Κόσμος

Διεθνής ημέρα μεταναστών-Καθηγητής αποδομεί την προπαγάνδα: Άλλο όσοι ζητούν άσυλο και άλλο όσοι προσπαθούν να εισβάλουν στο σπίτι σας με τη βία

Σε μια εποχή που όλοι μιλάνε κατά των διακρίσεων, με αφορμή την σημερινή Διεθνή ημέρα των Μεταναστών έχει ενδιαφέρον να δούμε το μέγιστο ζήτημα υπό το πρίσμα μια αναγκαίας διάκρισης. 

Καταρχάς έχει ενδιαφέρον να δούμε το εύρος του προπαγανδιστικού "βομβαρδισμού" ... Άλλη είναι η η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μεταναστών και άλλη η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Μπορεί να υπάρχει και καμιά άλλη και να μας διαφεύγει... 

Με δυο κουβέντες ο Βέλγος Καθηγητής David Engels έδωσε το στίγμα της σημερινής ημέρας η οποία ήδη έχει γεμίσει το διαδίκτυο με εικόνες βασανισμένων μεταναστών σε θάλασσια και χερσαία σύνορα... 

https://www.youtube.com/watch?v=LCAhB8BPdRQ

Ο  ερευνητής καθηγητής στο Instytut Zachodni στο Πόζναν και πρώην καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Βρυξελλών σε μια ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε σχετικά με τη σημασία της διάκρισης μεταξύ ατόμων που ζητούν άσυλο και ατόμων που προσπαθούν να εισβάλουν στο σπίτι σας με τη βία.

"Οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης αποτυγχάνουν να κάνουν αυτή τη διάκριση εδώ και δεκαετίες" αναφέρει...

 

https://twitter.com/DavidEngels12/status/1471118425472831503

Πόσο επίκαιρος στα αλήθεια ο λόγος του με αφορμή όσα γίνονται στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, αλλ΄και όταν μόλις χθες στο Σουφλί μετανάστες προσπάθησαν βίαια να μπουν σε σπίτι ιερέα

Αντί άλλου σχολίου η προ μηνός καταγγελία-σοκ λιμενικού για τις προσφυγομάνες: Παρατάνε τα μωρά τους στη θάλασσα γιατί....θα κάνουν άλλα (Δείτε το Βίντεο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντ. Γκουτέρες: Το μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών

 

Την ανάγκη για πιο αποτελεσματική διεθνή συνεργασία και πιο συμπονετική προσέγγιση στη μετανάστευση, προτάσσει σε μήνυμά του με αφορμή σημερινή Διεθνή Ημέρα Μεταναστών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

"Αυτό σημαίνει την ανθρώπινη διαχείριση των συνόρων, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών αναγκών όλων και την εξασφάλιση ότι οι μετανάστες περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού για τον COVID-19. Σημαίνει την αναγνώριση - τόσο για τους μετανάστες όσο και τις χώρες υποδοχής -της αξίας των οδών κανονικής εισόδου. Σημαίνει επίσης την αντιμετώπιση των ριζικών αιτιών της μετανάστευσης, όπως οι βαθιές ανισότητες και η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων" εξηγεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως "αναγνωρίζουμε τη συμβολή των μεταναστών στους αγώνες που δίνονται συμπεριλαμβανομένης αυτής εναντίον της πανδημίας COVID- 19" και απευθύνει έκκληση "να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για ασφαλή και αξιοπρεπή μετανάστευση".

Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως οι μετανάστες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένο στιγματισμό, ανισότητες, ξενοφοβία και ρατσισμό. "Οι μετανάστριες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο διεμφυλικής βίας και έχουν λιγότερες επιλογές για να αναζητήσουν υποστήριξη. Με τα σύνορα κλειστά, πολλοί μετανάστες βρίσκονται χωρίς εισόδημα ή στέγη, χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι, χωρισμένοι από τις οικογένειες τους και με ένα αβέβαιο μέλλον" προσθέτει.

Επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σημειώνοντας πως οι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις κοινωνίες παντού και συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας ως επιστήμονες, επαγγελματίες της υγείας και απαραίτητοι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνει ότι το Φόρουμ για την Αξιολόγηση της Διεθνούς Μετανάστευσης τον επόμενο χρόνο θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση. Αποτελεί, όπως επεξηγεί, "μια ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εξασφαλίσουμε την πλήρη συμμετοχή των μεταναστών καθώς προσπαθούμε να χτίσουμε ένα πιο ανθεκτικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες" και καλοσωρίζει την εκστρατεία που ξεκίνησε το Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση με στόχο την ενίσχυση του Συμφώνου και την ενθάρρυνση των κρατών-μελών να συμμετάσχουν. Η αλληλεγγύη με τους μετανάστες δεν υπήρξε ποτέ πιο επείγουσα υπόθεση, υπογραμμίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To δημογραφικό και ο Πάπας 

 

Μέγιστο ζήτημα του μεταναστευτικού είναι και το δημογραφικό. Σε πολλές χώρες, σε πολλές πόλεις υπάρχει ξεκάθαρη αλλοίωση του πληθυσμού! Ενώ γι την χώρα μας "καμπάνα" αποτελεί η πρόσφατη δήωση του Πάπα: Το μέλλον της Ελλάδας είναι χωνευτήρι πολιτισμών

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Στην Βρετανία, όπως γράφαμε τις προάλλες, τo όνομα Μοχάμεντ είναι το πιο δημοφιλές σε νεογέννητα αγόρια

Σχεδόν τα μισά νεογέννητα στο Βέλγιο έχουν ξένη καταγωγή! Σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Σχεδιασμού, το 2020 το 47,7% των νεογνών στο Βέλγιο είχαν ξένο υπόβαθρο. Αυτό συμβαίνει παρά την υψηλότερη εκπροσώπηση των γηγενών Βελγίδων σε αναπαραγωγική ηλικία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ