Το think tank Transnational Institute (TNI) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να ξοδέψει τους πόρους της σώζοντας ζωές, αντί να τιμωρεί ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στις ακτές της.
Η Ευρώπη είχε ήδη απελάσει πάνω από 70.000 Αφγανούς την τελευταία δεκαετία και τώρα επιδιώκει ενεργά να αποκρούσει Αφγανούς αιτούντες άσυλο καθώς οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη διοίκηση της χώρας τους.
Ο Frontex, ο οργανισμός ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε προϋπολογισμό 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020. Καθώς ο Frontex επεκτείνεται και γίνεται ο μεγαλύτερος οργανισμός στην ΕΕ, αναμένονται δισεκατομμύρια προσοδοφόρες συμφωνίες για συνοριακή υποδομή. Οι πρόσφατοι διαγωνισμοί περιλαμβάνουν 50 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες παρακολούθησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 442 εκατομμύρια ευρώ για νέες ψηφιακές υποδομές.
Ο Νικ Μπάξτον, ερευνητής στο TNI, δήλωσε: «Η κρίση στο Αφγανιστάν ήταν μια ηθική δοκιμασία για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και αυτή την στιγμή αποτυγχάνουν».
«Είτε πρόκειται για κράτη μέλη που πιέζουν να συνεχίσουν την απέλαση Αφγανών είτε για δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν για την πρόληψη των μεταναστευτικών ροών, η ΕΕ διαιωνίζει τις πολιτικές της για άρνηση ασφαλών νομικών οδών σε απελπισμένους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε πολλές απώλειες», προσθέτει.
Το δημόσιο χρήμα ρίχνεται σε περισσότερους τοίχους, όπλα και τεχνολογία επιτήρησης, όπου οι μόνοι νικητές είναι η βιομηχανία όπλων και ασφάλειας. Οι πόροι μας πρέπει να κατευθύνονται προς τη διάσωση ζωών και όχι να τιμωρούν τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια, σχολιάζει.
Drones, βιομετρικά συστήματα, αναγνώριση προσώπου και άλλες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται τακτικά από τον Frontex στην προσπάθειά του να κρατήσει μακριά τους μετανάστες.
Αυτό συμβαίνει καθώς η ΕΕ έχει πει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά.
Τον περασμένο μήνα, έξι κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν να συνεχιστούν οι απελάσεις. Η Αυστρία, η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Γερμανία υπογράφουν μια επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι «η διακοπή των επιστροφών στέλνει λάθος σήμα και είναι πιθανό να παρακινήσει ακόμη περισσότερους Αφγανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για την ΕΕ». Ενώ ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε την πρότασή του για τη γαλλική προεδρία σε μια πλατφόρμα που θα σταματούσε τη μετανάστευση.
Υπενθυμίζεται πως και τα ελληνικά σύνορα έχουν θωρακιστεί με όλα τα σύγχρονα μέσα που προαναφέρονται ακόμη και με Ζέπελιν!