Κόσμος

Μαρόκο και Ισραήλ υπογράφουν «πρωτοφανή» και ιστορική συμφωνία: Το Ραμπάτ προμηθεύεται το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome

Το Ραμπάτ και το Τελ Αβίβ εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό για να εδραιώσουν τις σχέσεις που προχωρούν τόσο γρήγορα όσο και σταθερά. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το Μαρόκο ήταν κοντά στην παραλαβή του ισραηλινού αμυντικού συστήματος Iron Dome χάρη σε μια υποθετική στρατιωτική συμφωνία που έχει γίνει πλέον πραγματικότητα. Το ταξίδι του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, στην πρωτεύουσα του Βασιλείου ήταν το οριστικό βήμα προς την υπογραφή συμφωνίας που χαρακτηρίστηκε από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ως «πρωτοφανές» για αυτούς.

Με αυτή τη νέα συμφωνία, το Μαρόκο αποκτά αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome από την Rafael Advanced Defense Systems. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ και η συνεργασία αυξήθηκε εκθετικά τους τελευταίους 11 μήνες. Η άφιξη του Aziz Akhanouch ως προέδρου του βασιλείου έδωσε πρόσθετη ώθηση στους δεσμούς με το Ισραήλ, όπως και ο διορισμός του David Govrin, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης του Ισραήλ στο Ραμπάτ, ως πρεσβευτή του Ισραήλ στο Μαρόκο.

Η χώρα του Μωάμεθ ΣΤ' είναι μία από τις πέντε αραβικές χώρες που διατηρούν πλήρεις σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμπληρώνουν μια λίστα που άρχισε να κερδίζει δυναμική με την υπογραφή των ιστορικών «Αβρααμικών Συμφωνιών» στα τέλη του 2020. Το μνημόνιο που επισφραγίστηκε τώρα μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ είναι ένα περαιτέρω βήμα προς την ενίσχυση, αφενός, της ασφαλείας του βασιλείου και, από την άλλη, της παρουσίας του Τελ Αβίβ στη Βόρεια Αφρική. Ως εκ τούτου, η πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τόσο εύκολη όσο και γρήγορη.

Το ταξίδι του Υπουργού Gantz στο Μαρόκο είναι το πρώτο από έναν Ισραηλινό υπουργό Άμυνας στο Μαρόκο. Χάρη σε αυτή την ιστορική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα, υπογράφηκε συμφωνία που «θα επιτρέψει τις ισραηλινές εξαγωγές στο Μαρόκο», όχι μόνο στον εξοπλισμό αλλά και στον κυβερνοχώρο. Το ανακοινωθέν της κυβέρνησης Akhanouch σημειώνει ότι οι δύο χώρες είχαν «κοινό συμφέρον για την εδραίωση των σχέσεων», το οποίο τώρα επιτυγχάνεται με αυτό που είναι ένα ιστορικό μνημόνιο για τους δεσμούς του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, που εκπροσωπείται από έναν από τους περιφερειακούς ηγέτες, το Μαρόκο.

Το παλαιστινιακό ζήτημα είναι ένας από τους λόγους που βαραίνουν και συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις σχέσεις του Ισραήλ με τους Άραβες. Οι «Αβρααμικές Συμφωνίες», που προώθησε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξόργισαν την Παλαιστίνη, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε κατηγορηματικά τις συμφωνίες και προέτρεψε όλες τις αραβικές χώρες να κάνουν το ίδιο μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη και να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Το Μαρόκο, ενώ παρακολουθεί στενά την κατάσταση με την Παλαιστίνη, δεν μπορεί να χάσει την ευκαιρία να ενισχύσει τους δεσμούς με μια από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής.

Ο Bruce Maddy-Weitzman, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, πιστεύει ότι το βασίλειο του Μαρόκου προχωρά σε «αναδιάταξη» της θέσης του λόγω των σημαντικών οφελών που πρόκειται να αποκομίσει από το Ισραήλ, ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή για την εξωτερική του πολιτική. Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Αλγερία καθιστά υποχρεωτική την αναζήτηση νέων σχέσεων, μια στιγμή που οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύονται για να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο το Ραμπάτ. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των δεσμών Μαρόκου-Ισραήλ έγινε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αναγνώριση της κυριαρχίας του Μαρόκου στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, η οποία δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη εγγύτητα στο τρίγωνο που σχηματίζουν Ουάσινγκτον, Ραμπάτ και Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...