Έχουμε γράψει από το καλοκαίρι για τα σχέδια Ερντογάν για την νέα Οθωμανική αυτοκρατορία στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία
Το σχέδιο φαντάζεται έναν παντουρκικό στρατό που σχηματίζεται από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη “επανάστασης” σε μια χώρα που προήλθε από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Καζακστάν ανήκε στην Σοβιετική Ένωση κι έγινε ανεξάρτητο το 1991.
Η Τουρκία έχει ευρεία γκάμα συμφερόντων στ οΚαζακστάν...Εξήγαγε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στο το Καζακστάν, όπως στην Ουκρανία, την Πολωνία, το Κατάρ, τη Λιβύη, το Κιργιστάν, την Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.
Αλλά και με αφορμή τον πόλεμο στο Καραμπάχ μεταφέρθηκαν Tούρκοι κομάντος στην εμπόλεμη ζώνη μέσω Καζακστάν προκαλώντας αντιδράσεις στην Μόσχα.
Νοέμβριο του 2020 Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την μεταφορά επίλεκτων τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Καραμπάχ μέσω του εδάφους του Καζακστάν. Οι αρχές του Καζακστάν ενέκριναν την απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει τις στρατιωτικές της μονάδες στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συμμετάσχει στη σύγκρουση στο έδαφος του Καραμπάχ, σύμφωνα με δημοσιογράφους, κάτι που όμως εγείρει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το βαθμό στον οποίο αυτή η χώρα κινείται πλέον κατά της Μόσχας και υπέρ της Άγκυρας, τονίζουν Ρώσοι ειδικοί.
Τα ύπουλα σχέδια στην Κασπία αφορμή για πιθανή διένεξη Ρώσων & Τούρκων
Αλλά γενικότερα πυρ και μανία είναι οι Ρώσοι με το ύπουλο σχέδιο της Άγκυρας με το οποίο ο Ερντογάν θέλει να βάλει χέρι στο Καζακστάν, ενώ ο Πούτιν αποφάσισε πλέον ότι στην Συρία δεν θα γίνει ανεκτή η τουρκική παρουσία.
Ο Ρώσος ειδικός Σεργκέι Μαρτζέτσκι ανέφερε για το θέμα αυτό: '‘ας προχωρήσουμε λίγο πιο νότια. Εκεί έχουμε την Τουρκία, τον «ορκισμένο» εταίρο μας, ο οποίος επί του παρόντος ακολουθεί μια ενεργή επεκτατική πολιτική. Το παντουρκικό σχέδιο του Προέδρου Ερντογάν, περιλαμβάνει μια υπερεθνική ένωση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκτός από την ίδια την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Πέρυσι η Άγκυρα έκανε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση των γεωπολιτικών της φιλοδοξιών παρέχοντας αποφασιστική βοήθεια στο Μπακού για να νικήσει τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα κατέχει πλέον έναν νέο διάδρομο χερσαίων μεταφορών μέσω της επικράτειας του πλησιέστερου συμμάχου της, του Αζερμπαϊτζάν προς την Κασπία Θάλασσα.
Αυτό που θα ακολουθήσει είναι η δημιουργία ενός «Τουρκόφωνου ΝΑΤΟ» με επικεφαλής την Τουρκία.
Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν κάνει ήδη το επόμενο βήμα, φέρνοντας το Καζακστάν στην τροχιά των συμφερόντων του, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Κασπίας Θάλασσας, η οποία είναι το κλειδί για την Κεντρική Ασία. Και το κάνει τώρα.
Τέλος σήμερα σε μια πρώτη αντίδραση για όσα διαδραματίζονται στο Καζακστάν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Καζακστάν μπορεί να λύσει μόνο του τα προβλήματά του και ότι είναι σημαντικό να μην παρεμβαίνει κανείς απ' έξω, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το πρακτορείο επικαλέστηκε τον Πεσκόφ λέγοντας ότι το Καζακστάν δεν ζήτησε ρωσική βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του την Τετάρτη.
Η Ρωσία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις αναταραχές στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής της και στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι υποδαυλίζει επαναστάσεις σε χώρες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.
Το RIA ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Καζακστάν και υπολογίζει στην "ταχύτερη δυνατή εξομάλυνση".