Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις ατόμων από την ίδια οικογένεια, που ταξίδεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Δυτική Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική και υπάρχει συνεχές ξέσπασμα.
Η telegraph.co.uk αναφέρει πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τα δύο κρούσματα και νοσηλεύονται σε ειδική ασφαλή μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο Royal Free Hospital, ενώ το τρίτο θεωρείται ύποπτο και νοσηλεύεται στο Bedfordshire Hospitals Trust.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος, Δρ Σούζαν Χόπκινς, είπε πως «τα κρούσματα πυρετού Lassa είναι σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο ιός δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Ο συνολικός κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός».
Σημειώνεται, ότι πριν από αυτές τις μολύνσεις, είχαν εισαχθεί οκτώ κρούσματα πυρετού Lassa στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1980, με τα δύο τελευταία να καταγράφονται το 2009.
Τα συμπτώματα
Όσοι νοσούν από τον πυρετό Lassa εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκό πόνο, διάρροια και εμετό.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τον κόλπο, το στόμα ή τη μύτη και έντονο πρήξιμο του προσώπου.
Ετησίως καταγράφονται 100.000 περιπτώσεις στη Δυτική Αφρική με μέσο όρο 5.000 θανάτους. Αλλά περίπου το 80% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια.
Τι είναι ο πυρετός Lassa
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει την ασθένεια ως δυνητική πανδημία και βρίσκεται στη λίστα με παθογόνους ιούς, που χρήζουν προτεραιότητας, όπως ο Έμπολα και ο δάγκειος πυρετός.
Ο πυρετός Lassa είναι μια οξεία ιογενής αιμορραγική ασθένεια, παρόμοια με τον Έμπολα, και οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή άλλα είδη που έχουν μολυνθεί με ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω των σωματικών υγρών.
Τρόποι αντιμετώπισης
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, αλλά αρκετά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, δύο μπήκαν σε δοκιμές φάσης, το πρώτο το 2019, ενώ με το δεύτερο διεξάγονται από το 2021 δοκιμές σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Δρ Μάικλ Χεντ, ανώτερο ερευνητής στον τομέα της παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο ιός «δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο πολλά άλλα παθογόνα. Ο αριθμός αναπαραγωγής (R) εκτιμάται μεταξύ 1,0 και 1,6. Για σύγκριση, ο κορονοϊός που ξεκίνησε την πανδημία είχε R περίπου 3 και ο αριθμός R για την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανώς περίπου 12».
Η περίπτωση του Dr. Mandrella
Σύμφωνα με δημοσίευμα των nytimes.com του 1974, ο γιατρός Bernhard Mandrella από την Δυτική Γερμανία, κόλλησε τον Lassa, με την γνώση της εποχής να είναι ελάχιστη.
Παρόλα αυτά, κατάφερε να αναρρώσει πλήρως και να επιστρέψει στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο στην επαρχία Onitsha της Νιγηρίας.