Παρά τα μακιαβελικά σχέδια της Τουρκίας και του Ιράν, για τα οποία γράφαμε χθες, το Ιράκ κατά πως φαίνεται έχει αποφασίσει να αλλάξει ρότα αποφεύγοντας σκοπέλους των γειτόνων-αντιπάλων του και τονώνοντας την ενεργειακή του ασφάλεια και δυναμική.
Το Ιράκ και η γαλλική Total υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη 4 ενεργειακών έργων!
Η σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει τέσσερα ενεργειακά έργα που στοχεύουν να βοηθήσουν τη χώρα να ανακουφίσει την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας που περνάει.
Ο Ιρακινός Υπουργός Πετρελαίου Ihsan Abdul-Jabbar Ismail (δεξιά στην φωτό κάτω) και ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας ενέργειας TotalEnergies, Patrick Pouyanne (αριστερά), υπογράφουν την σύμβαση για επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας στο Ιράκ. Μια συμφωνία σταθμό!
Το Ιράκ υπέγραψε συμβόλαιο 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο για επενδύσεις στους τομείς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ηλιακής ενέργειας, μια κίνηση που οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι επιβραβεύτηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βαγδάτη.
Οι παρατηρητές λένε ότι η συμφωνία είναι "η μεγαλύτερη επένδυση δυτικής εταιρείας στο Ιράκ", όπως περιγράφεται από τον ιρακινό υπουργό πετρελαίου Ihsan Abdul-Jabbar Ismail . Ομοίως, ο Ιρακινός υπουργός ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα κατασκευάσει τέσσερα μεγάλα ενεργειακά έργα στο νότο της χώρας. Υπό αυτή την έννοια, ο διευθύνων σύμβουλος της Total Energies, Patrick Pouyanne, επιβεβαίωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει με μια αρχική επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων και ανέφερε ότι οι εργασίες μηχανικής θα ξεκινήσουν «αμέσως».
Το Ιράκ αυτή τη στιγμή παράγει 16.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ποσό πολύ μακριά από τα ελάχιστα μεγαβάτ που θα χρειαζόταν, δηλαδή περίπου 24.000 μεγαβάτ που θα έφταναν λόγω ειδικών συνθηκών τα 30.000 το καλοκαίρι. Ομοίως, μέχρι το έτος 2050 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του θα μπορούσε να διπλασιαστεί, πράγμα που μεταφράζεται σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτό το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι η χώρα καταγράφει συνεχείς διακοπές ρεύματος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η θερμότητα φτάνει τους πενήντα βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτό οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων και σε ένα φθαρμένο δίκτυο που διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το Ιράκ διαθέτει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των εσόδων του.
Ανάμεσα στα τέσσερα έργα που συμφωνήθηκαν, ξεχωρίζει ένα σχέδιο που στοχεύει στην ανάπτυξη της χρήσης της ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, εκτιμάται ότι το έργο θα παρέχει παραγωγή 1.000 μεγαβάτ. Εκτός από αυτήν την πρωτοβουλία, τρία έργα περιλαμβάνονται στον τομέα της ορυκτής ενέργειας, όπου η παραγωγή είχε μειωθεί λόγω της διάβρωσης της υποδομής και της διαρροής ενέργειας που προήλθε από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από το υπέδαφος.
Αρχικά θα περιλάμβανε "την επέκταση του αγωγού θαλασσινού νερού, που είναι σημαντικό για τη συντήρηση και την παραγωγή κοιτασμάτων πετρελαίου και παρέχει θαλασσινό νερό σε κοιτάσματα πετρελαίου", κάτι που θεωρείται ως "βασικός παράγοντας" στην εξόρυξη πετρελαίου.
Ένα άλλο έργο περιστρέφεται γύρω από την "επένδυση φυσικού αερίου από κοιτάσματα που βρίσκονται έξω από την Basra Gas Company, συνολικού ποσού 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως", σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία.
Αξίζει να σηειωθεί πως προ ετών η Basra διαφήμιζε το έργ οτης λέγοντας πως “αν ολόκληρο το δίκτυο αγωγών μας τοποθετείτο σε μία μόνο ευθεία γραμμή, θα εκτείνονταν από τη Μπασρά έως την Άγκυρα στην Τουρκία”
Στη συνέχεια, το τρίτο έργο της γαλλοιρακινής συμφωνίας περιλαμβάνει την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Artawi, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής αργού στο Ιράκ. Με αυτόν τον τρόπο, η Total θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής στα 210.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Πετρελαίου, που αναφέρει το Reuters.
Αυτή η δέσμευση της γαλλικής εταιρείας μειώνει την υψηλή εξάρτηση του Ιράκ από το Ιράν στον εφοδιασμό ενεργειακών πόρων, καθώς το ένα τρίτο των αναγκών του σε αυτόν τον τομέα προμηθεύεται από την Τεχεράνη . Αυτή η εξάρτηση έχει μεγάλο κόστος για το Ιράκ, καθώς η Βαγδάτη χρωστάει στην Τεχεράνη 6 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Από την πλευρά του, ο γαλλικός όμιλος συνεχίζει να εστιάζει στην επέκταση των δραστηριοτήτων του στους τομείς της ενέργειας, αλλά έχει επίσης δείξει το ενδιαφέρον του να αφιερώσει το 20% των επενδύσεών του στην ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η ενεργειακή αναβάθμιση του Ιράκ με γαλλικές πλάτες παρακολουθείται με σκεπτικισμό τόσο από το Ιράν όσο και από την Τουρκία.