Η έκθεση προειδοποιούσε για την ανάγκη επαρκών αποθεμάτων υλικών ατομικής προστασίας, την ύπαρξη αυτοματοποιημένου συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων, καθώς και τον έλεγχο επισκεπτών από το εξωτερικό.
Την είδηση για την άσκηση κορονοϊού του 2016 στη Μεγάλη Βρετανία έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Guardian. Η εφημερίδα αξιοποίησε πληροφορίες από τον δρ. Μούσα Κιουρέσι, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση στα πορίσματα της σχετικής έκθεσης στο πλαίσιο του νόμου περί Ελευθερίας Πληροφοριών.
Κατά το δημοσίευμα η άσκηση είχε διαταχθεί από την τότε επικεφαλής γιατρό Σάλι Ντέιβις. Στην άσκηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS, το Υπουργείο Υγείας, τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας και παρατηρητές από τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Ουαλίας, Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας.
Μάλιστα, η τελική έκθεση με τα συμπεράσματα, έκτασης 23 σελίδων, έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στην προετοιμασία σε περίπτωση που υπάρξει «μεγάλη κλίμακα έξαρσης» του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV). Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ελλείψεις που όντως παρατηρήθηκαν κατά την πανδημία του κορονοϊού Covid-19.
Το γεγονός ότι η άσκηση με το όνομα «Αλίκη» αγνοήθηκε επιρρίπτει νέες ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα είχαν γίνει γνωστά τα πορίσματα της «Άσκησης Κύκνος», που έγινε και αυτή το 2016 επεσήμανε επίσης ελλείψεις, ωστόσο για μια έξαρση γρίπης όχι κορονοϊού. Αυτός εξάλλου είναι σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση ο λόγος που δεν ελήφθησαν τα προτεινόμενα μέτρα.
Πλέον, αποκαλύπτεται ότι σύμφωνα με την άσκηση Αλίκη υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις για σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις σε περίπτωση έξαρσης κορονοϊού. Μάλιστα, ο δρ. Κιουρέσι δήλωσε ότι «κατά τρόπο επαίσχυντο, η κυβέρνηση απέκρυψε την Άσκηση Αλίκη».