Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά 2 ετών - Τα παιδιά εμβολιάστηκαν με τα κουβανέζικα ενέσιμα σκευάσματα Abdala και Soberana - Τα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Από χθες, η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά, ηλικίας δύο ετών, κατά της νόσου COVID-19, χρησιμοποιώντας δικά της ενέσιμα σκευάσματα τα οποία δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως γράφουν οι «Times» του Ισραήλ, το νησί της Καραϊβικής, με πληθυσμό 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει στόχο να εμβολιάσει όλα τα παιδιά προτού ανοίξουν ξανά τα σχολεία τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2020.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χθες στην Κούβα αλλά τα παιδιά παρακολουθούν εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η κυβέρνηση της Αβάνας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά μόνο αφού εμβολιαστούν όλα τα παιδιά.
«Οι κλινικές δοκιμές των ανηλίκων έγιναν με τα εμβόλια Abdala και Soberana», γράφει το γαλλικό δίκτυο «France 24».
Την Παρασκευή, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ξεκίνησαν τον εμβολιασμό παιδιών, ηλικίας 12 και άνω.
Χθες, ξεκίνησε ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας, 2 έως 11 ετών, στην κεντρική επαρχία Cienfuegos.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετές χώρες στον κόσμο εμβολιάζουν παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω, ενώ, ορισμένες πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές σε μικρότερα παιδιά.
Χώρες όπως η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να εμβολιάσουν μικρότερα παιδιά, αλλά η Κούβα είναι η πρώτη που το έκανε, σχολιάζουν οι Times του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η Χιλή ενέκρινε χθες το κινεζικό εμβόλιο Sinovac για παιδιά από έξι έως και 12 ετών.
Σημειώνεται ότι τα δύο κουβανέζικα εμβόλια, τα πρώτα που αναπτύχθηκαν στη Λατινική Αμερική, δεν έχουν υποβληθεί σε διεθνή, επιστημονική αξιολόγηση.
Βασίζονται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης - η ίδια που χρησιμοποιήθηκε από τα εμβόλια «Novavax» και Sanofi που αναμένουν επίσης την έγκριση του διεθνούς οργανισμού (ΠΟΥ).
Σε αντίθεση με πολλά άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται, αυτά που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία, δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.