Κόσμος

Τουρκία: Δυσεύρετα τα φάρμακα μετά την πτώση της λίρας

Οι ασθενείς στην Τουρκία δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, με τις φαρμακοβιομηχανίες να αποδίδουν τα προβλήματα στις ελλείψεις σε ένα άκαμπτο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, που τις καθιστά ευάλωτες στις απώλειες από την ταχεία πτώση της λίρας.

Η συμφόρηση στις προμήθειες δείχνει πως η φετινή απότομη πτώση της αξίας της λίρας επηρεάζει τις εισαγωγές σε αυτή την έντονα ρυθμιζόμενη αγορά.

Παράλληλα, οι δυσκολίες αποτελούν άλλο ένα πονοκέφαλο για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών κόμμα χάνει την υποστήριξη των πολιτών καθώς αυξάνονται οι τιμές στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση στη  Τουρκία καθορίζει κάθε χρόνο μια συναλλαγματική ισοτιμία που πρέπει να χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν τιμολογούν τα προϊόντα τους, πολλά από τα οποία εισάγονται ή παρασκευάζονται στην Τουρκία χρησιμοποιώντας συστατικά από το εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο, οι αξιωματούχοι καθόρισαν το επιτόκιο στις 4,57 λίρες ανά ευρώ, περίπου 60% κάτω από το σημερινό ποσό των 11,27 λιρών.

Αυτό καθιστά τις εισαγωγές τιμωρητικά ακριβές για τους περισσότερους προμηθευτές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών της Τουρκίας, Νεζί Μπαρούτ. «Πάντα ζητούνταν από τον κλάδο μας να κάνει θυσίες. Σε αυτό το σημείο, δεν έχει άλλη δύναμη να το κάνει. Ένα φάρμακο στην τιμή των 10 ευρώ στην Ελλάδα» κοστίζει αντίστοιχα 1,8 ευρώ εδώ, είπε ο Μπαρούτ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Abdi Ibrahim Ilac Sanayi ve Ticaret AS με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τουρκικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν δράση εμποδίζοντας τις  εταιρείες που περιορίζουν την πρόσβαση σε φάρμακα προτού καθοριστεί η ισοτιμία ευρώ-λίρας για το 2022, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Η Ένωση Τούρκων Φαρμακοποιών δήλωσε ότι «η τιμολόγηση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα», με τον Μπαρούτ να αναφέρει ότι οι παραγωγοί αναμένουν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία για το επόμενο έτος θα είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερη. Παράλληλα, προέτρεψε τους αξιωματούχους να την ενημερώσουν τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

πλήγματα στο Κίεβο
Ένοπλες Συρράξεις 0

Χάος στην ουκρανική πρωτεύουσα! Η Μόσχα χτύπησε το Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 της Β. Κορέας προκαλώντας τρομερή καταστροφή (Βίντεο)

Τουλάχιστον 5 ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν πριν λίγες ώρες στην επικράτεια της πόλης, υποδεικνύοντας ότι η πυραυλική...