Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε θέσει ως στόχο τον περασμένο Οκτώβριο το 70% για τους εμβολιασμούς έτσι ώστε οι χώρες να αποκτήσουν το μίνιμουμ «τείχος ανοσίας» απέναντι στον κοροναϊό.
Πολλές χώρες δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε αυτό τον στόχο (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), ενώ ορισμένες από αυτές, όπως οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν ούτε μέσα στο 2022, σύμφωνα με αναλυτές.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Our World in Data, πάνω από 100 χώρες δεν πρόκειται να φτάσουν το ποσοστό αυτό.
Η έρευνα του Our World in Data χρησιμοποιεί επίσημα δεδομένα για το εμβολιαστικό ποσοστό κάθε χώρας, βασιζόμενη στον μέσο όρο των πολιτών που εμβολιάστηκαν τις προηγούμενες 14 ημέρες. Οι αναλυτές υποθέτουν πως τα εμβολιαστικά ποσοστά αυτά θα συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα του 2022.
«Προσθέτουμε τα δεδομένα αυτά στα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά δεδομένα για να υπολογίσουμε την κατάσταση μέχρι την 1η Ιουλίου 2022. Δεν συμπεριλαμβάνουμε χώρες οι οποίες δεν έχουν προσφέρει επίσημα στοιχεία τις προηγούμενες 30 ημέρες», ανέφερε η ομάδα των αναλυτών, η οποία παραδέχτηκε πως η έρευνά της «δεν συμπεριλαμβάνει μεταβλητές όπως έλλειψη εμβολίων, αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ή νέες κυβερνητικές αποφάσεις».
Ποιες χώρες έχουν πετύχει το 70%
Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 92% του πληθυσμού τους να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ενώ ακολουθεί η Κούβα με 86%.
Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη με 90%, ενώ η Χιλή έχει φτάσει στο 86%. Ακολουθούν Σιγκαπούρη με 87%, Κίνα (από όπου ξεκίνησε η πανδημία) με 84%, Ιαπωνία με 79%, Καναδάς με 77%, Ιταλία με 74% και Γαλλία, επίσης, με 74%.
Η Ελλάδα που δεν συμπεριλαμβάνεται στο συγκεκριμένο γράφημα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Our World in Data, βρισκόταν στο 68.24% στις 4 Ιανουαρίου.
Στο γράφημα με σκούρο πράσινο είναι το ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, ενώ με ανοιχτό πράσινο είναι το ποσοστό του πλυθυσμού που έχει εμβολιαστεί μερικώς.
Ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί στις φτωχές χώρες
Το Our World in Data σημειώνει, επίσης, ότι το 59,1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού, ενώ μόνο το 8,9% του πληθυσμού των φτωχών χωρών έχουν κάνει έστω μία δόση κατά της Covid-19.