Η NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται σε λογισμικό κατασκοπείας εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας ή τερματισμού της αμφιλεγόμενης μονάδας Pegasus, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Η εταιρεία έχει πλησιάσει στη χρεοκοπία έχοντας δάνεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού μπήκε στη μαύρη λίστα από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Το υπουργείο κατηγόρησε την NSO ότι πούλησε το προϊόν της για χάκερ smartphone σε χώρες που το χρησιμοποιούσαν για «διεθνική καταστολή».
Ο όμιλος αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια συναλλαγή ιδιωτικών μετοχών το 2019, σκέφτεται είτε να πουλήσει ολόκληρη την εταιρεία είτε να κλείσει τη μονάδα Pegasus για να επικεντρωθεί αντ 'αυτού στο εκκολαπτόμενο αμυντικό σύστημα drone, ανέφεραν οι πηγές.
Το Bloomberg News μετέδεωσε αρχικά τις ιδιωτικές συζητήσεις, οι οποίες διεξάγονται από την επενδυτική τράπεζα Moelis & Co με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η NSO σκέφτεται επίσης να μετατρέψει το Pegasus σε «αμυντικό» προϊόν, μια κίνηση που η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 200 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφεραν επίσης οι πηγές των FT. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς η NSO ή η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι το spyware χρησιμοποιείται μόνο για αμυντικούς σκοπούς.
Το λογισμικό Pegasus λειτουργεί διεισδύοντας κρυφά στο smartphone ενός στόχου και αντικατοπτρίζοντας το κρυπτογραφημένο περιεχόμενό του έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να το δει.
Η τεχνολογία έχει ήδη λάβει άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση για πώληση στους συμμάχους της υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιείται μόνο για την άμυνα κατά της τρομοκρατίας και των σοβαρών εγκληματικών ενεργειών. Ωστόσο, έχει εντοπιστεί στα τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, αντιφρονούντων και ιδιωτών.
Η εταιρεία αντιμετώπισε πολλά νομικά προβλήματα καθώς η Apple και το Facebook, που κατέχουν την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, τη μήνυσαν στα δικαστήρια των ΗΠΑ ισχυριζόμενες ότι η NSO έκανε κατάχρηση των πλατφορμών τους για να τοποθετήσει το Pegasus στα τηλέφωνα των χρηστών από τις αρχές του 2019.