Τα κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα. Και είναι αλήθεια πως την τελευταία εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει αργά αλλά σταθερά την πτώση του καθώς ακόμα και οι υποστηρικτές του τώρα του γυρίζουν την πλάτη ζητώντας την παραίτησή του.
Τα σκάνδαλα των πάρτι σε περιόδους αυστηρών περιορισμών, τα οποία από το βρετανικό τύπο έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «Partygate», θέτουν τον Βρετανό πρωθυπουργό απέναντι από ψηφοφόρους, αντιπολίτευση και κόμμα των Συντηρητικών.
Στα «τάρταρα» οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με δυο μεγάλες δημοσκοπήσεις (YouGov και SavantaComRes) οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες, η ψαλίδα μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών όλο και μεγαλώνει ξεπερνώντας πια τις 10 μονάδες υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εισχωρώντας κάποιος βαθύτερα μάλιστα, βλέπει ότι 4 στους 10 Βρετανούς που ψήφισαν Τζόνσον το 2019, θεωρούν ότι πρέπει να παραιτηθεί. Και στη δημοτικότητα όμως αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια του κόσμου, με μόλις το 20% να έχει θετική άποψη για τον Μπόρις Τζόνσον έναντι 72% που βλέπουν αρνητικά τον πρωθυπουργό.
Οι Εργατικοί προσπαθούν φυσικά να εκμεταλλευτούν το momentum και κατακεραυνώνουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση σε κάθε δημόσια εμφάνιση. Μάλιστα κάνουν λόγο για «κουλτούρα» εντός της Ντάουνινγκ Στριτ με συνεχόμενα πάρτι την περίοδο του λοκντάουν, που ξεπερνούν τα 14, και ο αρχηγός τους Σερ Κιρ Στάρμερ μιλά ανοιχτά για «παράβαση του νόμου από τον Τζόνσον και όχι απλά παραβίαση κυβερνητικών οδηγιών».
Τις τελευταίες επτά ημέρες που συνεχώς αποκαλύπτονται νέα σκανδαλώδη πάρτι εντός των κυβερνητικών χώρων, οι βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών άμεσα ή έμμεσα δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς τώρα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι τον Μπόρις Τζόνσον.
Η αποκάλυψη μάλιστα ότι έγιναν πάρτι ακόμα και μία ημέρα πριν την κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου και ενώ η χώρα βρισκόταν σε εθνικό πένθος, ήταν ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Χάος» εντός του Συντηρητικού κόμματος – Τα σενάρια διαδοχής
Ήδη 6 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν δημοσίως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ πηγές δείχνουν δεκάδες ακόμα που είναι έτοιμοι να «ρίξουν» τον Τζόνσον και απλά περιμένουν τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας. Τα βρετανικά μέσα πάντως μεταδίδουν ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαδοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχουν ξεκινήσει «εσωτερική καμπάνια» με στόχο να αναλάβουν την ηγεσία. Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ θεωρείται φαβορί, αφού από τη μία είναι αρκετά αγαπητός στους ψηφοφόρους, και από την άλλη έχει κινηθεί αρκετά έξυπνα. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν ήταν τυχαία η απουσία του την Τετάρτη από τη Βρετανική Βουλή στην απολογία του πρωθυπουργού, αλλά και γενικότερα οι αποστάσεις που έχει αποφασίσει να κρατήσει από τα σκάνδαλα.
Επίσης οι κυριακάτικοι Times γράφουν ότι η συντηρητική κυβέρνηση θέλει να πρποχωρήσει σε μια σειρά «λαϊκιστικών εξαγγελιών», όπως άρση και των τελευταίων περιορισμών κορονωϊού, για να παραμείνει σητν εξουσία. Φαινεται λοιπόν ότι ο Τζόνσον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα όπλα εύκολα. Προετοιμάζει σχέδιο εκκαθάρισης της Ντάουνινγκ Στριτ με μαζικές απολύσεις κορυφαίων συνεργατών, ως μία τελευταία προσπάθεια να «πετάξει» την ευθύνη από πάνω του, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να εκμεταλλευτεί το επικοινωνιακό του προσόν.