Κόσμος

Ισπανία: Επέστρεψε στην Αίγυπτο όχι μία αλλά…36 κλεμμένες αρχαιότητες

 Όχι μία, όχι δύο αλλά… 36 κλεμμένες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων αγαλματίδια θεοτήτων και κανωπικά αγγεία, στα οποία αποθηκεύονταν τα εσωτερικά όργανα των νεκρών για τη μετά θάνατον ζωή, επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Αίγυπτο οι ισπανικές αρχές.

Τα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα γρανιτένιο αγαλματίδιο της θεάς Σεχμέτ, είχαν κλαπεί από αρχαιολογικούς χώρους. Οι αρχαιοκάπηλοι τα μετέφεραν στην Ισπανία, όπου και κατασχέθηκαν έπειτα από μια επιχείρηση της αστυνομίας το 2014.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ισπανία, Γιούσεφ Ντιαελντίν Μεκάουι, τα παρέλαβε σήμερα σε μια τελετή που έγινε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης. «Η ανάκτηση αυτών των 36 αρχαιολογικών αντικειμένων είναι μια επιτυχής επιχείρηση που κράτησε χρόνια», είπε, «μια επιχείρηση που συντόνισαν οι αιγυπτιακές και οι ισπανικές αρχές».

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, τα αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, πιθανότατα κλάπηκαν από τοποθεσίες στη Σακάρα και τη Μιτ Ραχίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αίγυπτος και άλλες χώρες έχουν εντείνει την εκστρατεία τους για την επιστροφή αρχαίων που κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους ή λεηλατήθηκαν κατά την αποικιοκρατική περίοδο, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. 

Επιστροφή αρχαιοτήτων και από τη Γαλλία στο Μεξικό

Στο πλαίσιο αυτό, η πρεσβεία του Μεξικού στο Παρίσι παρουσίασε σήμερα 18 αντικείμενα, όπως κεραμικά των Μάγια και αγαλματίδια, που επιστράφηκαν πρόσφατα στη χώρα, κυρίως από μια οικογένεια συλλεκτών, εγκατεστημένη στη Γαλλία. Στις 6 Δεκεμβρίου, η Ντιάνα Φίλιου Τσαπάρου, μέλος αυτής οικογένειας, παρέδωσε στην πρεσβεία 16 αντικείμενα ενώ άλλα δύο είχαν φτάσει, από ανώνυμη πηγή, στις 15 Νοεμβρίου.

Εδώ και δύο χρόνια το Μεξικό προσπαθεί να ανακτήσει αντικείμενα της ιστορικής κληρονομιάς του που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές σε όλον τον κόσμο. «Η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας δεν πωλείται. Τα αντικείμενα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον πολιτισμό και την ταυτότητα του Μεξικού», σχολίασε η Ίνγκριντ Αριάγκα, η αρμόδια της υπηρεσίας εκθέσεων στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο του Μεξικού στη Γαλλία.

Στη Γαλλία, η ανάκτηση τέτοιων αντικειμένων είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει ότι επαφίεται στην ξένη χώρα να αποδείξει ότι αποκτήθηκαν παράνομα. «Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τεχνουργήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρέθηκαν και εξήχθησαν από το Μεξικό στις αρχές του 20ού αιώνα», εξήγησε η Αριάγκα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ