Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομους τους κανόνες της FIFA αναφορικά με τους τερματισμούς συμβολαίων και τις οικονομικές υποχρεώσεις που επιφέρει στους παίκτες και τους συλλόγους, επιτρέποντας ουσιαστικά σε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή να αποχωρήσει από μία ομάδα όποτε το επιθυμεί!
Ο Γάλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Λασανά Ντιαρά, κέρδισε τη δικαστική διαμάχη κατά της FIFA, που κρατούσε πάνω από εννέα χρόνια, μία απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θυμίζοντας έντονα εκείνη του Ζαν-Μαρκ Μποσμάν το 1995, όταν οι παίκτες κατάφεραν επιτέλους να μπορούν να μεταγράφονται σε όποια ομάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν με τη λήξη του συμβολαίου του.
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Ντιαρά, παίζοντας για τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2014, είδε το συμβόλαιό του να λήγει μονομερώς από την ομάδα, η οποία απαίτησε αποζημίωση, ισχυριζόμενη ότι δεν είχε ανταποκριθεί στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις.
Όταν η βελγική ομάδα Σαρλερουά εκδήλωσε ενδιαφέρον να τον αποκτήσει, η FIFA και η βελγική ομοσπονδία αρνήθηκαν να εκδώσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό μεταγραφής, γεγονός που οδήγησε τον Ντιαρά να κινηθεί νομικά κατά της FIFA, υποστηρίζοντας ότι αυτό το εμπόδιο τον έθεσε εκτός επαγγελματικής καριέρας και του στέρησε το δικαίωμα να αγωνιστεί ξανά.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη σημερινή εκδίκαση στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί της FIFA παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ποδοσφαιριστών και την επαγγελματική τους εξέλιξη, προκαλώντας «σοβαρά, απρόβλεπτα και ενδεχομένως υπέρογκα νομικά και οικονομικά ρίσκα», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δικαστές.
Η Ένωση Παικτών (FIFpro), που εκπροσώπησε τον Ντιαρά, εξέφρασε την ικανοποίησή της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως μια «νίκη» για τους αθλητές, συγκρίσιμη με την ιστορική υπόθεση Μποσμάν, που είχε καθιερώσει την ελεύθερη μετακίνηση παικτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη λήξη του συμβολαίου τους. Η FIFpro τόνισε ότι οι ισχύοντες κανονισμοί της FIFA παρεμπόδιζαν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και την προστασία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Η απόφαση αυτή επιτρέπει πλέον σε οποιονδήποτε παίκτη να αποχωρήσει μονομερώς από έναν σύλλογο, χωρίς οι νέοι εργοδότες να κινδυνεύουν να πληρώσουν αποζημίωση για τη μεταγραφή. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους συλλόγους να αποκτούν παίκτες χωρίς τον φόβο επιπλοκών από το προηγούμενο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή με άλλη ομάδα.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τη FIFA και τους υπόλοιπους φορείς του ποδοσφαίρου. Ερωτήματα εγείρονται για το πώς θα επηρεαστούν οι υφιστάμενες και μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ συλλόγων και παικτών, καθώς και για το αν η FIFA θα προσαρμόσει τους κανονισμούς της σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή θα αναζητήσει τρόπους να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ανακοίνωσή της, η FIFpro ανέφερε: «Η απόφαση αυτή αποκαθιστά την ελευθερία των αθλητών να επιλέγουν το μέλλον τους χωρίς απρόβλεπτες νομικές ή οικονομικές επιπτώσεις, προστατεύοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα. Όπως συνέβη και με την υπόθεση Μποσμάν, η απόφαση αυτή αλλάζει δραστικά το τοπίο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και ίσως και πέρα από αυτήν».
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί ορόσημο και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπου οι ποδοσφαιριστές αποκτούν περισσότερη ελευθερία και οι σύλλογοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους στις νέες συνθήκες. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη FIFA και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει σε αυτή τη νομική ανατροπή που απειλεί να αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.