich Kiesewetter, προειδοποίησε για βιαστικές αποφάσεις. Είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι θα ξοδέψει και τι είναι πιο επείγον. «Ανησυχώ ότι θα κάψουμε πάρα πολλά χρήματα χωρίς προτεραιότητες και χωρίς τη βάση μιας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, την οποία άλλωστε έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση», είπε.
Ο στρατός αναζητά περισσότερο προσωπικό
Σε αντίθεση με άλλα μέλη της ομάδας του κόμματός του στη Bundestag, ο Kiesewetter αντιτίθεται επίσης στην επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αυτό ανεστάλη επί Καγκελαρίου Μέρκελ το 2011. Η Bundeswehr δεν είχε πλέον την ικανότητα να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει στρατεύσιμους και το να μπορέσει να το διαχειριστεί ξανά θα ήταν ακριβό και θα απαιτούσε χρόνο, είπε.
«Αυτό θα σήμαινε ότι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξαφανίζονταν πολύ γρήγορα, χωρίς η Bundeswehr να γίνει πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο Kieswetter στη DW. Αμφιβάλλει επίσης εάν θα ήταν δυνατή η ενσωμάτωση των στρατευσίμων σε έναν στρατό υψηλής τεχνολογίας με πολύπλοκα οπλικά συστήματα μέσα σε λίγους μόνο μήνες στρατιωτικής θητείας.
Ωστόσο, η Bundeswehr θέλει να αυξήσει τους αριθμούς της. Ο υψηλότερος Γερμανός στρατιωτικός, ο Γενικός Επιθεωρητής Έμπερχαρντ Ζορν, όρισε στόχο 203.000 στρατιωτών μιλώντας στο ZDF, 20.000 περισσότερους από ό,τι σήμερα. Παρά τις δαπανηρές διαφημιστικές καμπάνιες, η Bundeswehr είχε μέχρι στιγμής προβλήματα στην κάλυψη των κενών θέσεων. Δεδομένης της τεταμένης κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, ελπίζει τώρα για περισσότερους αιτούντες.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Bundeswehr άρχισε όλο και περισσότερο να επικεντρώνεται σε ξένες αποστολές, για παράδειγμα στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν ή το Μάλι. Τώρα, ο ρόλος επιστρέφει στον εξοπλισμό ενός στρατού που επικεντρώνεται στην υπεράσπιση της χώρας του και των συμμάχων του πιο κοντά στην πατρίδα του.
Ενίσχυση της κριτικής της Bundeswehr
Το ερευνητικό ινστιτούτο Civey έκανε δημοσκόπηση 5.000 Γερμανών από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου και διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα από αυτούς υποστήριζαν το σχεδιαζόμενο ειδικό ταμείο για τις ένοπλες δυνάμεις.
Αλλά επικριτικές φωνές έχουν προέλθει από τους αριστερούς πολιτικούς της Γερμανίας — επίσης μέσα στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.
Το θέμα της λογοδοσίας έθεσε η Τζέσικα Ρόζενταλ, η επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του SPD που περιλαμβάνει 49 βουλευτές της Bundestag. «Δεν έχει νόημα να πετάμε δισεκατομμύρια περισσότερα ευρώ σε μια μαύρη τρύπα», είπε στην εθνική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Η νεολαία του Κόμματος των Πρασίνων έχει παρόμοιες ανησυχίες. «Η υποτιθέμενη ανάγκη για επενδύσεις στην Bundeswehr προκύπτει κυρίως από κακοδιαχείριση, όχι από έλλειψη προϋπολογισμού», δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα Tagesspiegel ο Τίμον Ντζιένους, συμπρόεδρος της οργάνωσης νεολαίας των Πρασίνων.
Οι εκπρόσωποι του ειρηνευτικού κινήματος απαιτούν να μην προμηθεύονται μαχητικά αεροσκάφη F-35 για την Bundeswehr και να αποσυρθούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ από τη Γερμανία.
Είκοσι από αυτές πιστεύεται ότι βρίσκονται στη βάση Büchel στη δυτική Γερμανία, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα αυτό το γεγονός. Ο χώρος της αεροπορικής βάσης εκεί είναι ασφαλισμένος με δύο συρματοπλέγματα, διαδρόμους προστασίας και κάμερες. Όχι πολύ μακριά από την πύλη εισόδου, ακτιβιστές έχουν αναρτήσει πανό που καλούν τους ανθρώπους να προσευχηθούν για ειρήνη. Ζητούν αφοπλισμό και μια Γερμανία χωρίς πυρηνικά, μια μάλλον μοναχική έκκληση αυτή τη στιγμή ενόψει των σχεδίων δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr.