Κόσμος

Γουατεμάλα: Μέλη της φυλής των Μάγια εμπόδισαν την εκταφή παιδιών αυτοχθόνων που σφαγιάστηκαν από το στρατό τη δεκαετία του 1980

Kάτοικοι -κυρίως μέλη της φυλής των Μάγια- εμπόδισαν τους ιατροδικαστικούς να αρχίσουν τη διαδικασία χωρίς να εξηγήσουν γιατί εναντιώνονται σε αυτή

Κάτοικοι κοινότητα όπου ζουν κυρίως μέλη της φυλής των Μάγια στη Γουατεμάλα εμπόδισαν χθες Τρίτη ιατροδικαστικούς που σκόπευαν να αρχίσουν τη διαδικασία εκταφής εκατό και πλέον παιδιά που είχαν ταφεί μυστικά σε άλλοτε στρατιωτική βάση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, τη δεκαετία του 1980.

Η έρευνα στο χωριό Τσιούλ200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, προγραμματιζόταν να αρχίσουν το πρωί της Τρίτης, αλλά ανεστάλησαν, καθώς κάτοικοι εμπόδισαν τους ιατροδικαστικούς να αρχίσουν τη διαδικασία χωρίς να εξηγήσουν γιατί εναντιώνονται σε αυτή.

Ο Αρνούλφο Οσλάχ, ένας από τους επιζήσαντες, που βρισκόταν χθες επιτόπου, κατήγγειλε πως ανάμεσα σε αυτούς που πρόβαλαν αντίσταση στην εκταφή είναι πρώην μέλη των ένοπλων δυνάμεων, που πιθανόν ενέχονταν στη σφαγή.

Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν «να παρακωλύσουν τη δικαιοσύνη», έκρινε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει πως η καταγγελία του Οσλάχ, ο οποίος προστατευόταν από τις αρχές για να μην υποστεί επίθεση κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, σύμφωνα με την εισαγγελία, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Εκπρόσωπος του στρατού της Γουατεμάλας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της διένεξης, ο τοπικός δημοσιογράφος Χοσέ Χουάρκας αιχμαλωτίστηκε για κάποια ώρα από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η σφαγή στο χωριό Τσιούλ, μια από τις πολλές με θύματα μέλη κοινοτήτων των Μάγια, διαπράχθηκε την 21η Μαΐου 1988. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός συνέλαβε εκατοντάδες κατοίκους και τους οδήγησε στο στρατόπεδο, όπου τα παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς.

Σύμφωνα με τον κ. Οσλάχ, 116 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 2 και 15 ετώνβασανίστηκαν από τους στρατιωτικούς, που κατόπιν τα πέταξαν σε πηγάδι μέσα στη βάση όπου πνίγηκαν.

Δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων, ούτε σαφήνεια για τα κίνητρα της στρατιωτικής μονάδας που είχε τη βάση της στο Τσιούλ. Ο στρατός της Γουατεμάλας έχει κατηγορηθεί πως διέπραττε γενοκτονία των αυτοχθόνων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Η εισαγγελία άρχισε να διενεργεί έρευνα για την υπόθεση νωρίτερα φέτος, έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε ο Αρνούλφο Οσλάχ.

Την εκταφή σκόπευαν να συντονίσουν το Ίδρυμα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας της Γουατεμάλας και το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εισαγγελίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου, που διήρκεσε από το 1960 ως το 1996.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...