Την χθεσινή απόφαση για τα Στενά ακολούθησαν οι σημερινές δηλώσεις Ακαρ
Και τώρα έχουμε και τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της απόφασης της Α΄γκυρας.
Οι περιορισμοί της Τουρκίας στα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στη Ρωσία.
Τουλάχιστον 4 ρωσικά πολεμικά πλοία δεν μπορούν επί του παρόντος να διασχίσουν τον Βόσπορο, σύμφωνα με πληροφορίες.
Βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα. Το σύμφωνο δίνει στην Άγκυρα την εξουσία να ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων και να κλείνει τα στενά σε ξένα πολεμικά πλοία σε καιρό πολέμου και όταν απειλείται.
Το άρθρο 19 όμως της συνθήκης περιέχει μια εξαίρεση για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, που μπορεί να υπονομεύσει αποτελεσματικά τη δύναμη της Τουρκίας να μπλοκάρει τα ρωσικά πολεμικά πλοία που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα: "Τα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες δυνάμεις, είτε είναι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας είτε όχι, τα οποία έχουν απομακρυνθεί από τις βάσεις τους, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές", αναφέρει.
Αυτό σημαίνει κανονικά ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει τα πολεμικά πλοία να επιστρέψουν στις αρχικές τους βάσεις μέσω του περάσματος.
Για παράδειγμα, ένας ρωσικός στόλος που είναι εγγεγραμμένος στη Μαύρη Θάλασσα αλλά βρίσκεται σήμερα στη Μεσόγειο Θάλασσα επιτρέπεται να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να επιστρέψει στη βάση του. Ο όρος ισχύει επίσης για τους ρωσικούς στόλους που βρίσκονται σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα και ανήκουν σε βάση στη Μεσόγειο ή στη Βαλτική Θάλασσα: Η Ρωσία είναι ελεύθερη να τους απομακρύνει από τη Μαύρη Θάλασσα.
Στο μεταξύ σε ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας Financial Times σχολίασαν το θέμα με τα Στενά, γράφοντας πως «η Τουρκία κάνει επίδειξη ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με την αύξηση της βίας στην Ουκρανία». .Η ανάλυση, η οποία επέστησε την προσοχή στους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, σχολίασε: «Ωστόσο, αυτή η ουδέτερη απόφαση δείχνει ότι η Τουρκία, η οποία έχει στενούς ενεργειακούς, εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν θέλει να τραβήξει την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν ».
Η εφημερίδα επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της απόφασης της Άγκυρας, ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών, αφού οι εγγεγραμμένες βάσεις τους βρίσκονται στη Ρωσία.
Στο δημοσίευμα, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει τα Στενά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Άγκυρα είχε προηγουμένως πει ότι πολεμικά πλοία που ανήκουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στενά και στη χθεσινή δήλωση αναφέρθηκε ότι η μετάβαση θα εφαρμοστεί σε πολεμικά πλοία όλων των χωρών.