Τις πρώτες εκτιμήσεις για τις περγαμηνές που βρέθηκαν μέσα σε κρύπτη στην Αγιά Σοφιά, έκανε ο ιστορικός τέχνης Selçuk Eracun.
«Οι περγαμηνές δεν είναι γραμμένες στα εβραϊκά, όπως είχε γραφτεί αρχικά» ανέφερε ο Selçuk Eracun, μιλώντας στο CNN Turk, ενώ πρόσθεσε ότι «μία είναι γραμμένη στα ρουμανικά και μία γραμμένη με ρουνική γραφή».
«Κάποιες περγαμηνές περιέχουν ευχές. Το άτομο που έγραψε την περγαμηνή στα ρουμανικά, εύχεται καλή τύχη για την οικογένειά του. Επίσης γράφει για το όνειρό του να ζήσει στην Αμερική. Υπάρχουν και τα ονόματα από τα παιδιά της οικογένειάς του» ανέφερε.
Και συνέχισε: «Η άλλη περγαμηνή περιέχει γραφή παρόμοια με το ρουνικό αλφάβητο, που χρησιμοποιείται στη Σκανδιναβία».
Αγιά Σοφιά: «Δεν είναι πολύ παλιές οι περγαμηνές»
«Όπως μπορούμε να δούμε, δεν είναι πολύ παλιές οι περγαμηνές. Όσοι πηγαίνουν στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθούν, γράφουν ευχές και τις αφήνουν. Είναι παράδοση» δήλωσε ο ιστορικός τέχνης.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθούν περγαμηνές σε κρύπτες στους τοίχους, καθώς τα μάρμαρα πέφτουν συχνά» κατέληξε.
Παράλληλα, δηλώνοντας ότι στην Αγία Σοφία έγιναν νέες και πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στην ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter, η αρχιτέκτονας Seda Özgen Bilgili είπε: «Υπό την ηγεσία του αγαπητού μου φίλου Hasan Fırat Diker, σαρώθηκαν οι υπόγειοι διαδρόμοι της Αγίας Σοφίας σε τρεις διαστάσεις. Αυτές οι επιστημονικές μελέτες πραγματικά πρέπει να μοιραστούν και να μεταφερθούν στην κοινωνία».