Οπλισμένος με δοκιμασμένα στη μάχη μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς με τις αφρικανικές χώρες ενόψει μιας μεγάλης συνάντησης των ηγετών της ηπείρου στην Κωνσταντινούπολη.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής για την εταιρική σχέση Τουρκίας-Αφρικής που αρχίζει την Παρασκευή έρχεται γρήγορα μετά από ένα επιχειρηματικό φόρουμ υψηλού επιπέδου τον Οκτώβριο που επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και το εμπόριο.
Η επόμενη φάση αυτής της ταχέως ανθούσας σχέσης είναι η ασφάλεια, λένε οι ειδικοί, με μια σειρά από Αφρικανούς ηγέτες να επιδιώκουν να αγοράσουν στρατιωτικό υλικό σε φθηνότερες τιμές και με λιγότερους όρους.
Ηγέτες και κορυφαίοι υπουργοί από 39 χώρες - μεταξύ των οποίων 13 πρόεδροι - έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία το Σάββατο.
Η Άγκυρα διαθέτει ήδη στρατιωτική βάση στη Σομαλία, ενώ το Μαρόκο και η Τυνησία φέρονται να παρέλαβαν την πρώτη παράδοση τουρκικών μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Σεπτέμβριο.
Η Αγκόλα έγινε η τελευταία που εξέφρασε ενδιαφέρον για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) κατά την πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα της νότιας Αφρικής τον Οκτώβριο.
Η Τουρκία υπέγραψε επίσης τον Αύγουστο μια υπόσχεση στρατιωτικής συνεργασίας με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, ο οποίος έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο με τους αντάρτες της επαρχίας Tigray τον τελευταίο χρόνο.
"Ο πιο σημαντικός τομέας είναι ο τομέας της άμυνας. Η Τουρκία έχει προωθήσει πολύ αυτόν τον τομέα, ιδίως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη", δήλωσε στο AFP ο Federico Donelli, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας.
Το μοντέλο TB2 Bayraktar έχει μεγάλη ζήτηση, αφού πιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε την τύχη των συγκρούσεων στη Λιβύη και στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευάζονται από την ιδιωτική εταιρεία Baykar, την οποία διευθύνει ένας από τους γαμπρούς του Ερντογάν.
"Όπου κι αν πάω στην Αφρική, όλοι ρωτούν για τα UAV", καυχήθηκε ο Ερντογάν μετά από μια επίσκεψη στην Αγκόλα, τη Νιγηρία και το Τόγκο τον Οκτώβριο.
Μερικοί από τους πιο στενούς ελέγχους επικεντρώθηκαν στους δεσμούς της Τουρκίας με την Αιθιοπία, όπου μια βίαιη σύγκρουση έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια και έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες σε συνθήκες λιμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Μια δυτική πηγή δήλωσε ότι η Τουρκία έστειλε έναν άγνωστο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης για την υποστήριξη της εκστρατείας του Αμπίι νωρίτερα φέτος, αλλά ότι η Άγκυρα υποχώρησε έκτοτε στις διεθνείς πιέσεις και σταμάτησε τις πωλήσεις.
"Η Αιθιοπία μπορεί να αγοράσει αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από όποιον θέλει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πωλήσεις.
Τα επίσημα τουρκικά στοιχεία δεν αναλύουν τις λεπτομέρειες των στρατιωτικών πωλήσεων σε μεμονωμένες χώρες, δίνοντας μόνο το συνολικό ποσό των πωλήσεων για κάθε μήνα.
Οι τουρκικές εξαγωγές αμυντικών και αεροπορικών προϊόντων στην Αιθιοπία αυξήθηκαν σε 94,6 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου από περίπου 235.000 δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Συνέλευση των Τούρκων Εξαγωγέων.
Οι πωλήσεις προς την Αγκόλα, το Τσαντ και το Μαρόκο σημείωσαν παρόμοια άλματα.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έγιναν για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο διεθνώς μετά την υπογραφή από την Άγκυρα δύο συμφωνιών με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, οι οποίες καλύπτουν τη ναυτιλία και την ασφάλεια το 2019.
Στη συνέχεια κατέκλυσε τη ζώνη των συγκρούσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακόπτοντας την προέλαση των ανατολικών δυνάμεων των ανταρτών που υποστηρίζονται από τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας και ανοίγοντας τον δρόμο για μια εκεχειρία.
Η Τουρκία εδραίωσε τη φήμη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της πέρυσι βοηθώντας το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της γης που έχασε από τις αυτονομιστικές δυνάμεις των Αρμενίων στο διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.
"Τώρα η Τουρκία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει περισσότερα χαρτιά να παίξει όταν πρέπει να διαπραγματευτεί με άλλες χώρες", δήλωσε ο ερευνητής Ντονέλι.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας -της ΜΚΟ που φιλοξένησε το φόρουμ του Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη- επέμεινε ότι η αυξανόμενη σχέση δεν αφορά μόνο τα όπλα.
"Μας ενδιαφέρει ο τομέας της άμυνας και οι σχέσεις μας με την Αφρική", δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του συμβουλίου Nail Olpak.
"Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι αν βλέπουμε τον αμυντικό τομέα μόνο ως όπλα, ρουκέτες, πιστόλια, τανκς και τουφέκια, θα ήταν λάθος".
Ο ίδιος υπογράμμισε τα τουρκικά οχήματα εκκαθάρισης ναρκών στο Τόγκο, τα οποία χαρακτηρίζονται ως πωλήσεις της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο Ντονέλι συμφώνησε, αναφερόμενος στα σχέδια του Τόγκο να βελτιώσει τον στρατό του με την υποστήριξη της Τουρκίας μέσω εκπαίδευσης και τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων και άλλου είδους εξοπλισμού.
Η Τουρκία φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 37 στρατιωτικών γραφείων σε όλη την Αφρική συνολικά, σύμφωνα με τον επιβεβαιωμένο στόχο του Ερντογάν να τριπλασιάσει τον ετήσιο όγκο των εμπορικών συναλλαγών με την ήπειρο στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.