Ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (ΤΤΒ) Βεντάτ Μπουλούτ δήλωσε ότι το Turkovac, το εγχώρια αναπτυχθέν εμβόλιο της Τουρκίας κατά της COVID-19, δεν μπορεί να ονομαστεί ακόμη εμβόλιο αλλά μάλλον ένα χημικό διάλυμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANKA την Τετάρτη.
Ο Μπουλούτ είπε την Τετάρτη στο ANKA ότι δεν έχουν διεξαχθεί δοκιμές Φάσης 1, Φάσης 2 και Φάσης 3 για το Turkovac, το οποίο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων και το Κέντρο Καλής Κλινικής Πρακτικής και Έρευνας του Πανεπιστημίου Ερτζιγές με την υποστήριξη των Ινστιτούτων Υγείας της Τουρκίας και ότι έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τις τουρκικές αρχές τον Δεκέμβριο.
Ο Μπουλούτ θυμήθηκε τις παρατηρήσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ερτζιγές, Μουσταφά Τσαλίς, που αποκάλυπταν ότι ως αποτέλεσμα των μελετών που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, το Turkovac βρέθηκε να είναι 100% αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Δέλτα, όπως και κατά της Άλφα.
"Αυτή η δήλωση δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. … Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως επιστημονικό δεδομέν. … Δεν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές Φάσης 1, Φάσης 2 ή Φάσης 3 για αυτό το εμβόλιο. Αυτό που εννοούμε με αυτές τις δοκιμές είναι ότι οι μελέτες θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί σε υγιείς εθελοντές, αλλά αυτό δεν έγινε. Αυτό που κυκλοφόρησε ως αποτελέσματα των δοκιμών Φάσης 1 [για το Turkovac] βασίζεται σε μια προκλινική μελέτη που περιλαμβάνει πειράματα σε ζώα", είπε ο Μπουλούτ.
Πρόσθεσε ότι ο TTB ρώτησε το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας υπό ποιες συνθήκες δόθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο χωρίς αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη απάντηση.
"Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανές σχετικά με αυτό και οι μελέτες θα πρέπει να δημοσιευτούν γρήγορα σε επιστημονικά περιοδικά, ώστε οι ειδικοί μας οργανισμοί … να μπορούν να εξετάσουν αυτά τα έγγραφα και να παρέχουν πληροφορίες για το Turkovac. … Δεν ανησυχούμε τόσο για τις παρενέργειες αυτού του εμβολίου, αλλά δεν έχουμε δεδομένα για την προστασία του", είπε ο Μπουλούτ.
Ο Μπουλούτ είπε επίσης ότι μόνο τα αποτελέσματα των δοκιμών Φάσης 1 του Turkovac είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία ήταν μια προκλινική μελέτη που δεν περιελάμβανε αποτελέσματα από δοκιμή σε ανθρώπους εθελοντές.
Η Τουρκία ξεκίνησε να μοιράζει το Turkovac στις 30 Δεκεμβρίου στους πολίτες της.