Κόσμος

Το ψωμί ψωμάκι και το νερό νεράκι θα πουν στην Τουρκία - Κολοσσιαία κρίση

Δραματικό είναι το επισιτιστικό ζήτημα στην γειτονική χώρα, αφού η τουρκική κυβέρνηση αναζητά επειγόντως λύση στην ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς και στην έλλειψη νερού.

Ο Τούρκος ειδικός Ali Ekber Yıldırım προειδοποιεί ότι “ οι τιμές που δεν πέφτουν ούτε κατά τη διάρκεια της συγκομιδής θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Ο αγρότης πρέπει να υποστηριχθεί τώρα.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων δεν μπορεί να σταματήσει, ενώ η κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε καμία προφύλαξη παρά τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον πιθανό πληθωρισμό στα τρόφιμα πριν από μήνες, κατηγορεί τώρα τους λιανοπωλητές και τις αγορές για «υπερβολικές τιμές».

Το πρόβλημα δεν αφορά την ενέργεια αλλά την ανεπάρκεια κυβερνητικής στήριξης ενάντια στην ξηρασία, την διπλή αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων, όπως λιπάσματα και σπόροι, ντίζελ, αλλά και στο γεγονός ότι το Γραφείο Γεωργικών Προϊόντων (ΤΜΟ) επανέφερε τον τελωνειακό φόρο κατά τη συγκομιδή.

Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης πολιτικής, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε στο 29 % τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτό είναι 9,75 μονάδες πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού 19,25.

https://youtu.be/Z3TR3Tn_Fdc

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος καθώς η τουρκική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει τον έλεγχο των τιμών στις αγορές, συνεχίζει να αποφεύγει το πρόβλημα, και οι τιμές θα πολλαπλασιαστούν ακόμη περισσότερο.

Ο Ali Ekber Yıldırım, επεσήμανε τον κίνδυνο: «Εάν οι τιμές δεν μειωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. Η παραγωγή πεδίου θα τελειώσει και οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά».

Οι Τούρκοι αγρότες οι οποίοι προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή για την σπορά του 2022 και χρειάζονται πλήρη ενίσχυση. Αν δεν υπάρξει στήριξη θα υπάρξει σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα στα 80 εκατομμύρια των Τούρκων, τονίζουν δεκάδες ειδικοί.

“Η λογική του «έχουμε χρήματα, εισάγουμε» έχει καταρρεύσει πλέον στην χώρα”, δηλώνει ο Τούρκος ειδικός, ενώ τονίζει ότι “αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε τις επιπτώσεις και της ξηρασίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλες αγροτικές εκτάσεις χάθηκαν στο Νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας και στην πλευρά προς το Αιγαίο. Δεν εξηγούνται αυτά με αριθμούς, αλλά συμβαίνουν.

Επίσης και σε άλλους τομείς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία, αφού οι  πληρωμές των παραγωγών γάλακτος τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, ενώ οι τιμές αυτών των προϊόντων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η τουρκική κτηνοτροφία βρίσκεται επίσης σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η σίτιση των ζώων έχει γίνει πιο δύσκολη από τη διατροφή των ανθρώπων.

Εισάγονται ζώα αναπαραγωγής, ενώ εισάγονται το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ύλης της ζωοτροφής που δίνουν στα ζώα.

Όσο υψηλότερη είναι η συναλλαγματική ισοτιμία, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή τους.Πολλοί αγρότες αφήνουν τα χωράφια και το ίδιο κάνουν και πολλοί κτηνοτρόφοι, καθώς πολλά αγροκτήματα πωλούνται συνεχώς.

Το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού γάλακτος εξάγεται στην Ευρώπη και το γενικό πρόβλημα είναι το κόστος και οι εισαγωγές. Από εδώ και πέρα όλα ​​θα είναι πιο δύσκολα, εκτιμούν οι Τούρκοι.

Επίσης τα προϊόντα που απαιτούν περισσότερο νερό έχουν θέμα αφού και η Τουρκία έχει πλέον πρόβλημα με το νερό.

Επίσης οι αγροτικές εκτάσεις έχουν πλέον αρχίσει να αγοράζονται από εταιρείες και οι εκτάσεις βρίσκονται στα χέρια μεγάλων εταιρειών, ενώ χάνονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις.

Εάν οι τιμές στην Τουρκία δεν μειωθούν αυτήν την περίοδο, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, και ενώ η παραγωγή θα τελειώσει, οι τιμές θα εκτιναχθούν προκαλώντας ακόμα και ταραχές εντός της τουρκικής κοινωνίας με εξεγέρσεις και ταραχές σε συνδυασμό με την μεγάλη ανεργία.

https://www.youtube.com/watch?v=VOXtShGAEGI&t=1s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ