Κόσμος

Γερμανία: Σήμα κινδύνου από τον «πράσινο» υπουργό Οικονομίας για το κλίμα

Απογοητευτική είναι σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, η έως τώρα πολιτική για το περιβάλλον, καθώς η Γερμανία χάνει συνεχώς τους στόχους της. Με «τριπλασιασμό» των προσπαθειών η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναστρέψει την τάση.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η Γερμανία δεν θα επιτύχει τους στόχους του 2030. Αντί για την προγραμματισμένη μείωση του CO2 κατά 65%, η μείωση θα περιοριστεί στο 50%. Τα προηγούμενα μέτρα προστασίας του κλίματος είναι ανεπαρκή σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο «πράσινος» κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και προανήγγειλε ότι οι στόχοι για τα έτη 2022 και 2023 θα χαθούν, ενώ το έργο για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 θα είναι «γιγάντιο».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας, οι στόχοι του 2020 επιτεύχθηκαν μόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία περιόρισε όλες τις δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν το 2020 κατά 40%, ωστόσο αυτή η επίδραση χάθηκε το 2021, για το οποίο εκτιμάται ότι η αύξηση των εκπομπών θα έχει σημειώσει αύξηση κατά 4%.

«Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση και αυτό είναι καταθλιπτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να τριπλασιάσει τις προσπάθειές της σε όλους τους τομείς».

Οι εκπομπές καυσαερίων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως την τελευταία δεκαετία, αλλά τώρα θα πρέπει να μειώνονται κατά 36-41 εκατομμύρια τόνους ετησίως, συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας και επισήμανε ότι πρέπει να προωθηθεί σημαντικά η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα τελευταία 30 χρόνια οι ανανεώσιμες πηγές δίνουν το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, αλλά έως το 2030 το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί στο 80%, ανέφερε και εξήγησε ότι ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα δρομολογηθεί έως το τέλος Απριλίου και ένα δεύτερο το καλοκαίρι, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της χώρας έως το 2045.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρόκειται για έργο-μαμούθ και θα περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να δούμε κάποια επιτυχία» είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη να περιοριστεί η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία οδηγεί όλο και περισσότερο σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μεταξύ των σχεδίων, στα οποία έχουν συμφωνήσει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι και η υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακού συστήματος στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων. Οι Πράσινοι θα ήθελαν αυτό να αποτελέσει και τον κανόνα για όλα τα καινούργια ιδιωτικά κτίρια, οι Φιλελεύθεροι (FDP) ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

«Είμαι πολύ δύσπιστος σχετικά με μια τέτοια υποχρέωση για ιδιωτικές κατοικίες και πολυκατοικίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Λούκας Κέλερ στην Augsburger Allgemeine Zeitung, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος της Κάτω Σαξονίας Όλαφ Λις δήλωσε στην Wirtschaftswoche ότι «υψίστης σημασίας δεν είναι μόνο η οικονομική αλλά και η κοινωνική αποδοχή των μέτρων» που θα ληφθούν και ζήτησε την καλλιέργεια της σχετικής συναίνεσης στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ