“Είναι μια απροσδόκητη νίκη όσον αφορά την ταχύτητα και την ευκολία και πρέπει τώρα να την ακολουθήσει η ταπείνωση ενώπιον του Αλλάχ γιατί αυτή είναι η στιγμή της δοκιμασίας, αφορά τον τρόπο με τον οποίο υπηρετούμε και προστατεύουμε τον λαό μας. Και πώς διασφαλίζουμε το μέλλον τους και τη ζωή των πολιτών του Αφγανιστάν, που τώρα μετονομάστηκαν σε «Ισλαμικό Εμιράτο»”
Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, η οποία θεωρήθηκε από πολλούς ως ο επόμενος «προσωρινός ηγέτης», λίγες ώρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ. Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα ευχαρίστησε τους πολιτοφύλακες για τη στρατιωτική εκστρατεία που οδήγησε σε λίγες μέρες στην αποπομπή του προέδρου Ασράφ Γκανί. Από το παλάτι, υποσχέθηκε "μεγαλοψυχία", αλλά, ταυτόχρονα, θυμήθηκε τα οκτώ χρόνια αιχμαλωσίας που έριξαν περισσότερο από μια σκιά στο μέλλον του έθνους και της περιοχής.
Εν μέσω σκηνών χάους στο αεροδρόμιο και φαινομενικής ηρεμίας στους δρόμους της πρωτεύουσας, το Αφγανιστάν αναρωτιέται για το άμεσο μέλλον του, το οποίο φαίνεται να συνδέεται όλο και περισσότερο με τις αποφάσεις του ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος έχει το καθήκον να οδηγήσει τη μετάβαση προς το «εμιράτο».
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πληροφοριών, γεννήθηκε το 1968 στο χωριό Weetmak, στην επαρχία Uruzgan και για πολλούς ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα μετά τον Mulla Muhammad Omar. Από πολύ μικρός διακρίθηκε στους διάφορους πολέμους που μάτωσαν το ασιατικό έθνος, ξεκινώντας από τη σύγκρουση με τους Σοβιετικούς στη δεκαετία του '80 και συνεχίζοντας μέχρι το 1994, με την ίδρυση του κινήματος των Ταλιμπάν.
Μετά το 2001 ζει για μερικά χρόνια ανώνυμος, ενώ οι φήμες (ψευδείς) για το θάνατό του από φυματίωση διαδέχονται η μία την άλλη. Το 2009, σε συνέντευξή του στο Newsweek, δημοσιεύει μια προφητική δήλωση: "Οι Αφγανοί δεν κουράζονται να πολεμούν μέχρι να απελευθερώσουν τη χώρα τους. Θα συνεχίσουμε την τζιχάντ, μέχρι την αποβολή του εχθρού από τη γη μας". Το 2010, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Καράτσι του Πακιστάν, σε μια επιχείρηση που εκείνη την εποχή θεωρούνταν ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των ανταρτών των Ταλιμπάν. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2018, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφέθηκε ελεύθερος για να παρακολουθήσει ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν.
Ποιος είναι ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο ηγέτης των Ταλιμπάν που διακήρυξε το εμιράτο
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news