Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Περιοδεία Μακρόν στα κράτη του Κόλπου: Συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο με επίκεντρο το Ιράν και τον Λίβανο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε το Σάββατο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το τελευταίο σκέλος της διήμερης περιοδείας του στον Κόλπο.

Οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι πολλαπλές κρίσεις στον Λίβανο και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Υεμένη αναμενόταν να συζητηθούν και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Μακρόν βρισκόταν στο Κατάρ, όπου είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν κοινή διπλωματική αποστολή στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα σήμαινε αναγνώριση των Ταλιμπάν.

Είπε επίσης ότι θα έθιγε το ζήτημα του Λιβάνου με τον Σαουδάραβα διάδοχο, ιδιαίτερα τη σημασία του να σταθεί δίπλα στην πολιτικά αδιέξοδη χώρα καθώς περνά από τη μια κρίση στην άλλη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στον Κόλπο, οι συνομιλίες του Μακρόν επικεντρώθηκαν επίσης στις ανανεωμένες συνομιλίες σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μέρος της οποίας είναι η Γαλλία. Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επισημάνει ότι η πυρηνική συμφωνία του 2015 —με μικρές τροποποιήσεις— είναι ο δρόμος προς τα εμπρός με το Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είχαν αντιταχθεί στη διαπραγματευθείσα συμφωνία με το Ιράν, αν και και οι δύο είχαν από τότε συνομιλίες με την Τεχεράνη για να μετριάσουν τις εντάσεις.

Κατά την επίσκεψη του Μακρόν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγοράζουν 80 αναβαθμισμένα πολεμικά αεροσκάφη Rafale σε μια συμφωνία αξίας 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (18 δισεκατομμύρια δολάρια) και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη γαλλική σύμβαση όπλων για εξαγωγή. Η συμφωνία δέχτηκε κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανησυχούσαν για την εμπλοκή των ΗΑΕ στον πόλεμο στην Υεμένη.

Στη Σαουδική Αραβία, ο Μακρόν συνάντησε τον διάδοχο στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου το βασίλειο φιλοξενεί τον πρώτο του αγώνα Formula 1 και μια ποπ συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ, παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι η πιο πρόσφατη ώθηση από τον νεαρό διάδοχο να επιδείξει τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εγκαινίασε και χαιρετίστηκαν από όλους.

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρίγκιπας ηγήθηκε επίσης μιας διάχυτης καταστολής ακτιβιστών και κριτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Σαουδάραβα συγγραφέα Τζαμάλ Κασόγκι στα τέλη του 2018 στην Τουρκία, μια επιχείρηση που σπίλωσε τη φήμη του πρίγκιπα στο εξωτερικό.

Ο Μακρόν, 43 ετών, διατηρεί σταθερά μια γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή με τον 36χρονο διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ακόμη και σε περιόδους διεθνούς αντιπαράθεσης. Πιο συγκεκριμένα, η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου θεωρήθηκε καθοριστική το 2017 για να βοηθήσει τον τότε πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία αφού φέρεται ότι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, Ριάντ.

Ο Λίβανος αναμένεται να συμμετάσχει ξανά στις συνομιλίες του Μακρόν με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ. Ο Λίβανος, που ήδη υποφέρει από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, αντιμετωπίζει πρόσθετη οικονομική και διπλωματική πίεση από τα αραβικά κράτη του Κόλπου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, λόγω της απογοήτευσης για την κυριαρχία της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας Χεζμπολάχ στη λιβανική πολιτική.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στη Τζέντα, ο Μακρόν είπε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» η περιοχή να ανοίξει εκ νέου τις οικονομικές σχέσεις και να βοηθήσει τον Λίβανο την ώρα που έχει ανάγκη. Είπε ότι το συζήτησε με τον κυβερνώντα εμίρη του Κατάρ και θα το έκανε με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Για να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων ενόψει του ταξιδιού του Μακρόν στη Τζίντα, ένας Λιβανέζος υπουργός που είχε επικρίνει τον πόλεμο στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και του οποίου τα σχόλια πυροδότησαν την τελευταία διαμάχη στον Κόλπο, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση την Παρασκευή. Είπε ότι παραιτήθηκε πριν από το ταξίδι με την ελπίδα ότι η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου να αποκαταστήσει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Λιβάνου.

«Νομίζω ότι αυτή η παραίτηση κατέστησε δυνατή την επανέναρξη της δυνατότητας συζητήσεων, ειδικά με τη Σαουδική Αραβία», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο Κατάρ. «Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, δηλαδή να συναντηθεί, να εργαστεί και να προχωρήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ενώ βρισκόταν στο Κατάρ τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Μακρόν επαίνεσε τον ρόλο του μικρού κράτους του Κόλπου στη βοήθεια στις προσπάθειες εκκένωσης ευρωπαίων πολιτών από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν το καλοκαίρι.

Είπε ότι η Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκέφτονται «να έχουν έναν κοινό χώρο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πρεσβευτές ή οι επιτετραμμένοι μας μπορούν να είναι παρόντες» στο Αφγανιστάν. Τόνισε ότι αυτό δεν θα σήμαινε πολιτική αναγνώριση ή πολιτικό διάλογο με τους Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF