«Πράσινο φως» για επείγουσα χρήση άναψε σήμερα, Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το εμβόλιο κορονοϊού της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Bharat Biotech, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε το τοπικά παρασκευαζόμενο εμβόλιο να γίνει δεκτό ως έγκυρο εμβόλιο σε πολλές φτωχές χώρες.
«Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα αποφάσισε ότι το εμβόλιο Covaxin πληροί τα κριτήρια του ΠΟΥ για προστασία απέναντι στην COVID-19, ότι το όφελος του εμβολίου υπερτερεί μακράν των κινδύνων και ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε ένα τουίτ.
Η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ αναμενόταν να λάβει απόφαση για το εμβόλιο που είναι γνωστό ως Covaxin την περασμένη εβδομάδα, αλλά ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις από την Bharat Biotech προτού διεξαγάγει μια τελική αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους για την παγκόσμια χρήση του εμβολίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εμβόλιο Covaxin: Πώς θα χορηγείται το σκεύασμα
Το Covaxin εξετάστηκε επίσης από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για την Ανοσοποίηση του ΠΟΥ, η οποία συνέστησε τη χρήση του σε δύο δόσεις, με ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των δόσεων, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω.
Η άδεια επείγουσας χρήσης θα επιτρέψει στην Bharat να στείλει το εμβόλιο σε χώρες που εξαρτώνται από την καθοδήγηση του ΠΟΥ για τις αποφάσεις των ρυθμιστικών τους αρχών.
Το Covaxin είναι το έβδομο εμβόλιο που εγκρίνεται από τον ΠΟΥ έπειτα από τα δύο εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, των εμβολίων με φορέα αδενοϊού που παρασκευάστηκαν από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson και τα κινεζικά εμβόλια με αδρανοποιημένο ιό από τις Sinovac Biotech και Sinopharm.
Η έγκριση σημαίνει επίσης ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει δεκτό ως έγκυρο εμβόλιο για εκατομμύρια Ινδούς που το έχουν λάβει και θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας.
Το Ομάν την περασμένη εβδομάδα και η Αυστραλία προχθές Δευτέρα δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το Covaxin ως έγκυρο εμβόλιο για τους ταξιδιώτες.