Κάπου εκατό τεθωρακισμένα και φορτηγά πέρασαν τα σύνορα την Παρασκευή. Είχαν αποκλειστεί στην Μπουρκίνα Φάσο για μία εβδομάδα από διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν τόσο για τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας όσο και για το ότι οι αρχές αδυνατούν να αναχαιτίσουν το εντεινόμενο κύμα βίας των τζιχαντιστών.
Η οργή για τη γαλλική στρατιωτική παρουσία κλιμακώνεται τελευταία στις αφρικανικές πρώην αποικίες της χώρας. Το Παρίσι έχει αναπτύξει χιλιάδες άνδρες στο Σαχέλ για να αντιμετωπιστούν οργανώσεις οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Καγιά στην Μπουρκίνα Φάσο εμπόδισαν τη διέλευση της γαλλικής στρατιωτικής οχηματοπομπής, που αναχώρησε από την Ακτή Ελεφαντοστού κι έχει προορισμό την περιφέρεια Γκάο, στο Μαλί.
Αφού μπόρεσε να φύγει από την Μπουρκίνα Φάσο, βρέθηκε ξανά χθες το πρωί αντιμέτωπη με διαδηλωτές, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στην πόλη Τερά, στον δυτικό Νίγηρα, όπου σταμάτησε για διανυκτέρευση.
«Στην προσπάθειά τους να ξεμπλέξουν» και να περάσουν, οι γαλλικές δυνάμεις «έκαναν χρήση βίας. Δυστυχώς, θρηνούμε τον θάνατο δύο ανθρώπων και έχουμε 18 τραυματισμούς», εκ των οποίων «11 είναι σοβαροί», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.
«Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες αυτής της τραγωδίας και να διαπιστωθεί ποιες ευθύνες υπάρχουν», κατά την ίδια πηγή.
Ο εκπρόσωπος των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Πασκάλ Γιανί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι γάλλοι στρατιώτες και μέλη της χωροφυλακής του Νίγηρα άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά για να απωθήσουν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να λεηλατήσουν ή να καταλάβουν οχήματα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις πληροφορίες για τα θύματα και ότι ουδείς γάλλος στρατιωτικός τραυματίστηκε. Διέψευσε τις «ψευδείς ειδήσεις» που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης περί του ότι γάλλοι στρατιωτικοί σκότωσαν «δεκάδες» διαδηλωτές στην Τερά.
Η οχηματοπομπή της δύναμης Μπαρχάν μπόρεσε αργότερα να συνεχίσει την πορεία της προς την πρωτεύουσα Νιαμέ, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Γιανί.
Βίντεο που μοιράστηκε τοπικός αξιωματούχος εικονίζει διαδηλωτές, κυρίως νεαρούς άνδρες, να φωνάζουν «κάτω η Γαλλία», καθώς υψώνεται μαύρος καπνός από φλεγόμενο οδόφραγμα.
Η Γαλλία επενέβη στο Μαλί το 2013, για να απωθήσει αντάρτες που είχαν καταλάβει τον βορρά, προτού αναπτύξει στρατεύματα σε όλο το Σαχέλ. Μολονότι οι δυνάμεις της έχουν εξοντώσει αρκετούς ηγέτες των τζιχαντιστών, η βία συνεχίζεται και εξαπλώνεται.
Σε διάγγελμά του προς τους πολίτες το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ υπερασπίστηκε τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Σαχέλ, τονίζοντας πως εάν οι γαλλικές δυνάμεις αποχωρούσαν θα επικρατούσε «χάος» και εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του στη Γαλλία για τις «θυσίες» της.