Κόσμος

Η Τουρκία με τα μάτια σε Κύπρο-Α. Μεσόγειο και Κασμίρ αγκαλιάζει στρατιωτικά το Μπαγκλαντές

Ο Αρχηγός του Στρατού του Στρατού του Μπαγκλαντές Στρατηγός SM Shafiuddin Ahmed συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών Ismail Demer και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Muhsin Dere.
   
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Τουρκία, ο Αρχηγός του Στρατού του Μπαγκλαντές είπε ότι υπάρχουν μακροχρόνιες στρατηγικές φιλίες και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και του Μπαγκλαντές,  όπως ανέφερε σήμερα το δελτίο τύπου των Inter-Services Public Relations (ISPR).
 
"Ελπίζει επίσης ότι αυτές οι σχέσεις θα φτάσουν ακόμη υψηλότερα στο μέλλον", είπε
   
Ο Shafiuddin δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Άμυνας-2021 θα ανοίξει νέες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των  δυνάμεων ασφαλείας των δύο χωρών, ιδίως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον Πρόεδρο των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών, όσο και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για την πρόσκλησή του.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός της Τουρκίας Muhsin Dere εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του για περαιτέρω συνεργασία και βοήθεια στο Μπαγκλαντές στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού και ανταλλαγής  στρατιωτικής τεχνολογίας.
   
Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντέμερ διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει τα τρέχοντα ζητήματα με το Μπαγκλαντές εξ ονόματος του οργανισμού του και θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια, έτσι ώστε η μελλοντική αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να είναι πιο μεγάλη και επωφελής.

Πακιστάν-Μπαγκλαντές

Το Πακιστάν ιδρύθηκε το 1947.  Είναι ένα κράτος που "γεννήθηκε" από το άσβεστο μίσος μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν σήμερα την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του.

Συγκεκριμένα, γύρω στο 97% των Πακιστανών είναι μουσουλμάνοι (77% Σουνίτες και 20% Σιίτες), ενώ υπάρχουν χριστιανοί και ινδουιστές, οι οποίοι αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Η χώρα έχει έκταση 803.940 τ.χλμ. και πληθυσμό, περίπου 197.000.000 (εκτίμηση 2017).

Κομβικό σημείο για το Πακιστάν, ήταν το 1971, καθώς αποσχίστηκε το ανατολικό του τμήμα και δημιουργήθηκε το Μπανγκλαντές.

Να σημειώσουμε ότι το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που καταψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ως μη μόνιμο μέλος του, το 1983, το ψήφισμα 541 (1983), το οποίο προτάθηκε από την Μ. Βρετανία.

Επρόκειτο για το ψήφισμα με την οποία αποδοκιμάζεται η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο, θεωρείται άκυρη και ζητείται επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 356 (1974) και 367 (1975), ενώ καλούνται όλες οι χώρες να μην αναγνωρίσουν κανένα άλλο κράτος εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ (συμπεριλαμβανομένων των ψήφων των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α., δηλαδή Η.Π.Α., τέως ΕΣΣΔ, Γαλλία, Κίνα και Μ. Βρετανία), μία αποχή (Ιορδανία) και μία ψήφο εναντίον, του Πακιστάν όπως αναφέραμε.

Όπως αναφέραμε, το 1947 ιδρύθηκε το κράτος του Πακιστάν το οποίο περιλάμβανε δύο τμήματα, το Δυτικό και το Ανατολικό. Το Ανατολικό Πακιστάν δεν "επικοινωνούσε" με το Δυτικό, από το οποίο το χώριζε απόσταση 1.000 μιλίων! Παράλληλα, το Ανατολικό τμήμα, γνωστό και ως Ανατολική Βεγγάλη, είχε διαφορετική γλώσσα και πολιτισμό από το Δυτικό.

Το 1970, έγιναν  εκλογές στο Ανατολικό Πακιστάν, όπου αυξάνονταν διαρκώς το εθνικιστικό αίσθημα και η δυσαρέσκεια για τα προνόμια του Δυτικού Πακιστάν

Σ' αυτές επικράτησε ο Σύνδεσμος Αουάμι, ένα πολιτικό κόμμα που υποστήριζε ανοιχτά της ανεξαρτησία της Ανατολικής Βεγγάλης. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ακύρωσε τις εκλογές αυτές.

Τον Μάρτιο του 1971, ξέσπασε άγριος ανταρτοπόλεμος. Η παρέμβαση της Ινδίας, η οποία κήρυξε τον πόλεμο στο (Δυτικό) Πακιστάν, τασσόμενη με το μέρος των επαναστατών (Δεκέμβριος 1971) είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση των ανταρτών.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1971, ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Μπανγκλαντές με πρωτεύουσα την Ντάκα και πρώτο πρόεδρο τον Σεΐχ Ματζιπούρ Ραχμάν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1975.

Εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ανατολική Βεγγάλη κατέφυγαν στην Ινδία σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της έντασης και του πολέμου.

Το Μπανγκλαντές έχει έκταση 147.570 τ.χλμ, λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα δηλαδή, και πληθυσμό γύρω στα 166.000.000 (εκτίμηση Ο.Η.Ε. για το 2018).
Το 83% των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι, το 18% ινδουιστές και το 1% χριστιανοί, βουδιστές και διάφοροι άλλοι. 

 Η Τουρκία με τα μάτια στραμμένα στο Κασμίρ, το "μήλον της έριδος" μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν 

Όπως έχει γίνει αντιληπτό, η διάσπαση της βρετανικής Ινδίας το 1947 έγινε, κυρίως, για θρησκευτικούς λόγους.

Ουσιαστικά όμως οι δύο χώρες βρίσκονται σε μία διαρκή αντιπαράθεση από τότε ως τις μέρες μας. Ο λόγος; Το Κασμίρ. Παλαιό κράτος και σημερινή περιοχή της ινδικής υποηπείρου που διεκδικείται από την Ινδία και το Πακιστάν.

Στην όλη διαμάχη, εμπλέκεται και ο άλλος "γίγαντας" της περιοχής, η Κίνα.

Το Κασμίρ έχει έκταση 222.236 τ.χμλ και βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Ινδικής χερσονήσου. 

Το 1947, ένα τμήμα του μουσουλμανικού πληθυσμού του Κασμίρ απαίτησε την ένωσή του με το Πακιστάν, αλλά ο ινδουιστής μαχαραγιάς Χαρί Σινχ αρνήθηκε. Το Πακιστάν εισέβαλε στην περιοχή και ο μαχαραγιάς υπέγραψε την προσάρτηση της χώρας του στην Ινδία.

Η Ινδία έστειλε στρατεύματα στο Κασμίρ και στη σύγκρουση με το Πακιστάν επικράτησε. Το Πακιστάν υποχρεώθηκε να παραχωρήσει κάποια εδάφη και τον Ιανουάριο του 1949 αποφασίστηκε εκεχειρία με παρέμβαση του Ο.Η.Ε.

Το 1965 και το 1971, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις για το Κασμίρ, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που οδήγησαν στη δημιουργία ζώνης ελέγχου με την οποία καθορίστηκαν τα όρια των περιοχών που βρίσκονταν υπό ινδική ή πακιστανική επιρροή.

Από το 1989 οι μουσουλμάνοι αυτονομιστές του Κασμίρ ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο, με την υποκίνηση του Πακιστάν. Παρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, η δράση των ανταρτών συνεχίστηκε, παίρνοντας μάλιστα τη μορφή τζιχάντ (ιερού πολέμου), από το 1999.

Στις 7 Νοεμβρίου 2003, Ινδία και Πακιστάν υπόγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στα κοινά τους σύνορα στο Κασμίρ.

Το Κασμίρ επίκεντρο της διαμάχης Ινδίας - Πακιστάν-Κίνας

Σήμερα, το Κασμίρ χωρίζεται σε τρεις περιοχές, με ασαφή και διαφιλονικούμενα όρια. Το Πακιστάν ελέγχει το ΒΔ τμήμα (Northern Areas and Kashmir), η Ινδία το κεντρικό και νότιο τμήμα (Jammn and Kashmir) και το Ladakh, στα σύνορα με την Κίνα, η οποία ελέγχει το ΒΑ πέρασμα (Aksai Chin και Trans – Karakoram Tract).

Γενικότερα, οι ισορροπίες στην περιοχή του Κασμίρ είναι εύθραυστες. Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τον έλεγχο των περιοχών της άλλης.

Μια πολεμική σύγκρουση (που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή το 1999), θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο

Που αποβλέπει η Τουρκία

Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία  θα αναπτύξει περαιτέρω στρατιωτικές σχέσεις με το Μπαγκλαντές ,πουλώντας του τουρκικά οπλικά συστήματα και πυρομαχικά μελλοντικά και προκαλώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο μέλλον.

Με αυτές τις ενέργειες η Τουρκία αποβλέπει στα εξής ανταλλάγματα:

1.Στην εξασφάλιση αναγνώρισης του ψευδοκράτους των κατεχομένων στην Κύπρο από το Μπακλαντές, όταν αυτή ζητηθεί από την Τουρκία. Σημειωτέον ότι η Τουρκία εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους  στην Κύπρο από  Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Σομαλία-Κόσσοβο-Μπαγκλαντές-Αλβανία- Τουρμενιστάν-Τατζικιστάν-Κιργιζία-Ουζμπεκιστάν-Καζακστάν

2. Στην ναυτική παρουσία υπό το πρίσμα στρατιωτικών ασκήσεων του Μπαγκλαντές  στη ΝΑ Μεσόγειο μελλοντικά, στα πρότυπα της εμφάνισης του Πακιστανικού ναυτικού και αντίστροφα στην παρουσία του Τουρκικού ναυτικού μαζί με αυτών του Μπαγκλαντές και των Πακιστάν στον Ινδικό ωκεανό, στη μύτη της Ινδίας

3. Στην περικύκλωση της Ινδίας, αφού αυτή συνορεύει Δυτικά με το Πακιστάν και Ανατολικά με το Μπαγκλαντές, με απώτερο σκοπό την επικράτηση του Πακιστάν στο ζήτημα του Κασμίρ που αναφέραμε εκτενώς προηγουμένως

4. Στον προσπορισμό ανθρώπινου δυναμικού από το Μπαγκλαντές είτε υπό τη μορφή στρατιωτικής επίσημης ενίσχυσης, είτε στη βάση μισθοφόρων, όταν και όπου εμπλακεί η Τουρκία μελλοντικά στρατιωτικά

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αγρίεψε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στη διαρροή των Τούρκων περί «ευχαριστιών»: Δεν σας σεβαστήκαμε και ούτε θα σας σεβαστούμε

«Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της...