Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκοι: ''Μπορεί να πάμε τους S-400 στα Κατεχόμενα-Πρέπει να μπλοκάρουμε την Γαλλία στην Α. Μεσόγειο''!

Η έντονη δυσφορία των ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τους S-400, είναι γνωστή αφού χαρακτηρίζονται  ως το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας. Ένα αγκάθι που μπορεί να λειτουργήσει – σύμφωνα με αναλυτές – ως καταλύτης και σε άλλα ζητήματα, κάνοντας τις ΗΠΑ να σκληρύνουν τη θέση τους, καθώς η διοίκηση Μπάιντεν δείχνει διατεθειμένη, να βάλει αυτή τους όρους στη σχέση με την κυβέρνηση Ερντογάν.

https://www.youtube.com/watch?v=MUDiTZ1FV3w&t=9s

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει επιπλέον αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας και την επιθυμία της, να δείξει την ανεξαρτησία της στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της.

Αυτή η κίνηση τακτικής του Ερντογάν, δηλώνει ότι η πρόθεσή του είναι να βρίσκεται με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και με το άλλο, να ξεδιπλώσει τις ορέξεις του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξουδετερώνοντας κάθε αντιτουρκικό μπλόκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιολογώντας την αγορά δεύτερης παρτίδας από  την Τουρκία S-400 και τους λόγους των ΗΠΑ για την αντίθεσή τους, ο Καθ. Σαλίχ Γιλμάζ είπε: «Εάν υπάρχει κάτι που οι ΗΠΑ πραγματικά φοβούνται και το κρύβουν, είναι η απόκτηση γνώσης ορισμένων γεγονότων από την Τουρκία, μέσω των S-400 που μπορεί να εξουδετερώσει πλήρως τα F-35. Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ανοίγει συζητήσεις μεταξύ των μελών κρατών του ΝΑΤΟ, το οποίο χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία, αυτά τα συστήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην ''ΤΔΒΚ'' εάν είναι επιθυμητό. Σε αυτή την περίπτωση, θα ισορροπήσει το αντιτουρκικό μπλοκ με επικεφαλής τη Γαλλία, ιδιαίτερα την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». είπε.

Είναι εύκολα κατανοητό οτι ο Ερντογάν επιδεικνύει πολιτικό πείσμα, όχι μόνο δεν σταματά τη συνεργασία για τους S-400, όπως του ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά και την ενισχύει.

Τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά και νέας παρτίδας των S-400, επηρεάστηκαν από συνδυασμό παραγόντων.

Πρώτον, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει την πολυδιάστατη φύση της Τουρκίας και να επικεντρωθεί, σε περισσότερους από έναν εταίρους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, η Τουρκία έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να εργαστεί πάνω σε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες.

«Κάνουμε πολλά βήματα με τη Ρωσία, είτε πρόκειται για τους S-400 είτε για άλλα θέματα στην αμυντική βιομηχανία. Στην τελευταία μας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Όταν πάω στη Ρωσία, θα τα συζητήσουμε ξανά όλα αυτά», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Συμπεραίνουμε ότι, η αγορά της  δεύτερης συστοιχίας S-400 είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, αφού στην πραγματικότητα, ακόμη και η αγορά της  μπορεί να μην είναι αρκετή για μια χώρα όπως η Τουρκία για να προστατεύσει τα σύνορά της, αλλά η προσφορά μεταφοράς τεχνολογίας και συμπαραγωγής στους S-400 είναι πολύ ελκυστική.

Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχουν μόνο μεταφορές τεχνολογίας S-400, αλλά και από κοινού προσφορές παραγωγής στους τομείς των εθνικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV-SİHA, ναυτικών πλοίων κ.λπ. Με άλλα λόγια, η αγορά της δεύτερης παρτίδας S-400 μπορεί κατά κάποιο τρόπο, να αποτελέσει έναρξη στην κοινή ρωσικοτουρκική στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή.

https://www.youtube.com/watch?v=him_WNuf_qU

Εξάλλου είναι γνωστό ότι το δόγμα της Τουρκίας είναι, οι ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της, πρέπει να προστατευθούν και με τα ρωσικά  συστήματα πυραύλων και αεράμυνας, διασφαλίζει την αυξανόμενη περιφερειακή και παγκόσμια σημασίας της.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα αμυντικό σύστημα, το οποίο θα εξαλείψει την εξάρτηση της χώρας από την πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ και την πιθανή απειλή από αυτήν» είπε ο Σαλίχ Γιλμάζ. 

 

Η αντίδραση των ΗΠΑ 

 

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport (μέρος της Rostec) Alexander Mikheev, είπε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον νέα σύμβαση με την Τουρκία, για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούλιο, η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά όπλα.

«Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε, στην αγορά και ανάπτυξη της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Και καταστήσαμε σαφές, ότι τυχόν νέες σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία, θα συνεπάγονταν πρόσθετες κυρώσεις (βάσει του αμερικανικού νόμου) CAATSA », δήλωσε η  Νούλαντ στο Κογκρέσο.

Και πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις και η κοινή παραγωγή, του μαχητικού βομβαρδιστικού F-35 με την Τουρκία παραμένουν σε αναστολή.

https://www.youtube.com/watch?v=tt-F7ow5Dk4&t=8s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ