Κόσμος

Η Κίνα “επιβάλλει” ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο για να “ντιλάρει” σε μεγάλες μπίζνες

Σε προ ημερών άρθρο αναφέραμε λεπτομέρειες για το πολυπλόκαμο εμπορικό σχέδιο με επιστροφή στο...1948 που αφορά στην Κίνα, εμμέσως στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και όλα αυτά με επίκεντρο το λιμάνι της Χάιφα.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, επισημάναμε και τις δηλώσεις τον Κινέζων υπευθύνων του λιμανιού...

"Είμαστε εδώ για δουλειές", είπε ο διευθυντής "και οι επιχειρηματίες θέλουν ειρήνη".

Η άμεση απειλή για τη Χάιφα και τις λιμενικές εγκαταστάσεις της προέρχεται από τη Χεζμπολάχ, η οποία δρα με την στήριξη του Ιράν κι εκτόξευσε πυραύλους στην πόλη κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου το 2006 και απειλεί να το ξανακάνει αν ξεσπάσει άλλος πόλεμος. Η Κίνα κάνει επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράν. Μια μεγάλη κινεζική εταιρεία έχει τώρα ένα ολόκληρο λιμάνι στη Χάιφα. Θα τζογάρει η Τεχεράνη τις σχέσεις με το Πεκίνο;

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι σε σχέση με αυτές τις απορίες ήρθε η περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων Κίνας-Ιράν.

https://www.youtube.com/watch?v=a1TW9uBoeAQ

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης διατυμπανίζουν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, ενώ το Πεκίνο έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα επαφές και σημαντικές συναντήσεις με διάφορες χώρες της περιοχής.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς και οι αμερικανικές ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στο Ισραήλ και σε άλλες φιλοδυτικές χώρες, όπως τα ΗΑΕ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή, η οποία θα είχε επιπτώσεις για το Ισραήλ και τους νέους εταίρους του στον Κόλπο.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχε συνομιλίες την Τετάρτη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ και Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Υπουργικού Συμβουλίου Σεΐχη Ahmad Nasser Al-Mohammad Al-Sabah στο Wuxi, στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας. Υπουργοί Εξωτερικών από τον Κόλπο, το Ιράν και την Τουρκία κατευθύνονται επίσης στην Κίνα, ανέφερε το Reuters. "Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Μπαχρέιν και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου επισκέπτονταν την Κίνα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

25ετή συμφωνία συνεργασίας

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian αναμένται να φτάσει σήμερα. "Ο Amirabdollahian θα συζητήσει την 25ετή συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Η Κίνα έγινε σανίδα σωτηρίας για την οικονομία του Ιράν μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 από την πυρηνική συμφωνία που συμφωνήθηκε μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης", αναφέρει το Reuters.

Σε ένα άρθρο 3.000 λέξεων στο Fars News στο Ιράν, η επίσκεψη του κορυφαίου Ιρανού διπλωμάτη παρουσιάστηκε ως σημαντική, ιστορική και ίσως μια αλλαγή παιχνιδιού για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Κίνα, εκ πρώτης όψεως, θέλει καλές σχέσεις με όλους. Θέλει επίσης να αυξήσει το εμπόριο και την πρωτοβουλία της Belt and Road, καθώς και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό στο παρελθόν σήμαινε συνεργασία με όλους.

Ωστόσο, η πανδημία του COVID-19 και οι πρόσφατες εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν επιταχύνει κάποιες διαδικασίες στην Κίνα που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το Ιράν επωφελείται από την τρέχουσα στάση του Πεκίνου.

Η Ουάσινγκτον έχει γίνει όλο και πιο σκληρή απέναντι στην επέλαση του Πεκίνου σε χώρες που η Αμερική θεωρεί φίλες.

Η προσέγγιση των ΗΠΑ είναι πολύπλοκη. Θέλει να σταματήσει την κινεζική κίνηση σε στρατηγικές περιοχές όπου μπορεί να έχει βάσεις ή ευαίσθητα λιμάνια στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, δεν θέλει απαραίτητα να οικοδομήσει ένα σύστημα συμμαχιών κατά της Κίνας. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ θέτουν απαιτήσεις αλλά δεν αναλαμβάνουν δεσμεύσεις.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θέλει να κάνει περισσότερες επαφές και να έχει μια πιο ισχυρή εξωτερική πολιτική. Το έχει ήδη κάνει αυτό στην Ασία και έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Αφρική. Το Ιράν δεν τρέφει αρνητικές απόψεις απέναντι σε καθεστώτα όπως αυτό της Συρίας, ενώ οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν κυρώσεις και άλλα μέσα για να πατάξουν αυτά τα καθεστώτα.

Ως εκ τούτου, τα κομμάτια που υπάρχουν και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις Ιράν-Κίνας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=E7AKtmwZj7A

Τι λένε οι Ιρανοί;

 

Η FARS NEWS αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν βρίσκεται στο Πεκίνο για να μιλήσει για την 25ετή στρατηγική συμφωνία.

Το ρεπορτάζ στο Ιράν αναφέρει ότι το έγγραφο είναι γενικό, υποσχόμενο μια "κατεύθυνση ειρήνης, σταθερότητας και περιφερειακής και διεθνούς ανάπτυξης και ως εκ τούτου δεν αντιτίθεται σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος ή παρεμβαίνει στις υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας. Το έγγραφο αυτό είναι ένας οδικός χάρτης για τη συνολική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Κίνας και ως εκ τούτου δεν περιέχει καμία συμφωνία".

 

Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κίνας και του Ιράν έχει σοβαρές επιπτώσεις στη στρατηγική της Αμερικής για συνεργασία με τον ΟΠΕΚ και στον περιορισμό της Κίνας, αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

"Η Δύση κάνει κατάχρηση των κυρώσεων για να ασκήσει πίεση σε χώρες". Η Κίνα είναι "έτοιμη να ενισχύσει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με το Ιράν". Οι κινεζικές δηλώσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμη να εμβαθύνει και να ενισχύσει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με την Τεχεράνη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχουν και άλλες προσδοκίες. "

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις Κίνας-Ιράν έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών.

Αν και τους τελευταίους έξι μήνες ακολούθησαν πιο θετικά μηνύματα, δεν υπάρχουν σημαντικές νέες εξελίξεις. Οι χώρες μιλούν για "δύο μεγάλους φιλειρηνικούς πολιτισμούς και ολοκληρωμένους στρατηγικούς εταίρους που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση της πραγματικής πολυμέρειας μέσω της στρατηγικής συνεργασίας και της συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους". Θα "επεκτείνουμε την πρωτοβουλία του οδικού χάρτη Belt and Road, καθώς και το Σχέδιο Συνολικής Συνεργασίας, και θα μετατρέψουμε τη διαπεριφερειακή συνεργασία σε ανάπτυξη, σταθερότητα και ειρήνη", λένε Ιρανοί αξιωματούχοι.

ΥΠΑΡΧΕΙ ελπίδα στο Ιράν ότι με το "νέο κεφάλαιο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θα δούμε την προώθηση και την επέκταση της συνεργασίας σε διάφορους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς τομείς, καθώς και την εφαρμογή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης", αναφέρει το Fars News επικαλούμενο συνέντευξη αξιωματούχου.

Στην προσπάθεια αυτή, ο Ιρανός πρεσβευτής στην Κίνα Μοχάμαντ Κεσαβαρζαντέχ προσπάθησε να προβάλει την ιρανική επιρροή και να ενθαρρύνει τις αντιαμερικανικές απόψεις στην Κίνα. Οι νέες συνομιλίες θα περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν και τις συνομιλίες της Βιέννης στις οποίες συμμετέχει το Ιράν. Σύμφωνα με το Fars, το θέμα της συνεργασίας με την Κίνα και της στροφής προς την Ανατολή ήταν πάντα ένα θέμα που επικρίθηκε από ορισμένους στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπροσθέτως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ιράν θέλει να ακολουθήσει μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική στην προσέγγισή του προς την Κίνα - και δεν συνδέει τις κινεζικές σχέσεις με τις σχέσεις του με τη Ρωσία. "Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα βάσει των οποίων δημιουργούμε σχέσεις με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και των δυτικών χωρών.

Η ανεξαρτησία της χώρας δεν πρέπει να θιγεί. Το καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε το σύνθημα "ούτε Ανατολή ούτε Δύση". Στη συζήτηση για την αλληλεπίδραση, λέμε και Ανατολή και Δύση", δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Fars News.

https://www.youtube.com/watch?v=YtTZplHUVCU

Η Τεχεράνη βλέπει επίσης έναν τρόπο να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

 

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν είναι θύμα της αμερικανικής "μονομέρειας" και ότι οι αμερικανικές πολιτικές "βασίζονται στον εξαναγκασμό και δυστυχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο επίκεντρο..

Η Τεχεράνη προσπαθεί όλο και περισσότερο να συντονιστεί με τη Μόσχα και το Πεκίνο σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους τους από πέρυσι.

Ο μακρύς κατάλογος σημαντικών επαφών μεταξύ Κίνας και Ιράν κατά το τελευταίο έτος καταδεικνύει την επιθυμία της Τεχεράνης για στενότερη σχέση με το Πεκίνο. Το ερώτημα παραμένει αν η Κίνα θα επηρεαστεί από αυτό και αν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με άλλες χώρες της περιοχής. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τις συνομιλίες του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη, στις οποίες η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις της προηγούμενης δεκαετίας.

Όμως ο ρόλος του Ιράν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής μέσω της υποστήριξης παραστρατιωτικών ομάδων μεσολάβησης, καθώς και της μεταφοράς όπλων στην Υεμένη, τη Γάζα, τον Λίβανο και το Ιράκ, μπορεί να μην θεωρηθεί σταθεροποιητική δύναμη. Εκεί έγκειται το ζήτημα των μακροπρόθεσμων στόχων της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

 

Σε σχέση με το Ισραήλ

 

Και για να επιστρέψουμε στην αρχή αναφορικά με τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας στο Ισραήλ απειλούνται από την Χεζμπολάχ., αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα θα μπορούσε επίσης να κατευνάσει τη σκληρή άποψη του Ιράν για το Ισραήλ και να ενθαρρύνει τη μείωση των εντάσεων. Η πορεία που δρομολογείται από την 25ετή συμφωνία Κίνας-Ιράν έχει, επομένως, σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας είναι ένα σημαντικό σημείο αυτής της νέας πορείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαλκάνια 0

Σημεία των καιρών; Το Ισραήλ κατηγορεί την Αίγυπτο για στρατό στο Σινά-Στον ουρανό του Βορονέζ εμφανίστηκαν σύννεφα σε σχήμα τεράστιου Σταυρού (Βίντεο)

Ο Ρώσος Πατριάρχης ανέφερε ότι "μυρίζει ήδη αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη”-Οι προφητείες των Αγίων της ελληνικής εκκλησίας...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Πλήθος Ουκρανών μαχητών παραδόθηκαν στο Κούρσκ-"Μας παράτησαν μόνους μας” διαμαρτύρονται όλοι τους για το Κίεβο (Βίντεο)

Οι κινήσεις και οι απεγνωσμένες ουκρανικές επιθέσεις που καταλήγουν σε τραγωδίες αποτελούν ισχυρή ένδειξη κατάρρευσης...