Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Κοκτέιλ» τρόμου: Τσετσένοι, Αλ Κάιντα, ISIS, Ταλιμπάν και άλλες....«δημοκρατικές» δυνάμεις το νέο ισοζύγιο της φρίκης

Στη Ρωσία και σε ολόκληρο τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία όλοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, που πλέον είναι εγκατεστημένη στην Καμπούλ. Πολλοί πιστεύουν ότι οι προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους νέους κυρίους του Αφγανιστάν θα νομιμοποιήσει την τζιχάντ και το ριζοσπαστικό Ισλάμ μεταξύ των νέων αυτών των χωρών.

Άλλοι, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες των γεγονότων στο Αφγανιστάν δεν θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα της Ρωσοασιατικής μουσουλμανικής Ούμα και οι ίδιοι οι Ταλιμπάν μπορεί να αποστασιοποιηθούν από τους πιο ριζοσπαστικούς συμμάχους τους. Η Ummah είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει "κοινότητα". Διακρίνεται από το shaʻb, που σημαίνει ένα έθνος με κοινή καταγωγή ή γεωγραφία. Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι μια υπερεθνική κοινότητα με κοινή ιστορία. Είναι συνώνυμο του ummat al-Islām.

Σε συνέντευξή του στο Rossijskaja Gazeta στις 18 Αυγούστου, ο Ρώσος πρέσβης στην Καμπούλ, Ντμίτρι Ζίρνοφ, υποστήριξε ότι «με τους Ταλιμπάν είμαστε ήδη καλύτερα από ό, τι τις προηγούμενες ημέρες και δεν ακούγεται ούτε ένας πυροβολισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αναλυτικής Λέσχης με έδρα τη Μόσχα, Νικήτα Μέντκοβιτς, ειδικός στα οικονομικά της Κεντρικής Ασίας και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, παραχώρησε συνέντευξη στο Kavkaz.Realii, αναλογιζόμενος μέχρι πού φτάνει η συναίνεση που απολαμβάνουν οι Ταλιμπάν εντός και εκτός Αφγανιστάν. Λέει λοιπόν: «Έχουν μια ορισμένη υποστήριξη, διαφορετικά δεν θα είχαν δημιουργήσει έναν στρατό 100 χιλιάδων ανθρώπων, αλλά είναι δύσκολο να πούμε σε ποια πλευρά βρίσκεται η πλειοψηφία του Αφγανικού λαού. Πολλοί τους δέχθηκαν μόνο από δυσπιστία για την Κυβέρνηση του Ασράφ Γκανί».

Οι Ταλιμπάν είναι μέλη ενός εθνικιστικού κινήματος με θρησκευτική ιδεολογία, που βγαίνει από τα σχολεία όπου προετοιμάστηκαν τα στελέχη των νεολαίων λεγομένων μουτζαχεντίν, που πολέμησαν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς του Νατζιμπουλάχ και τους Σοβιετικούς... χορηγούς του. Ο Νατζιμπουλάχ Αχμαντζάι-Φεβρουάριος 1947 – 27 Σεπτεμβρίου 1996- γνωστός κυρίως ως Νατζιμπουλάχ ή Δρ. Νατζίμπ, ήταν Πρόεδρος του Αφγανιστάν από το 1987 έως το 1992, όταν οι μουτζαχεντίν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Συνδυάζοντας τον εθνικισμό των εθνοτικών Παστούν, την ιδέα του ενωμένου Αφγανιστάν και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, ξεκίνησαν έναν πόλεμο εθνικής ενοποίησης, που διεξήχθη με πρωτοφανή βία και αγριότητα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Mendkovič, είναι ότι «οι παλιοί μουτζαχεντίν είχαν ήδη σημαντικούς κυβερνητικούς ρόλους, ενώ οι σημερινοί Ταλιμπάν είναι άγνωστοι από αυτή την άποψη».

https://www.youtube.com/watch?v=KMgyteZ2IJw



Ένα βασικό ερώτημα αφορά τη σχέση των Ταλιμπάν με την Αλ Κάιντα και άλλα εξτρεμιστικά κινήματα. Υπάρχουν αρκετές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, όπως η Jamaat Ansarrulah, το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, το Tekhrik-i-Taliban του Πακιστάν, το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, οι κομάντος του Ιμάμ Μπουκάρ και άλλες, όλες απαγορευμένες στις γύρω χώρες και ενδιαφέρονται πολύ για την επανεκκίνηση στο νέο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Εάν δεν θέλει να χάσει τη διεθνή χρηματοδότηση που αποσκοπεί σε μια "νόμιμη" οικονομία και ειρήνη, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει τους δεσμούς της με αυτά τα κινήματα.

Πολλές ρωσικές πηγές κάνουν επίσης λόγο για μεγάλη επιθυμία και δράση μαζί με τους Ταλιμπάν των εξόριστων από τον Βόρειο Καύκασο, ιδιαίτερα από την Τσετσενία. Σύμφωνα με τον Mendkovič, "πρόκειται για εξτρεμιστές που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους στην πατρίδα τους και αναζητούσαν την τύχη τους αλλού". Ο σύμβουλος του προέδρου της Τσετσενίας για θρησκευτικές υποθέσεις, Άνταμ Σαχίροφ, δήλωσε επίσης στο Instagram ότι "Ώριμοι και Χαναφιστές (οι Τσετσένοι κοντά στους Ταλιμπάν) είναι υπέροχα παιδιά".

Η σχολή Χάναφι είναι ένα από τα τέσσερα παραδοσιακά μεγάλα σουνιτικά σχολεία (madhabs) της ισλαμικής νομολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πρόκειται για μια μεγάλη μετασοβιετική διασπορά που αγωνίστηκε στις τάξεις του Isis, φέρνοντας γνώση και εμπειρία πολύ ανώτερη από αυτή των νεαρών Αράβων μαχητών, επιτυγχάνοντας έτσι ηγετικούς ρόλους στους στρατούς της τρομοκρατικής κλίκας. Στη Συρία, οι Τσετσένοι ήταν οι εκπαιδευτές, όπως και για τους Ταλιμπάν, και τώρα δεν είναι γνωστό τι ρόλο θα παίξουν στο νέο σενάριο.

Ο Μέντκοβιτς δεν πιστεύει ότι οι ριζοσπάστες Ταλιμπάν θα είναι σε θέση να προσελκύσουν σημαντικά τη μουσουλμανική κοινότητα στη Ρωσία, "όχι περισσότερο από τους Μορμόνους στη Γιούτα που προσελκύουν άλλες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο". Αν μη τι άλλο, η ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμάνων από τον Καύκασο ή την αποκαλούμενη περιοχή Oltrevolga, μπορεί να συμβεί υπό την ώθηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία αυξάνεται λόγω των διαφόρων διαστάσεων της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία και των χωρών της περιοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=9RfwImwgQNY

Συνελήφθησαν 600 μουσουλμάνοι σε τζαμί στη Ρωσία!

 

Και την ίδια στιγμή που ξεδιπλώνεται αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου, αναφέρθηκε ότι περίπου 600 μουσουλμάνοι συνελήφθησαν από την αστυνομία σε τζαμί κοντά στη Μόσχα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η δικηγόρος Lidiya Anosova δήλωσε ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία στο τζαμί στο Kotelniki στην περιοχή της Μόσχας. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, περίπου 600 άτομα συνελήφθησαν", είπε η Anosova. «Αυτά τα άτομα κρατήθηκαν στο τζαμί στο Kotelniki», είπε. Σημειώνοντας ότι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Lyubertsy με οχήματα της αστυνομίας, η Anosova ανέφερε: «Οι ταυτότητες αυτών των ατόμων ελέγχονται. H αστυνομία συμπεριφέρθηκε στους κρατούμενους σωστά και νόμιμα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ