Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Διαλύεται το ΝΑΤΟ! Από την μια ο Ευρωστρατός από την άλλη η νέα “Αντάντ” του AUKUS

Μέχρι πρότινος ο Μακρόν ήταν μπροστάρης στην πρόθεση για δημιουργία του περιβόητου Ευρωστρατού, όπως έχει γράψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πολλάκις. Και τώρα που το νέο-παλιό σχέδιο αυτής της ευρωπαϊκής δύναμης βγαίνει από τα συρτάρια οι Αγγλοσάξονες σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι με το AUKUS και....συγχύζουν τον Μακρόν... Φαύλος κύκλος; 

Το ΝΑΤΟ πληγώνεται και τα μεμονωμένα συμφέροντα κάποιων χωρών τρώνε τις σάρκες του.

Με το AUKUS οι αγγλοσαξονικές χώρες ενώνονται στον αγώνα εναντίον της Κίνας, ο οποίος στο τέλος θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των ευρωπαϊκο-αμερικανικών σχέσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία δημιούργησαν μια νέα «Αντάντ» - μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία που δεν απευθύνεται επίσημα εναντίον κανενός, αλλά ο στόχος της είναι προφανής - για να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή Ινδο -Ειρηνικού.

Για αυτό, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, μεταξύ άλλων, θα μεταφέρουν πυρηνική υποβρύχια και τεχνολογία στην Αυστραλία. Στην Αυστραλία που έσπασε αμέσως μια σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, γεγονός που εξόργισε τους Γάλλους. Η Νέα Ζηλανδία προειδοποίησε επίσης ότι θα απαγορεύσει την είσοδο πυρηνικών υποβρυχίων στα ύδατά της.

Φυσικά, η Κίνα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, η οποία είχε προηγουμένως υπονοήσει περαιτέρω μείωση των οικονομικών δεσμών με την Αυστραλία (η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος) εάν συνεχίσει να ακολουθεί την αντι-κινεζική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κινεζική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε για άλλη μια φορά την αμερικανική κυβέρνηση και άλλα δυτικά κράτη να «εγκαταλείψουν τη σκέψη του Ψυχρού Πολέμου και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις».

 

Γιατί οι Αγγλοσάξονες δημιούργησαν ένα νέο στρατιωτικό μπλοκ

 

Η συμφωνία αποτελείται από πολλά σημεία, το κυριότερο από τα οποία είναι η κατασκευή ενός υποβρύχιου στόλου για την Αυστραλία. Επιπλέον, αποσκοπεί στην επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων στον κυβερνοχώρο, την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, και κβαντικών τεχνολογιών.

Οι ειδικοί λένε ότι η υπογραφή του AUKUS αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν επιβεβαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενισχύσει την παρουσία της Αμερικής στον Ινδο-Ειρηνικό και να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας αεροπλανοφόρων στην περιοχή, η πρώτη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Ταυτόχρονα, ο αντιναύαρχος Μπεν Κέι διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «επίδειξη ετοιμότητας για συνεργασία με εταίρους και συμμάχους στην περιοχή».

Το Πεντάγωνο έστειλε επίσης μια ομάδα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Carl Vinson να περιπολεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία πιστεύουν οι ειδικοί ότι είναι η πιο πιθανή τοποθεσία για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αυστραλία σχεδιάζει να αγοράσει πυραύλους κρουζ Tomahawk από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι «θα διευρύνουν τις δυνατότητες επίθεσης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις».

Οι ειδικοί ερμήνευσαν αυτό που συμβαίνει ως ένα σαφές μήνυμα προς την Κίνα στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και ιδιαίτερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία AUKUS, περίπου δώδεκα πυρηνικά υποβρύχια (χωρίς πυρηνικά όπλα) θα κατασκευαστούν στα αυστραλιανά ναυπηγεία για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Γαλλική αντίδραση

 

Η Γαλλία κάλεσε αμέσως την Ευρώπη να χαράξει μια πορεία «στρατηγικής αυτονομίας» με λιγότερη εξάρτηση από την αμερικανική τεχνολογία και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Κι εδώ κολλάει ο Ευρωστρατός!

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, τα προβλήματα είναι πολύ ευρύτερα από την κατάσταση με τα υποβρύχια.

"Το στρατόπεδο της ΕΕ είναι διπλά εξοργισμένο από το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν ο μόνος Ευρωπαίος σύμμαχος που κλήθηκε. Οι ΗΠΑ δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την πιο ήπια προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσαν να ολοκληρωθεί στα τέλη του περασμένου έτους μια επενδυτική συμφωνία με τη ΛΔΚ. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πλευρά θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στη δημιουργία των τεχνολογικών συστημάτων που περιορίζουν το Πεκίνο. Και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τυχόν αντικινέζικες πτυχές της τεχνικής συνεργασίας», αναφέρει το Politico.

Ο γνωστός Ρώσος διεθνής εμπειρογνώμονας, συνιδρυτής Vatfor, Dmitry Stefanovich λέει το ίδιο πράγμα.

"Αυτό οφείλεται στην πολιτική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κίνας. Ένας από τους λόγους για τη δημιουργία της ένωσης είναι η αμερικανική αβεβαιότητα ότι οι σύμμαχοί της από την ΕΕ θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν οποιαδήποτε ενεργή δράση σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα. Οι χώρες της ΕΕ όχι μόνο δεν κλήθηκαν στο AUKUS, αλλά ούτε καν προειδοποιήθηκαν για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι έμειναν σκόπιμα έξω. Δεν γνώριζαν το σχηματισμό μιας τέτοιας δομής και τώρα θα καταλάβουν », αναφέρει.

Ωστόσο, το Politico πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ λόγω της δημιουργίας του AUKUS και της «έκπτωσης» των Γάλλων με υποβρύχια.

Συνολικά, οι ειδικοί βλέπουν στη νέα συμμαχία το έμβρυο του μελλοντικού «αντι-κινεζικού ΝΑΤΟ». Όπως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς για να αντιταχθούν στην ΕΣΣΔ, έτσι και η AUKUS δημιουργείται για να αντιταχθεί στην Κίνα.

Και αν το ΝΑΤΟ τότε προσέλκυσε ευρωπαϊκές χώρες να πολεμήσουν τη Σοβιετική Ένωση, τώρα το AUKUS θα επικεντρωθεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η επόμενη είσοδος στη συμμαχία θα προσπαθήσει να εμπλέξει την Ιαπωνία και την Ινδία, και στη συνέχεια την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, κλείνοντας ουσιαστικά το εχθρικό κύκλωμα γύρω από την Κίνα.

Η Ευρώπη, η οποία δεν θέλει να μαλώσει ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε με την Κίνα, παραμένει στο περιθώριο αυτής της διαδικασίας, αλλά είναι πιθανό αργά ή γρήγορα να κάνει μια επιλογή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ