Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία λαμβάνει θανατηφόρα διάσταση καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσνουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Την Παρασκευή, οι Πολωνοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να επαναφέρουν έναν Ιρακινό που «πιθανότατα» υπέστη καρδιακή προσβολή, αναφέρει το Politico.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν τη νύχτα, εντοπίστηκαν στα σύνορα τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, τριών ανδρών στην Πολωνία και μιας γυναίκας στη Λευκορωσία. Όλοι φέρονται να πέθαναν από εξάντληση και υποθερμία.
Οι θάνατοι των τελευταίων ημερών μπορεί να μην είναι οι τελευταίοι καθώς η θερμοκρασία πέφτει και οι μετανάστες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.
Η κατάσταση στα σύνορα με τους ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν στην Πολωνία, οι οποίοι είναι πλέον χιλιάδες το μήνα, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υιοθέτησε ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, η κυβέρνηση του οποίου επιτρέπει στους ανθρώπους να πετάξουν στο Μινσκ από τη Μέση Ανατολή. Έπειτα φέρεται να τους βοηθάει να φτάσουν στα σύνορα από όπου προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Να σημειωθεί ότι η Πολωνία έχει καταγράψει περισσότερες από 8.000 διελεύσεις φέτος - περίπου 4.100 τον Σεπτέμβριο και 3.500 τον Αύγουστο - σε σύγκριση με μόλις 120 προσπάθειες πέρυσι.
Την Παρασκευή, το αεροδρόμιο στο Μινσκ είχε προγραμματιστεί να δεχτεί 12 πτήσεις από την Τουρκία και μία από τη Συρία. Οι πτήσεις από το Ιράκ σταμάτησαν τον περασμένο μήνα μετά την πίεση της ΕΕ στη Βαγδάτη.
Ο Λουκασένκο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επέβαλε στον ίδιο και το καθεστώς του η ΕΕ, υπογραμμίζει το Politico, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν τις μεταφορές μεταναστών ως «υβριδικό πόλεμο».
Έλλειψη διαφάνειας στην Πολωνία
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν την Πολωνία και τις άλλες πληγείσες χώρες που προσπαθιούν να ενισχύουν τα σύνορά τους. Υπάρχει όμως αυξανόμενη ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας στη Βαρσοβία. Η Πολωνία κήρυξε μάλιστα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια λωρίδα πλάτους 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων από την οποία αποκλείει τους δημοσιογράφους. Έτσι υπάρχει η ανησυχία ότι οι συνοριακές αρχές επαναπροωθούν παράνομα τους ανθρώπους και δεν τους αφήνουν να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου.
Η Πολωνική Συνοριοφυλακή παραδέχεται ότι οι άνθρωποι γυρίζουν πίσω στη Λευκορωσία. Με πολλές αντιδράσεις από ακτιβιστικές ομάδες, η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει ότι απλώς προστατεύει τη χώρα και την ΕΕ από μετανάστες που «οπλίζει» η Λευκορωσία. Εκτός από την τοποθέτηση ενός νέου φράχτη, η κυβέρνηση έστειλε αυτήν την εβδομάδα άλλα 500 στρατεύματα για να ενισχύσουν τους χιλιάδες που ήδη φυλάσσουν τα σύνορα.
Να σημειωθεί επίσης ότι σε αντίθεση με τη Λιθουανία και τη Λετονία, που επίσης υποδέχονται μετανάστες στα σύνορά τους, η Πολωνία αρνείται τη βοήθεια από τη Frontex.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας τείνει να είναι επιφυλακτική αναφορικά με την πολιτική μεταναστεύσεως σε όλη την ΕΕ, και υποστηρίζει ότι μπορεί να φροντίσει μόνη της το πρόβλημα.