Κόσμος

Παραλλαγή Όμικρον: Χάος και πανικός στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ – Εγκαταλείπουν άρον άρον τη Ν. Αφρική

Η μία μετά την άλλη χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες νέα δραστικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς από χώρες της νότιας Αφρικής.

Δεν έφτανε η ήδη μεγάλη διασπορά της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, ειδικά στην Ευρώπη, πλέον φοβούνται το νέο στέλεχος Όμικρον, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «ανησυχητική παραλλαγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπεύδουν να φύγουν

Ανήσυχοι ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, με την ελπίδα ότι θα βρουν θέση σε μια από τις πτήσεις προς την πατρίδα τους αφού η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους για τη Νότια Αφρική.

Στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών συρρέουν τις τελευταίες πολλοί που αποφάσισαν να διακόψουν τις διακοπές τους ή το σαφάρι που έκαναν.

Ο Τόμπι Ριντ, ένας 24χρονος Βρετανός έμπορος, έκανε κάμπινγκ με τη φίλη του στο διάσημο όρος Τέιμπλ, στο Κέιπ Τάουν, όταν έπεσε σαν βόμβα η είδηση. «Γύρω στις 5.30 το πρωί, ξυπνήσαμε για να θαυμάσουμε την ανατολή του ήλιου» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγες ώρες αργότερα, περίμεναν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το ζευγάρι κατάφερε να εξασφαλίσει τις δύο τελευταίες θέσεις σε μια πτήση για τη Φραγκφούρτη.

https://twitter.com/MasterPlan216/status/1464933952443990027?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1464933952443990027%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F11%2F28%2Fworld%2Fparallagi-omikron-synostismos-sto-aerodromio-tou-gioxanesmpourgk-egkataleipoun-aron-aron-ti-n-afriki%2F

Άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και συνέχιζαν να αναζητούν λύσεις, από το να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για ένα εισιτήριο, μέχρι να ακολουθήσουν μια αλλοπρόσαλλη διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους.

«Θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν νωρίτερα» είπε αγανακτισμένος ο 50χρονος Κρίστιαν Γκουντ ο οποίος μαζί με τον σύζυγό του, τον Ντέιβιντ, θα επιστρέψουν στην Αγγλία μέσω Φραγκφούρτης.

«Είναι γελοίο, πάντα θα υπάρχουν νέες παραλλαγές. Η Νότια Αφρική την εντόπισε όμως πιθανότατα βρίσκεται ήδη παντού στον κόσμο» ένας άλλος επιβάτης, με τα διαβατήρια στο χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα εισέρχονται στην Ελλάδα ταξιδιώτες από τη Ν. Αφρική

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προχώρησε στη δημοσίευση έκτακτης αεροπορικής οδηγίας πτήσεων εξωτερικού (notam) για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής.

Αναλυτικά οι οδηγίες της ΥΠΑ για τους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες της Νότιας Αφρικής:

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες προερχόμενους από χώρες της Ν. Αφρικής. Συγκεκριμένα η notam για επιβάτες πτήσεων από εννέα (9) κράτη της Αφρικής, (αφορά τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι), έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Η notam προβλέπει είσοδο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων ταξιδιωτών από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που ταξιδεύουν μόνο για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) με την προϋπόθεση τριών (3) αρνητικών τεστ, 10ημερης καραντίνας και ειδικής άδειας εισόδου στην Ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προβλέπει η notam της ΥΠΑ αναλυτικά

Ειδικότερα, η notam για τους επιβάτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα ισχύει καταρχήν έως 3/12/21 και προβλέπει τα ακόλουθα:

Επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μονό Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

2) Να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

3) Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

4) Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές χώρο και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

5) Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (notam για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα (9) κράτη της Αφρικής), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και πάνω.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021.

Σημειώσεις: Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα (9) προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η notam, η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με την γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF. Δηλαδή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr., παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης και με την συνολική διαδρομή τους.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...