"Στη σημερινή μου συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, τόνισα την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους, να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τις αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια. Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε μια σύγκρουση που δεν συμφέρει κανέναν, αλλά είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε σοβαρό κόστος εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία"..
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μετά την συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του Σ.Λαβρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε σημερινό τηλεφώνημα ότι τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, αν η Μόσχα δεν σκοπεύει να εισβάλει, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους.
Σε μια τηλεφωνική κλήση που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ είχαν μια "επαγγελματική και αρκετά ειλικρινή" συνομιλία στα αγγλικά, δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική αποκάλυψη ή συμφωνία και ότι η Ουάσινγκτον δεν είδε σημάδια επί του εδάφους μιας πιθανής αποκλιμάκωσης.
"Συνεχίζουμε να ακούμε αυτές τις διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εισβάλει, αλλά σίγουρα κάθε ενέργεια που βλέπουμε λέει το αντίθετο, με τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατευμάτων, βαρέων όπλων, που κινούνται προς τα σύνορα", δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
"Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν σκοπεύει να κάνει πόλεμο ή αλλαγή καθεστώτος, είπε ο υπουργός στον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, τότε είναι η ώρα να αποσύρει τα στρατεύματα και τα βαρέα όπλα και να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση....που μπορεί να ενισχύσει τη συλλογική ευρωπαϊκή ασφάλεια", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει - μια ενέργεια που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι θα πυροδοτήσει σκληρές κυρώσεις.
Η Δύση απέρριψε επίσημα την περασμένη εβδομάδα τα ρωσικά αιτήματα να αποκλείσει την Ουκρανία από το να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την προθυμία της να συζητήσει για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο Λαβρόφ "διευκρίνισε" στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μπλίνκεν ότι η επιστολή που έστειλε ο Λαβρόφ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλους τη Δευτέρα "δεν ήταν η επίσημη απάντησή τους".
"Η (επίσημη) απάντηση θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο Πούτιν, και στη συνέχεια θα μας την στείλουν", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Μόλις τη λάβουμε, τότε οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μιλήσουν ξανά για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας".
Την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός έκανε ασκήσεις σε μολδαβικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία...
Συγκεκριμένα, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα ασκήσεις στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας στα σύνορα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το πρόγραμμα των ασκήσεων που περιλάμβανε μυστικές κινήσεις στρατευμάτων και εκτόξευση χειροβομβίδων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε εν μέσω διεθνούς διπλωματικής έντασης με επίκεντρο την περιοχή και φόβων της Δύσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την γειτονική της Ουκρανία εν αναμονή μιας πιθανής εισβολής.
Από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση έναν κατάλογο αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων κρίνει απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO.