Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πολυπλόκαμο τέρας το Σαχέλ! Η σκιά της Ρωσίας και της Τουρκίας και το τρικ του Μακρόν

Η Γαλλία ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της από το Σαχέλ ταυτόχρονα σχεδόν με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έβαλε τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία αντιτρομοκρατικής αποστολής στην οποία οι στόχοι της δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως.

Αυτή η είδηση ​​δημοσιοποιήθηκε μόνο λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα δεύτερου πραξικοπήματος στο Μάλι. Είναι σε αυτή τη χώρα όπου η Γαλλία ανέπτυξε την Επιχείρηση Serval, που εγκρίθηκε το 2013 μέσω της οποίας προσπάθησε να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή και την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ένα χρόνο μετά, η Επιχείρηση Serval αντικαταστάθηκε από την Επιχείρηση Barkhane, μια αποστολή με πρωταγωνιστή γαλλικές δυνάμεις που κατάφεραν να εξαπλωθούν σε όλο το Σαχέλ.

Επτά χρόνια μετά την έγκρισή της, η τρομοκρατία στην περιοχή εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και πλήττει με δύναμη τις χώρες που απαρτίζουν την περιοχή. Όπως συνέβη με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η Γαλλία ανακοίνωσε το τέλος της Barkhane, κάτι που έχει δημιουργήσει για το εάν οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα αυξηθούν μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι δεν είναι το «τέλος της επιχείρησης αυτής καθαυτής», αλλά μάλλον «ένας μετασχηματισμός» που θα πρέπει να εξευρωπαϊσθεί και να ηγηθεί της μάχης κατά της τρομοκρατίας μέσω ειδικών δυνάμεων.

Τα κενά εξουσίας καταλαμβάνονται γρήγορα και η αποχώρηση της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης ευνοεί την είσοδο μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία ή η Κίνα, που έχουν ήδη δείξει το ενδιαφέρον τους μετά από συμφωνία με χώρες της περιοχής. Στην περίπτωση της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δημιουργήσει μια ενεργή διπλωματία με χώρες όπως η Αλγερία, μια χώρα που αυξάνει τις επαφές της με τις αρχές του Μάλι.

Επιπλέον, η ρωσική ιδιωτική παραστρατιωτική εταιρεία Wagner θα είχε αυξήσει τις επαφές της με το Μάλι μετά την κατάληψη των στρατώνων στο Μπαμάκο τον περασμένο Οκτώβριο. Ομοίως, η κυβέρνηση του Μπαμάκο δήλωσε την πρόθεσή της οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για τον περιορισμό του ισλαμικού ριζοσπαστισμού.

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Αλγερίου έγιναν εμφανείς στη Βόρεια Οσετία μετά την πραγματοποίηση των πρώτων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με τις αρχές, αυτές οι ασκήσεις προσπάθησαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η Ρωσία δεν ήταν η μόνη χώρα που ήθελε να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή. Η πρόσφατη περιοδεία της Τουρκίας και του Ερντογάν στην Αφρική σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα και το Τόγκο είχε ως έναν από τους κύριους στόχους τους να συνάψουν στρατιωτικές συμφωνίες που θα έβαζαν τέλος στη στρατιωτική παρουσία της Δύσης.

Αυτό το διπλωματικό δίκτυο δημιουργήθηκε επίσης σε μια εποχή που η σταθερότητα της Βόρειας Αφρικής παραπαίει. Η μονομερής ρήξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου αντιπροσωπεύει έναν ανταγωνισμό για τον έλεγχο του βορρά της ηπείρου και ανοίγει ένα σενάριο σύγκρουσης στο οποίο υπάρχει φόβος ότι η Αλγερία θα πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Μαρόκου.

Διαφορετικοί ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η ρήξη θα ήταν μέρος μιας στρατηγικής για να ανακτήσει την επιρροή του στη Βόρεια Αφρική και να προσπαθήσει να απομονώσει το Μαρόκο σε μια περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλη στρατηγική αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διπλωμάτες που επικαλείται η EFE αναφέρουν ότι η στιγμή της ρήξης φαίνεται ότι «επιλέχτηκε προσεκτικά σε μια περίοδο διπλωματικής αδυναμίας στο Μαρόκο». Μαζί με αυτό, ένας στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε για το ίδιο πρακτορείο ότι «η Αλγερία παρακολουθούσε με ανησυχία τη στρατηγική του Μαρόκου στη Σαχάρα και συγκεκριμένα την επίθεση που σχεδίασε (ο Μαροκινός Υπουργός Εξωτερικών), Νάσερ Μπουρίτα».

Για τους αναλυτές, η στρατηγική του Μαρόκου θα ξεφύγει από την αποκλειστική εστίαση στη σταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης της χώρας και θα κατευθυνθεί προς την ανάκτηση της παραδοσιακής επιρροής του στην περιοχή σε χώρες όπως η Λιβύη και οι χώρες του Σαχέλ. Στην πραγματικότητα, εδώ είναι που το Μαρόκο μοιράζεται σημαντικά σύνορα με την Αλγερία, η οποία δεν εξαιρείται από εντάσεις επειδή γειτνιάζει με τη Δυτική Σαχάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο της σύγκρουσης για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, η Αλγερία έχει σταδιακά απομακρυνθεί από τις θέσεις της και παραμένει σε μια επικρατούσα σιωπή σχετικά με το Μέτωπο Polisario. Τόσο πολύ που ο Αλγερινός απεσταλμένος για τον φάκελο της Σαχάρας στον ΟΗΕ, Ammar Bellani, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από το Ραμπάτ, η παρουσία της Ρωσίας και η συμμαχία της με την Αλγερία αντιμετωπίζεται με ανησυχία. Με αυτή τη συμμαχία φοβούνται ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δύναμη του Polisario στη Δυτική Σαχάρα και ως εκ τούτου ότι η ένταση στην περιοχή αυξάνεται και οδηγεί σε κλιμάκωση της βίας, κάτι από το οποίο το Μαρόκο θέλει να σταματήσει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά