Κόσμος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσος χρυσός υπάρχει στον κόσμο; Ιδού η απάντηση

Η σπανιότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που δίνουν αξία στον χρυσό.

Σκεφτείτε το χαλίκι, είναι παντού. Περνάς από πάνω του και δεν σταματάς καν. Αλλά αν εντοπίσετε ένα ψήγμα χρυσού στο έδαφος, μπορείτε να το μεταφέρετε στην τράπεζα — κυριολεκτικά.

Πιθανότατα γνωρίζετε αόριστα ότι ο χρυσός είναι σπάνιος, αλλά το πόσο μικρή είναι η ποσότητα του που υπάρχει πραγματικά στον κόσμο μπορεί να σας εκπλήξει.

Σύμφωνα με το World Gold Council, οι καλύτερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του 2019, περίπου 197.576 τόνοι χρυσού είχαν εξορυχθεί, καθ' όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Περίπου τα 2/3 αυτού του συνόλου εξορύχθηκαν από το έδαφος, από το 1950.

Για να το δούμε αλλιώς, αν σχηματίζατε όλο τον χρυσό που έχει εξορυχθεί ποτέ σε ράβδους 400 ουγγιών και τις στοιβάζατε τη μία πάνω στην άλλη, η στοίβα δεν θα έφτανε καν στη μέση του Αγάλματος της Ελευθερίας στις ΗΠΑ!

Δεδομένου ότι ο χρυσός είναι ουσιαστικά άφθαρτος, σχεδόν όλος αυτός ο χρυσός εξακολουθεί να υπάρχει με κάποια μορφή.

Κάθε χρόνο, η παγκόσμια εξόρυξη χρυσού προσθέτει περίπου 2.500-3.000 τόνους στο συνολικό απόθεμα χρυσού.

Η εκτίμηση του πόσο χρυσός παραμένει στο έδαφος είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι αναλυτές λένε ότι τα γνωστά αποθέματα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 54.000 τόνους.

Αυτό που μένει στο έδαφος, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εξορυχθεί.

Η εξόρυξη χρυσού μειώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά είχε ήδη σημειώσει πτώση πριν από τον COVID-19. Μετά από επενδύσεις για αρκετά χρόνια, η παραγωγή χρυσωρυχείου μειώθηκε κατά 1% το 2019. Αν και εκείνο το έτος σηματοδότησε την πρώτη απόλυτη πτώση στην εξόρυξη χρυσού από το 2008, συνέχισε μια γενική τάση πτώσης της παραγωγής των ορυχείων. 

Ιστορικά, η παραγωγή των ορυχείων αυξανόταν γενικά κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1970. Υπήρξε πτώση της παραγωγής το 2008, αλλά αυτό ήταν κάτι σαν ανωμαλία, όπως συνέβη στην αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008. Η πρόσφατη επιβράδυνση της παραγωγής ορυχείων είναι πιο ανησυχητική. Στην πραγματικότητα, κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο «σημείο μηδέν του χρυσού». Αυτό είναι το σημείο όπου η ποσότητα χρυσού που εξορύσσεται από τη γη θα αρχίσει να συρρικνώνεται κάθε χρόνο. Ορισμένοι εξέχοντες παίκτες στη βιομηχανία εξόρυξης πιστεύουν ότι είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο.

Είτε έχουμε φτάσει στην κορυφή του χρυσού είτε όχι, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η βιομηχανία χρυσού μπορεί κάλλιστα να εισέρχεται σε μια μακροπρόθεσμη - και πιθανώς μη αναστρέψιμη - περίοδο λιγότερο διαθέσιμου χρυσού.

Ακόμη όμως και στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, ο χρυσός θα παραμείνει σπάνιος — και η σπανιότητα είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που δίνει στον χρυσό την αξία του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ