Μετά την περίοδο ψυχρότητας που κυριάρχησε στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Παρισιού, λόγω της αμυντικής συμφωνίαςAUKUS, τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στρέφονται στις επικείμενες συνομιλίες των ηγετών ΗΠΑ και Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στα τέλη Οκτωβρίου για μια «επανέναρξη του διαλόγου» και για να προχωρήσουν μπροστά μετά την κρίση σε σχέση με το στρατιωτικό σύμφωνο των ΗΠΑ με την Αυστραλία.
«Θα συναντηθούμε κατά τη διάρκεια της G20. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να δούμε πώς μπορούμε να ξαναρχίσουμε το διάλογο... έχει να κάνει με γεγονότα και τι πρέπει να κάνουμε μαζί», δήλωσε ο Μακρόν κατά την άφιξή του σε ένα δείπνο στο πλαίσιο της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται σήμερα στην Σλοβενία.
Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει μια μεγάλη σύμβαση υποβρυχίων με τη Γαλλία και να επιλέξει πλοία σχεδιασμένα από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της νέας συμμαχίας AUKUS με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, εξόργισε το Παρίσι.
Μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS, που προκάλεσε αμηχανία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Φον Ντερ Λάιεν τόνισε την «κοινή δέσμευση» της ΕΕ και των ΗΠΑ να «προχωρήσουν μαζί σε όλα τα ζητήματα».
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν απόψε. ΕΕ-ΗΠΑ είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι. Τονίσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα κοινά ζητήματα. Καταγράψαμε τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, το κλίμα, το Συμβούλιο για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, την άμυνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και βασικά γεωπολιτικά ζητήματα».
Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε καταγγείλει την «έλλειψη εμπιστοσύνης» και την «αδιαφάνεια» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κρίση των υποβρυχίων.