Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

AUKUS: Η Γαλλία απαντά στις ΗΠΑ κλείνοντας το μάτι στην Ινδία – Έτσι το Παρίσι θα περιορίσει τη χασούρα στην Naval Group

Πριν από λίγες  ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους, σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης».

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ, συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCQ6wANKCgc

Τα γαλλικά «αντίποινα» στο AUKUS

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται λίγες ημέρες μετά αφότου η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως γνωστόν, η γαλλική «έκρηξη» προκλήθηκε μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο (AUKUS), για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναιρέθηκε η σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Έκτοτε ΗΠΑ και Αυστραλία, προσπαθούν να κατευνάσουν την γαλλική αντίδραση με διαδοχικές «επιθέσεις φιλίας».

Μέσω της αμυντικής σύμπραξης AUKUS στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδεύει στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ, «προς όφελος του εθνικού της συμφέροντος».

Το Παρίσι θα προσπαθήσει να περιορίσει το οικονομικό πλήγμα στην Naval Group, από την ακύρωση της συμφωνίας αυτής από την Αυστραλία.

Να υπενθυμίσουμε ότι προς τα τέλη Σεπτεμβρίου  ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία με το Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι. Γαλλία και Ινδία, αντιδρώντας στην συμφωνία AUKUS επιβεβαίωσαν ξανά τη βούλησή τους «να δράσουν από κοινού», ιδίως απέναντι στην Κίνα εν μέσω της κρίσης των υποβρυχίων.

Μία άλλη πρωτεύουσα με ανάμεικτα συναισθήματα για τη συμφωνία AUKUS είναι το Νέο Δελχί, το οποίο  αφ΄ενός είναι χαρούμενο, καθώς η συμφωνία είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο της Κίνας, αλλά, ταυτόχρονα, οι Ινδοί λυπούνται που η Ουάσινγκτον δεν τους θεώρησε ποτέ αρκετά άξιους συμμάχους για να λάβουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

Η Ινδία έχει μισθώσει ένα υποβρύχιο Akula από τους Ρώσους και φέρεται να παίρνει ένα ακόμη, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική του πυρηνική υποθαλάσσια δύναμη. Ωστόσο, τα  ρωσικά υποβρύχια έχουν έναν περιορισμό, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδική δύναμη αντιμετώπισε τα τυπικά προβλήματα που παρουσιάζει η ινδική εγχώρια παραγωγή όπλων  καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους και αμφισβητήσεις σχετικά με την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Έτσι, το Νέο Δελχί θα πρέπει να προσπαθήσει να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αρχίσει να μιλά με τη Γαλλία, για την προμήθεια γαλλικών πυρηνικών υποβρυχίων. Υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο.

https://www.youtube.com/watch?v=puydYACNpd0

Γιατί η Ινδία πρέπει να μιλήσει στη Γαλλία

Πρώτον, η Ινδία είναι απίθανο να αποκτήσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια. Οι ανησυχίες των Αμερικανών για την τεχνολογική ασφάλεια στην Ινδία, παραμένουν και ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν υπολειπόμενες ανησυχίες. Η Ουάσινγκτον, επομένως, δεν πρόκειται να μεταφέρει τόσο ευαίσθητη τεχνολογία στην Ινδία.

Δεύτερον, οι Αυστραλοί αποκτούν πυρηνικά υποβρύχια αφού θεωρούνται πιστοί και σταθεροί σύμμαχοι. Η Ινδία παραμένει εταίρος με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες διαφορές.

Τρίτον, η Αυστραλία έχει επενδύσει σημαντικά στην αμερικανική τεχνολογία και αυτό καθιστά τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ναυτικών  στόλων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, σχεδόν απρόσκοπτη, καθώς οι Αυστραλοί αξιωματικοί μπορούν να εργάζονται σε αμερικανικά σκάφη.

Η Ινδία απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να το κάνει και από μια εκτίμηση, μπορεί να χρειαστούν έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταστεί ο ινδικός στρατός πλήρως διαλειτουργικός με τις αμερικανικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέταρτον, οι Αυστραλοί αποκτούν πυρηνικά υποβρύχια, αλλά δεν τους δόθηκε άδεια να τους βάλουν πυρηνικά όπλα. Ούτε οι Αυστραλοί είναι πρόθυμοι να παραμερίσουν την ανησυχία των Αυστραλών για τα πυρηνικά όπλα.

Ακόμη και αν οι Αμερικανοί  ήταν διαθέσιμοι στο Νέο Δελχί,  δεν θα έδιναν στην Ινδία την ικανότητα πυρηνικής εκτόξευσης που επιδιώκει να διασφαλίσει μια ικανότητα δεύτερου χτυπήματος κατά της Κίνας.

Πέμπτον, είναι προς το συμφέρον της δυτικής συμμαχίας να ενισχύσει τις ναυτικές δυνατότητες της Ινδίας, αφού το Νέο Δελχί είναι πλέον ενθουσιώδες μέλος του Τετραπλούς Διαλόγου Ασφαλείας (QUAD) και θέλει να διαδραματίσει έναν πιο προληπτικό ρόλο στην αποτροπή κινεζικών στρατιωτικών επιδρομών στον Ινδο-Ειρηνικό.

Όπως έχουν τα πράγματα, ο ναυτικός πυρηνικός αποτρεπτικός μηχανισμός της Ινδίας δεν είναι αξιόπιστος, καθώς το ρωσικό Akula δεν μπορεί να οπλιστεί με πυρηνικά όπλα και το εγχώριο Arihant είναι θορυβώδες και όπως καταλαβαίνουμε δεν πρόκειται για επιχειρησιακό υποβρύχιο αλλά για επίδειξη τεχνολογίας.

Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, εάν μπορούν να εκτοξευθούν πυρηνικοί πύραυλοι  από  ένα βυθισμένο Arihant ή αν έχει σύνδεση με ινδικά διαστημικά περιουσιακά στοιχεία για να επιτρέψει την ακριβή στόχευση των θαλάσσιων και χερσαίων περιουσιακών στοιχείων ενός αντιπάλου.

Η γαλλική σύνδεση

Αντίθετα, οι Γάλλοι έχουν μακρά ιστορία στην κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων και στο παρελθόν επέτρεψαν στην Ινδία να οπλίσει γαλλικά οπλικά συστήματα με πυρηνικές κεφαλές. Μετά την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της δημιούργησαν το Force de Frappe, το οποίο εξασφάλισε στο Παρίσι μια αξιόπιστη ικανότητα ναυτικής δεύτερης επίθεσης, η Γαλλία διαθέτει τώρα υποβρύχια με 16 πυραυλικούς σωλήνες, κάτι που είναι περισσότερο από επαρκές για ένα σημαντικό πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο.

Κάθε πύραυλος έχει τρεις πυρηνικές κεφαλές που κάνουν ένα υποβρύχιο ικανό να εκτοξεύσει 48 πυρηνικά όπλα.

Επιπλέον, οι Γάλλοι δεν ήταν μόνο αξιόπιστοι προμηθευτές στην Ινδία, που δεν απειλούσαν να διακόψουν την προμήθεια ανταλλακτικών σε μια σύγκρουση, αλλά επέτρεψαν στην Ινδία να οπλίσει το Mirage 2000 με πυρηνικές βόμβες. Στην πραγματικότητα,  για την Ινδία ένας από τους λόγους για την αγορά του μαχητικού Rafale από τη Γαλλία ήταν ότι το Παρίσι θα επέτρεπε στο αεροπλάνο να χρησιμοποιηθεί για στρατηγικές αποστολές.

Το τρέχον σχέδιο της Ινδίας είναι η κατασκευή γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, αλλά η σημερινή σκέψη στους παγκόσμιους ναυτικούς κύκλους είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε πάντα αυτό το δικαίωμα και τα πυρηνικά υποβρύχια είναι και πιο ευέλικτα και πιο θανατηφόρα από τα συμβατικά ομόλογά τους.

Η Γαλλία θα είναι πρόθυμη να πουλήσει αυτά τα σκάφη αφού το «ταμπού» για τη μεταφορά πυρηνικών υποβρυχίων αφαιρέθηκε τη δεκαετία του 1990 όταν η Ρωσία μίσθωσε ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Charlie στην Ινδία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τώρα η συμφωνία AUKUS κατέστησε τη μεταφορά πυρηνικών υποβρυχίων αποδεκτό μέρος των στρατιωτικών συνεργασιών και μια σαφή δήλωση της δυτικής συμμαχίας ότι δεν παραβιάζει τους νόμους περί μη διάδοσης.

Η Γαλλία είναι έξυπνη λόγω της απόρριψης από την Αυστραλία της συμβατικής συμφωνίας υποβρυχίων (AUKUS) και μπορεί κάλλιστα να ενδιαφέρεται να παράσχει την τεχνολογία στην Ινδία. Επίσης, το Παρίσι βλέπει τον εαυτό του ως παίκτη στον Ινδο-Ειρηνικό και μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τα διαπιστευτήριά του ως εταίρου στην περιοχή.

Από ινδική άποψη, η σύνδεση με τη Γαλλία θα είχε τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά οφέλη. Στο διεθνές σύστημα, η Ινδία και η Γαλλία δεν λειτουργούν ούτε ως status quo ούτε ως αναθεωρητικά κράτη.

Αντίθετα, είναι μεταρρυθμιστικά κράτη που ενώ τους αρέσει η συνολική δομή της διεθνούς τάξης θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους μέσα σε αυτήν. Μια πολιτική συμμαχία μεταξύ των δύο είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας σκέψης.

Στρατιωτικά, η Ινδία χρειάζεται μια ταχεία πυρηνική ναυτική ικανότητα για να αποτρέψει την Κίνα και να προβάλει τη ναυτική της δύναμη στον Ινδικό Ωκεανό. Τα γαλλικά πυρηνικά υποβρύχια θα επιτύχουν και τους δύο στόχους.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η αγορά γαλλικών υποβρυχίων δεν σημαίνει ότι η Ινδία θα αναζητήσει ή θα λάβει γαλλικούς πυρηνικούς πυραύλους ή πυρηνική τεχνολογία. Αυτό θα ήταν παραβίαση των νόμων περί μη διάδοσης που η Γαλλία δεν θα ήταν πρόθυμη να λάβει.

Αυτό που δίνει στην Ινδία είναι μια αποτελεσματική και αποδεδειγμένη πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση ινδικών υποβρυχίων πυραύλων και πυραύλων κρουζ, αυξάνοντας έτσι εκθετικά τη φονικότητα του ινδικού ναυτικού.

Τουλάχιστον, ένα υποβρύχιο κυνηγό-δολοφόνος με πυρηνική ενέργεια θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα του Ινδικού Ναυτικού. Το ερώτημα είναι, μπορεί η ινδική και η γαλλική κυβέρνηση να σκεφτούν ευφάνταστα και να σφυρηλατήσουν μια τέτοια συμφωνία; Ο χρόνος θα δείξει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ