Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά πως οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών θα συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες σε ένα σχέδιο προσωρινής προστασίας των προσφύγων αυτών.
"Ήδη σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι εδώ", δήλωσε η Γιόχανσον, με γυναίκες και παιδιά να εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής να προσφέρουν αυτόματα σε όσους φεύγουν από την Ουκρανία άδεια παραμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και προστασία για έως και τρία χρόνια.
"Ο φρικτός επιθετικός πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει φοβερές επιπτώσεις για τους ανθρώπους στην Ουκρανία", δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ προσερχόμενη στη συνάντηση.
"Σήμερα στόχος είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια πολιτική ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια χωρίς γραφειοκρατία", πρόσθεσε.
Τα προστατευτικά μέτρα, μόλις εγκριθούν επισήμως από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, θα αφορούν τους Ουκρανούς πολίτες, όπως και όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ή καθεστώς πρόσφυγα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αίτησης για την παροχή ασύλου.
Για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κάνει λόγο ο ΟΗΕ
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.
"Σε επτά μέρες μόνο, είδαμε την έξοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες", ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπάτος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια της νύχτας.
"Για εκατομμύρια άλλους, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, έχει έρθει η ώρα να σιγήσουν τα όπλα για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να σωθούν ζωές", σημείωνε.
Οι αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι το κύμα των προσφύγων θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο ρωσικός στρατός δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην Ουκρανία στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο --στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και οι ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών.
Η Πολωνία, η οποία έχει εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία, έχει υποδεχθεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι συρρέουν στο έδαφός της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Συνολικά αυτοί ανέρχονται σε 505.582, σύμφωνα με την καταμέτρηση της UNHCR, ήτοι 50,4% του συνολικού τους αριθμού.
Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 575.100 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία, εκ των οποίων 95.000 μόνον χθες, Τετάρτη. Επίσης σήμερα ως τις 08:00 ώρα Ελλάδος, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 27.100.
Πριν από αυτήν την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς, η πλειονότητα των οποίων είχε μεταβεί για να εργαστεί σε αυτήν την χώρα μέλος της ΕΕ.
Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 139.686 πρόσφυγες, ήτοι σχεδόν 14% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την UNHCR.
Η χώρα αυτή έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες προσφέρουν τρόφιμα ή βοήθεια.
Ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε στη Μολδαβία και ανήλθε σε 97.827, ήτοι 9,8% του συνολικού τους αριθμού. Στην προηγούμενη καταμέτρηση ανέρχονταν σε 79.000.
Περίπου 72.200 άνθρωποι από την Ουκρανία κατέφυγαν στην Σλοβακία, δηλαδή το 7,2% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στη Ρουμανία έχουν φτάσει 51.261 πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR. Πρόκειται για το 5,1% του συνολικού αριθμού τους.
Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένας στο Σίγκετου Μαρμάτιι και ο άλλος στο Σιρέτ.
Η UNHCR διευκρινίζει τέλος ότι 88.147 άνθρωποι (8,8% του συνολικού αριθμού προσφύγων) συνέχισαν το ταξίδι τους αφού διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.