Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό "Criterion", όπου αναφορικά με το βιβλίο του «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός», είπε:
"Ούτε διστάζουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Εδώ είναι το διπλό πρότυπο που προσπαθούν να μας επιβληθεί χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το διεθνές δίκαιο. Μα δεν προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο τώρα; "
«Αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τα θέματα που μιλούσαμε δυνατά μέχρι τώρα σε ένα βιβλίο για να το καταθέσουμε στην ιστορία. Δεν είναι μόνο να μιλάμε και να επικρίνουμε αλλά και να προσφέρουμε μια πρόταση λύσης. Έτσι προέκυψε η ιδέα για αυτό το βιβλίο» είπε ακόμη.
Ερωτηθείς γιατί χρειαζόταν να εκδώσει ένα τέτοιο βιβλίο, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι το παγκόσμιο σύστημα αντιμετωπίζει μια ολοκληρωμένη πρόκληση.
Ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η κατανόηση της δυτικής ανωτερότητας έχει τελειώσει, είπε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των δυνάμεων».
Λεγοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να οδηγήσει αυτόν τον μετασχηματισμό του Παγκόσμιου συστήματος και εφιστώντας την προσοχή στα υπάρχοντα προβλήματα ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης ότι εκφράζει έντονα τις προτάσεις τους για λύσεις σε κάθε διεθνές περιβάλλον.
Σε βαθιά κρίση βρίσκεται το Παγκόσμιο Σύστημα
Εκφράζοντας ότι χρειάζεται μια ρεαλιστική προσέγγιση και ότι τα υπάρχοντα προβλήματα πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά, ο Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
Ο κόσμος περνά μια περίοδο κρίσης. Η παγκόσμια πανδημία έχει βαθύνει αυτή την κρίση. Η επιδημία έδωσε επίσης το μήνυμα ότι τα προβλήματα της περιόδου που ζούμε πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά, η κρίση θα βαθαίνει και θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν. Τότε κανένας μηχανισμός δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Το παγκόσμιο σύστημα αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση.
Οι μηχανισμοί παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν λειτουργούν. Προέκυψε πρόβλημα διακυβέρνησης. Η δικαιοσύνη έχει καταπατηθεί. Στην τρέχουσα κατάσταση, τα Ηνωμένα Έθνη δυσλειτουργούν και έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Ως Τουρκία, πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σε αυτή τη βαθιά παγκόσμια κρίση που βιώνουμε. Για 20 χρόνια, είμαστε η φωνή και η συνείδηση της ανθρωπότητας ως χώρα. Κάναμε τη φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας να ακουστεί σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες.
Επισημαίνοντας ότι ως Τουρκία προσπαθεί πάντα να είναι δίκαιος, να ενεργεί δίκαια και να λειτουργεί ως συνείδηση του παγκόσμιου συστήματος φέρνοντας τις ανισότητες στην ατζέντα, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:
Αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τα θέματα που είχαμε εκφράσει δυνατά μέχρι σήμερα σε ένα βιβλίο για να μείνει Ταυτόχρονα, θέλαμε να προσφέρουμε μια πρόταση λύσης. Έτσι προέκυψε η ιδέα για αυτό το βιβλίο. Τώρα επισημαίνουμε την πηγή της κρίσης και αποκαλύπτουμε με σαφήνεια τις συνέπειες της κρίσης. Αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Λέμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης διακυβέρνησης, εξακολουθούν να είναι η πιο σημαντική ευκαιρία που έχουμε. Όχι όμως όπως είναι.
Προτείνουμε την αναδιάρθρωση του ΟΗΕ αναλαμβάνοντας μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Φυσικά, η πρότασή μας είναι μια πρόταση μεταρρύθμισης. Με αυτήν την πρόταση, λέμε ότι ένας πιο δίκαιος κόσμος μπορεί να είναι δυνατός. Θέλουμε να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Εκφράζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα υπάρχοντα προβλήματα, ερχόμαστε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας με μια νέα πρόταση.
Η ανισότητα Βορείων και νοτίων χωρών στον πλανήτη είναι πολύ βαθιά
"Λέτε στο βιβλίο σας ότι το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται σε κατάρρευση. Τι είδους κατάρρευση αντιμετωπίζουμε;" Στην ερώτηση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τρέχον παγκόσμιο σύστημα.
Δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για μια πρόκληση που μπορεί να ξεπεράσει μια χώρα από μόνη της, ο Ερντογάν έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:
Πρώτα απ 'όλα, είναι πολυδιάστατο. Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο μια οικονομική κρίση. Υπάρχει επίσης πολιτική κρίση και κρίση ασφάλειας. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε αυτές τις κρίσεις στο προσκήνιο σε διαφορετικά επίπεδα. Είδαμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι η παγκόσμια δημόσια υγεία. Η πανδημία περιόρισε τη διασυνοριακή κινητικότητα, η οποία είναι η ζωτική δύναμη της παγκοσμιοποίησης, και σύντομα διέσπασε τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Φτάσαμε στο τέλος της οικονομικής κατανόησης στην οποία μόνο η οικονομική ορθολογικότητα και το μέγιστο κέρδος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η ελεύθερη παγκόσμια κίνηση ανθρώπων έχει σταματήσει. Τώρα, υπάρχει περιορισμένη κυκλοφορία υπό σοβαρές συνθήκες. Ωστόσο, η κρίση δεν περιορίζεται σε αυτά.
Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αποτελεί σημαντική ατζέντα της διεθνούς κοινότητας.
Η ανισότητα Βορρά-Νότου στον κόσμο έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο. Η τρέχουσα πολιτική-οικονομική τάξη απέτυχε να εξασφαλίσει την παγκόσμια ευημερία και έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο την ανισότητα. Η τρέχουσα τάξη δεν κλείνει το χάσμα μεταξύ ανάπτυξης και υπανάπτυξης, το αυξάνει μέρα με τη μέρα. Μπορούμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα ένα ένα εδώ. Πρέπει όμως να δώσουμε προτεραιότητα. Πρέπει να εντοπίσουμε τα πιο πιεστικά παγκόσμια προβλήματά μας και να αναπτύξουμε μια παγκόσμια και πολυμερή προσέγγιση για την επίλυσή τους. Στο βιβλίο, υπογραμμίζουμε την ανάγκη για μια παγκόσμια κοινωνία στην οποία επικεντρώνεται η πολυμέρεια.
Η ηγεμονία της Δύσης έχει πλέον τελειώσει
Εξηγώντας ότι μια διαφορετική εικόνα τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν κοιτάμε την παγκόσμια πολιτική, ο Ερντογάν είπε: "Φτάσαμε στο τέλος της προβληματικής κατανόησης ότι η Δύση είναι ανώτερη. Όλοι αμφισβητούν και το αποδέχονται αυτό τώρα. Ακόμη και η ίδια η Δύση έχει ξεκινήσει να το αποδεχτεί αυτό. Η ηγεμονία της Δύσης, που κράτησε αιώνες, έχει πλέον τελειώσει. Ένα νέο διεθνές σύστημα αναδύεται ».
Τονίζοντας ότι η διπολικότητα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου τελείωσε με τη νίκη των ΗΠΑ και στη συνέχεια εμφανίστηκε μια παγκόσμια πολιτική με επίκεντρο τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Ωστόσο, έχει γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί ολόκληρο το διεθνές σύστημα μόνο από τις ΗΠΑ , οι οποίες προσπάθησαν και απέτυχαν. Αποχώρησε από το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Έπρεπε να αποχωρήσει από την Τουρκία. "
Σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο δεν υλοποιήθηκαν, ο Ερντογάν είπε: "Κάποτε, η πολιτική προώθησης της δημοκρατίας έφερε μεγαλύτερη καταστροφή στο όνομα της δημοκρατίας. Η Δύση συμπεριφέρθηκε υποκριτικά σε όλα τα κρίσιμα στάδια. Ακόμη χειρότερα, οι δυτικές δημοκρατίες παραδόθηκαν σε εξτρεμιστές και λαϊκίστικη πολιτική. Έγιναν θύματα της πολιτικής. Άδειασαν τη δημοκρατία ". είπε.
Εξηγώντας ότι υποστηρίζεται ότι η φιλελεύθερη παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί , ο Ερντογάν είπε ότι το βάρος των αναδυόμενων δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται σταδιακά και ότι τώρα παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν τόνισε ότι εκείνοι που εγκατέστησαν τη φιλελεύθερη οικονομική τάξη έχουν υιοθετήσει τώρα μια πολιτική για να αποτρέψουν το ελεύθερο εμπόριο με εμπορικά τείχη και επιδεινωμένες τελωνειακές πολιτικές
Η Τουρκία είναι ανερχόμενη δύναμη
Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσαν ότι η εποχή των μεγάλων αγώνων εξουσίας είχε τελειώσει. Τώρα λένε ότι έχει μπει σε μια νέα περίοδο μεγάλου αγώνα εξουσίας. Διότι είχαν ένα όραμα για ένα διεθνές σύστημα στο οποίο μόνο αυτοί είχαν το πάνω χέρι. Ωστόσο, δεν το έκανε. Οι ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Τουρκία έχουν πλέον μετατραπεί σε σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια πολιτική. Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και πολλές άλλες δυνάμεις μεσαίου μεγέθους έχουν δείξει ανοδική πορεία. Δεν ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου υπάρχει μόνο αυτό που λένε οι μεγάλες δυνάμεις.
Κοιτάξτε την Τουρκία, από όπου προερχόμαστε. Έχουμε μετατραπεί σε μια δύναμη που μπορεί να πραγματοποιήσει τη δική της στρατιωτική επιχείρηση με τα δικά της μέσα και να χτίσει τη δική της αρχιτεκτονική αμυντικής βιομηχανίας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η γραμμή θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά, θα ενισχύσει το σημείο που έχει φτάσει και θα κάνει άλλο ένα άλμα ».
Μιλώντας για την προσέγγισή τους, ο Ερντογάν είπε: "Η προσέγγισή μας είναι ότι εάν προσπαθήσετε να διατηρήσετε μια τέτοια παγκόσμια πολιτική στη σημερινή της μορφή και με τις υπάρχουσες δομές χωρίς να την μεταρρυθμίσετε, θα αντιμετωπίσουμε χειρότερα προβλήματα. Ας συζητήσουμε τις αποτυχημένες πτυχές του συστήματος ενώ υπάρχει χρόνος. Αφήστε άλλους να κάνουν νέες προτάσεις, όπως κάναμε εμείς.».
Αυτοί που θέτουν τους κανόνες δεν τους τηρούν οι ίδιοι
Τονίζοντας ότι ένας κόσμος με κανόνες χτίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ερντογάν έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες:
Φυσικά, σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να πέσουμε στην αφέλεια του να είμαστε πολύ ιδεαλιστές. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «παγκόσμιο σύνταγμα». Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτοί που θέτουν τους κανόνες δεν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες.
Ακόμη χειρότερα, απαλλάσσονται μόνο από αυτούς τους κανόνες. Για παράδειγμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει λάβει δεκάδες ψηφίσματα για την Παλαιστίνη. Ακολουθούν τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Γιατί δεν εφαρμόζονται αυτές οι αποφάσεις;
Το Ισραήλ δεν υπόκειται σε αυτές τις αποφάσεις;
Οι ΗΠΑ δεν υπόκεινται σε αυτούς τους κανόνες;
Και όταν πρόκειται για άλλους, χρησιμοποιούν αυτούς τους κανόνες ως σφυρί εναντίον τους. Η Τουρκία μιλάει πολύ καθαρά για τη διεθνή τρομοκρατία, αφού εδώ και χρόνια υπέφερε πολύ από την τρομοκρατία. Ζήτησε να μην γίνουν διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων. Μας άκουσαν λοιπόν; Δυστυχώς όχι.
Δείτε τι συμβαίνει στη Συρία σήμερα.
Αυτοί που ζητούν δημοκρατία στον κόσμο, Εκείνοι που προσπαθούν να διδάξουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναλλάσσονται με τρομοκράτες και τους βοηθούν με φορτηγά όπλα. Συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζουν. Στη συνέχεια, όταν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρχών του ΟΗΕ για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας και τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας, όταν χρησιμοποιούμε στρατιωτική δύναμη, μας λένε «Ω, μην το κάνεις αυτό». Θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια λογική;
Η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν μπορεί να παράγει αποτελεσματικές και δίκαιες λύσεις.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τις ακόλουθες απόψεις:
Πότε εξέτασαν τη συριακή κρίση από ανθρωπιστική σκοπιά; Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ, το πρόβλημα της Δύσης ήταν πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους πρόσφυγες και δεν θα έρθουν στην πόρτα μας.
Τι έκανε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα; Δεν έκανε τίποτα. Επιπλέον, συνέχισε τις επιθέσεις της μετά το καθεστώς.
Ξέρετε, ο ΟΗΕ θα προστατεύει το θύμα από τον επιτιθέμενο, θα στέκεται δίπλα στους καταπιεσμένους ενάντια στον καταπιεστή και θα τον συγκρατεί. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Δεν βιώσαμε το ίδιο πράγμα στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη; Δεν έχουμε ζήσει στην Παλαιστίνη, το Κασμίρ, την Κριμαία και τη Μιανμάρ; Αυτό μας δείχνει ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν μπορεί να παράγει αποτελεσματικές και δίκαιες λύσεις.
Το πρόβλημα φυσικά δεν περιορίζεται σε αυτό. Υπάρχει ένα μεγάλο συμβιβαστικό πρόβλημα. Τι και πώς θα το λύσουμε; Πότε θα λάβουμε κοινή στάση απέναντι στην τρομοκρατία; Πότε θα δούμε τον αντι-ισλαμισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας; Πότε θα καταδικάσουμε από κοινού κάθε μορφή τρομοκρατίας; Δυστυχώς δεν τους βλέπουμε.
Ερντογάν, "Μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος λόγος για την πρότασή σας για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ είναι το πρόβλημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης;" Στην ερώτηση, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μόνο το πρόβλημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ανάγκη για μεταρρύθμιση.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εκπροσωπούνται οι μουσουλμάνοι
Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε ως εξής:
Πρώτα απ 'όλα, ο ΟΗΕ δεν έχει παγκόσμια εκπροσώπηση. Όταν ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε μια ρύθμιση με επίκεντρο μόνο πέντε χώρες. Τώρα όμως είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος. Ναι, η Κίνα και η Ρωσία είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά αυτό δεν καθιστά την εκπροσώπηση του Συμβουλίου Ασφαλείας πιο δίκαιη.
Θα μπορούσε να υπάρξει ένα σύστημα που αγνοεί 1,5 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους; Μπορεί ένα Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο δεν είναι πολιτισμικά διαφορετικό , να εξασφαλίσει ειρήνη και ηρεμία; Φυσικά είναι πολύ δύσκολο. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί.
Τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει τη νέα παγκόσμια πολιτική ισορροπία, ο Ερντογάν είπε: "Αφήσαμε τον κόσμο στη μοίρα πέντε χωρών. Χώρες που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά παίρνουν αποφάσεις για την κρίση δίπλα μου και διαμορφώνουν τη μοίρα των ανθρώπων , χάρη στη θέση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όποια προσέγγιση κι αν ακολουθήσει. Ωστόσο, δεν δίνουν το δικαίωμά τους στο σωστό ή δείχνουν τη θέση τους στο λάθος, είπε
Ερωτώντας ποιος έθεσε βέτο σε πόσα νομοσχέδια του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους λόγους και τις συνέπειες αυτού, ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε.
Ο κόσμος είναι πολυπολικός
Επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι δεν ζούμε ούτε σε διπολικό ούτε σε μονοπολικό κόσμο, ο Ερντογάν είπε:
Υπάρχουν διάφορα κέντρα εξουσίας στον κόσμο. Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν χώρες που υψώνουν τη φωνή τους. «Δεν αποδεχόμαστε αυτό το σύστημα ως τέτοιο, δεν δεχόμαστε αποφάσεις που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα χείλη σας». λένε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν αντικατοπτρίζει αυτήν την ποικιλία δυνάμεων. Πόσο σωστό είναι να αναθέτουμε ολόκληρη την παγκόσμια πολιτική σε πέντε εκπροσώπους ενός συστήματος που έχει συσταθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου;
Ενώ η Ευρώπη εκπροσωπείται από δύο μόνο χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος από τη Νότια Αμερική ή την Αφρική. Ωστόσο, ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αντιστοιχεί μόνο στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα πέντε μόνιμα μέλη αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα. Τα άλλα 3/4 τέταρτα δεν έχουν ονόματα, δεν αντιπροσωπεύονται με κανέναν τρόπο. Πόσο πιθανό είναι να πούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα είναι αντιπροσωπευτικό;
Επισημαίνοντας ότι το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζει κρίση νομιμότητας, ο Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
Αυτή η κρίση πρέπει να ξεπεραστεί. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατή η εδραίωση σταθερότητας και τάξης σε μια παγκόσμια πολιτική όπου ο καθένας είναι υπεύθυνος με τη δική του βούληση, αντίθετα, θα επικρατήσει το χάος. Η αντίρρησή μας είναι ενάντια σε αυτή τη στρεβλή κατανόηση της νομιμότητας και των πρακτικών της. Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας πιο δυνατά. Ο πολιτισμός και η παράδοση από την οποία προερχόμαστε μας λένε: «Μην υποκλίνεσαι μπροστά στην αδικία». λέει. Αυτό είναι και το χρέος μας προς το έθνος μας, δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα του έθνους μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη δικαιοσύνη. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς δικαιοσύνη βλάπτουν την παγκόσμια συνείδηση και καταστρέφουν την πίστη των ανθρώπων στον ΟΗΕ. Οι αποφάσεις λαμβάνονται, αλλά δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει πίσω από αυτές τις αποφάσεις. Ο ΟΗΕ πρέπει να είναι διαφανής και υπόλογος.
Υπήρξε μια επέμβαση στο Ιράκ αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Λοιπόν τι έγινε? Για ποιον δούλεψε; Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Προέκυψε ένα περιβάλλον χάους στο οποίο έτρεχαν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αλλά αν το διεθνές δίκαιο είχε γίνει σεβαστό και είχε προβλεφθεί μια νόμιμη απόφαση, ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει πολλές κρίσεις. Πρέπει να λύσουμε την κρίση της εκπροσώπησης, την κρίση της νομιμότητας και να κάνουμε τον ΟΗΕ έναν πιο διαφανή και υπεύθυνο θεσμό στη διεθνή κοινότητα. Είναι δυνατόν να λογοδοτήσουμε για όσα συνέβησαν μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν κεκλεισμένων των θυρών; Ποιος θα ρωτήσει για αυτόν τον λογαριασμό; Λέμε, «Ας χρησιμοποιήσουμε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πιο αποτελεσματικά, να την ενισχύσουμε και να την κάνουμε να λειτουργήσει σαν μια παγκόσμια συνέλευση». Είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό.
Πως βλέπει την Τουρκία ο Ερντογάν
Υπενθυμίζοντας ότι το παγκόσμιο σύστημα υφίσταται μετασχηματισμό, "Πώς τοποθετείτε την Τουρκία;" Στην ερώτηση, ο Ερντογάν εξέφρασε τις ακόλουθες σκέψεις:
Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να είμαστε θεατές ενώ το διεθνές σύστημα μεταμορφώνεται. Δώσαμε μια υπόσχεση σε αυτό το έθνος. Είπαμε, «Θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε μια αξιοσέβαστη δύναμη». Αλλά είπαμε επίσης: «Θα είμαστε επίσης η φωνή της παγκόσμιας συνείδησης».
Για το λόγο αυτό, δίναμε πάντα σημασία στην ανθρωπιστική διπλωματία. Όχι μόνο για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, αλλά πραγματικά ειλικρινά, είχαμε έναν λόγο να πούμε και μια πρόταση λύσης για όλα τα παγκόσμια ζητήματα. Ενώ τα κάνουμε αυτά, ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την ανθρώπινη κατανόησή μας. Γίναμε η χώρα που έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια ανάλογα με το εθνικό της εισόδημα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, όταν έκλεισαν όλες οι χώρες και κατασχέθηκαν οι μάσκες, μοιραστήκαμε ότι είχαμε με τις χώρες που είχαν ανάγκη. Αυτός είναι ο φιλοσοφικός πυρήνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Αλλά ταυτόχρονα, δεν χάσαμε ποτέ τον ρεαλισμό μας και δεν θα το χάσουμε ποτέ.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αναζήτηση μιας νέας διεθνούς τάξης όχι μόνο εκφράστηκε, αλλά προέκυψε ως ανάγκη.