Οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για την ικανότητά της να είναι ένας κανονικός παίκτης ικανός για οικονομική συνεργασία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος του Αφγανιστάν, εκτιμάει ο Ακαδημαϊκός και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών, Βιτάλι Ναούμκιν.
"Πιστεύω ότι τα πάντα μπορούν να αναμένονται από τους Ταλιμπάν, αλλά σήμερα προφανώς ενδιαφέρονται να νομιμοποιήσουν τον εαυτό τους και να αναζητήσουν την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας. Το Πακιστάν παίζει βασικό ρόλο για αυτούς και οι Ταλιμπάν υπολογίζουν επίσης στην Κίνα και την Τουρκία ως επενδυτές, όπως και στη Ρωσία, ορισμένα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, για παράδειγμα, τα ΗΑΕ και, ενδεχομένως, τη Σαουδική Αραβία », δήλωσε ο Ναούμκιν στο Interfax την Τρίτη.
"Οι Ταλιμπάν θέλουν να παρουσιαστούν ως λογικοί διεθνείς παίκτες που δεν θα επαναλάβουν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά την πρώτη θητεία τους το 1996-2001. Πιθανότατα, θα προσπαθήσουν να επιδείξουν κάποια ανοχή και ευνοϊκή στάση απέναντι στα πρότυπα συμπεριφοράς που συνηθίζονται για τους διεθνής κοινότητα", είπε και πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν συνειδητοποιούν ότι δεν θα επιβιώσουν χωρίς εξωτερική υποστήριξη.
"Είναι ακόμα ασαφές πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Ταλιμπάν-Δύσης. Δεν θα υπάρξει γρήγορη εξομάλυνση των σχέσεων με κανέναν. Όλοι θα είναι προσεκτικοί και θα παρακολουθούν πώς συμπεριφέρονται οι Ταλιμπάν. Ομάδες μέσα στους Ταλιμπάν, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους και έχουν πολλές διαφωνίες, δεν έχουμε ακόμη πει την τελευταία λέξη. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εσωτερικές διαφορές που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την κατάσταση", είπε.
Όσον αφορά τη στάση της Μόσχας, όλα θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα των Ταλιμπάν να καταπολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία, είπε ο Ναούμκιν. "Από την άποψη των συμφερόντων της Ρωσίας, είναι σημαντικό να μην προέλθει τρομοκρατική απειλή από το έδαφος του Αφγανιστάν που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Είναι μέχρι στιγμής δύσκολο να πούμε αν οι Ταλιμπάν θα πολεμήσουν σκληρά τέτοιες οργανώσεις που απαγορεύονται στη Ρωσία, όπως το ISIL , η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν που αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για την Κίνα" , είπε ο Ναούμκιν.