Κόσμος

Μακρόν : Ο στρατηγός της διαστημικής Ευρώπης!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε τα ηνία της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής και έστειλε μήνυμα σε όλες τις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου, ανεξάρτητα από το πολιτικό τους χρώμα, την οικονομική τους κατάσταση ή τη γεωστρατηγική τους σημασία στην παγκόσμια σκηνή. 

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο τολμηρή διαστημική πολιτική», δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η κυριαρχία της Ευρώπης εάν μείνει πίσω από αντίπαλες δυνάμεις σε έναν βασικό τομέα για την τεχνολογία, την επιστήμη και τη στρατιωτική ανταγωνιστικότητα.

Εν ολίγοις, ο Μακρόν έχει ειδοποιήσει τους εταίρους του στις Βρυξέλλες ότι «διακυβεύεται η κυριαρχία της Ευρώπης», ότι το διάστημα «είναι προτεραιότητα για τη Γαλλία» και ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών που σχετίζονται με το διάστημα. Εν ολίγοις, ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να πιάσουν δουλειά και να οικοδομήσουν τη δική τους διαστημική κυριαρχία. 

 Τρείς άξονες για τον ευρωπαϊκό αστερισμό των επικοινωνιών 

Ο Γάλλος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε επίσης την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών, για να τονίσει τη στενή σχέση μεταξύ του διαστήματος  με την άμυνα, και την ανάγκη πλαισίου της διαστημικής πολιτικής σε γεωπολιτική και οικονομική διάσταση. 

Ο Μακρόν ανακοίνωσε τους τρεις άξονες που, από τη σκοπιά της Γαλλίας, πρέπει να υποστηρίξουν αυτήν την ευρωπαϊκή κυριαρχία που είναι ένα από τα «άλογα» μάχης της. 

Το πρώτο, είναι να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν αστερισμό μικρών διασυνδεδεμένων δορυφόρων, ικανών να καλύπτουν με ασφάλεια τις επικοινωνίες των αρχών των Βρυξελλών, των κυβερνήσεων και των ευρωπαίων πολιτών χωρίς να εξαρτώνται από τρίτες δυνάμεις, και συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα.  

Το δεύτερο, είναι ο προϋπολογισμός του εκτιμάται μεταξύ 5 με 6 Δις  ευρώ, ένα δίκτυο που μόλις αναπτυχθεί θα πρέπει να παρέχει επίσης Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου στους πολίτες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Και το τρίτο, είναι να δώσει την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη βιώσιμη χρήση του διαστήματος.

Επιτροπή Σοφών 

Οι συνομιλίες για το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη, δεν προχωρούν με τον επιθυμητό ρυθμό και οι κανόνες που θέλουν να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, στοχεύουν να ευνοήσουν τη βιομηχανία τους. Έτσι, οι υπουργοί που συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν να εργαστούν για να υπάρξει το 2024, ένα είδος Ευρωπαϊκού Κώδικα Κυκλοφορίας του Διαστήματος , στον οποίο θα μπορούν αργότερα να τηρήσουν τρίτες χώρες. 

Μια ολισθηρή κλίση στην οποία υπάρχουν βαθιές αποκλίσεις εντός των χωρών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτή που σχετίζεται με τα επανδρωμένα ταξίδια. Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι αστροναύτες πετούν πέρα ​​από τη Γη με ρωσικές κάψουλες Soyuz ή American Dragon. 

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της αυτόνομης ικανότητας να τοποθετεί κάψουλες με αστροναύτες σε τροχιά, αλλά δεν μπορεί να επιβιβαστεί μόνη της. Χρειάζεται επίσης οι εταίροι της να επενδύσουν στην ανάπτυξη ακριβών και πολύπλοκων βαρέων εκτοξευτών, επανδρωμένων καψουλών και της απαραίτητης επίγειας υποδομής. 

Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της στο διάστημα

Η λύση που υιοθέτησαν οι υπουργοί είναι να ορίσουν μια συμβουλευτική ομάδα υψηλού επιπέδου ή «επιτροπή σοφών», η οποία πρόκειται να εκδώσει έκθεση πριν από την υπουργική συνεδρίαση της ESA, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Η σημασία του θέματος είναι τόσο μεγάλη που, εκτός από όσα συμφωνούν οι υπουργοί στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Γαλλία έχει υποστηρίξει μια σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων για το 2023, στην οποία θα συγκεντρωθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ESA και θα ασχοληθούν ξανά με το θέμα. 

Η Ευρώπη έχει ισχυρό ρεκόρ όσον αφορά την εκτόξευση δορυφόρων για τηλεπικοινωνίες, παγκόσμιες υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και επιστημονική έρευνα. Αλλά έχει μείνει πίσω από ανταγωνιστές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα όσον αφορά τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει δικές της αποστολές με πλήρωμα.

Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει εάν θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και αν ναι, ποιος πρέπει να είναι ο στόχος. «Μια επιλογή θα ήταν να ακολουθήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύοντας στον Άρη, ενώ μια άλλη θα ήταν να επικεντρωθούμε σε έναν αντικαταστάτη του γηρασμένου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού», είπε.

Σε άλλες κινήσεις, η Ευρώπη ανταγωνίζεται για να ταιριάξει με τους «ιδιωτικούς αστερισμούς» δορυφόρων που σχεδιάζονται στο εγγύς μέλλον από ιδιωτικές εταιρείες, όπως αυτές του Έλον Μασκ (με προγραμματισμένους 42.000 δορυφόρους) και του Κάιπερ του Τζεφ Μπέζος (3.200 δορυφόροι). Υπάρχει επίσης η Oneweb της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει 650 δορυφόρους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ