Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Θαυμάστε την Τουρκία του Σουλτάνου! Πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης

Το τουρκικό νόμισμα, που συνεχίζει να υφίσταται τη μια πτώση ρεκόρ πίσω από την άλλη, βυθίζει ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην οικονομική κρίση που βιώνει, φέρνοντας τους πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης, με δεδομένο ότι ο καθαρός κατώτερος μισθός στη χώρα,  συρρικνώθηκε στα μόλις 199 ευρώ.

Αρκετοί Τούρκοι ομολογούν πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παρακολουθούν την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς για τα έξοδά τους – υπολογισμούς που «αλλάζουν εκατό φορές την ημέρα».

Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί μισοτιμής

Εδώ και αρκετό καιρό τρεις δήμοι, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας προσφέρουν  το λεγόμενο «φθηνό» ψωμί, και τις τελευταίες ημέρες οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανέχεια, λόγω της οικονομικής κρίσης, περιμένουν σε τεράστιες ουρές, προκειμένου να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί, στη μισή τιμή σε σχέση με αυτό που πωλείται στους φούρνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρές και στα πρατήρια καυσίμων

Τεράστιες ουρές σημειώνονται και έξω από τα πρατήρια καυσίμων. Μέσα σε μια ημέρα η βενζίνη και το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 10%, μια ανάσα από τις 10 λίρες το λίτρο. Τον Αύγουστο ήταν κάτω από 8 λίρες. Στα καταστήματα, τα ταμπελάκια με τις τιμές των προϊόντων αλλάζουν σε καθημερινή βάση.

Από την αρχή της εβδομάδας η ισοτιμία της λίρας έχει χάσει 10,1% έναντι του δολαρίου.

«Με τη μεταβλητότητα του νομίσματος είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να βάλουν τιμές στα προϊόντα τους», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κωνσταντινούπολης, Τσαν Σελτσούκι.

«Έχει φτάσει μεσημέρι και πούλησα μόλις 5 αξεσουάρ. Κι όλο να ήταν κέρδος πάλι δεν είναι αρκετό .Το κινητό που έχω στο χέρι μου ήταν στις 13.000 λίρες σε λίγες ημέρες αυξήθηκε στις 17.000. Πως είναι δυνατόν να πουλήσεις ένα κινητό 26.000 λιρών στον δάσκαλο που του δίνεις μισθό 5000 λίρες», αναφέρει Τούρκος έμπορος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλος αναφέρει ότι οι άνθρωποι παλιά αγόραζαν 3 τυρόπιτες, τώρα αγοράζουν δύο ή και μία. «Όλα αυξήθηκαν. Το αλεύρι το αγοράζουμε για 420 λίρες», επισημαίνει.

Η κυβέρνηση επιμένει στη συνταγή των χαμηλών επιτοκίων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βλέπει παντού κερδοσκόπους. Παράλληλα, όσοι άκουσαν τις προτροπές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια που έλεγε να πουλήσουν το συνάλλαγμά τους και να αγοράσουν τουρκικές λίρες, έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.

https://twitter.com/YolTV/status/1464616396915195906?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1464616396915195906%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F11%2F28%2Fworld%2Ftourkia-avastaxto-kostos-zois-misthoi-peinas-kai-oures-gia-ftino-psomi%2Fhttps://www.youtube.com/watch?v=Qp6wFhzcrS0&ab_channel=EthnosNewspaper

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ