Με την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ την Κυριακή, πολλοί αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Οι Ταλιμπάν κήρυξαν πλέον «γενική αμνηστία» για κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με μια έκτακτη είδηση στο AFP.
Η ίδια δήλωση περιελάμβανε επίσης μια πρόσκληση «να επιστρέψουμε στη δουλειά».
Στο μεταξύ πληροφορίες έρχονται στο φως για ισλαμικά κονδύλια από χώρες του Περσικού Κόλπου που παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο κίνημα των Ταλιμπάν, τουλάχιστον με βάση όσα δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ.
"Ορισμένα ισλαμικά ταμεία, τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, αφού υπάρχουν πλούσιοι χορηγοί εκεί, υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν", δήλωσε ο Καμπούλοφ στο ραδιόφωνο Ekho Moskvy τη Δευτέρα. Κανείς δεν έχει προμηθεύσει όπλα στους Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια "επειδή δεν υπήρχε ανάγκη", είπε.
"Όταν οι Ταλιμπάν πολέμησαν εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων κατέσχεσαν με επιτυχία όπλα από αποθήκες του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας και πήραν επίσης πυρομαχικά και πήραν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δράσης", είπε.
Εμπειρογνώμονας: Δεν θα είναι εύκολο για τις κοσμικές χώρες να συνυπάρχουν με το Αφγανιστάν εάν αυτό μετατραπεί σε ισλαμικό εμιράτο
Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας ανησυχούν για την προοπτική γειτονίας με το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν την ανακηρύξουν ισλαμικό εμιράτο, δήλωσε ο Sanat Kushkumbayev, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Καζακστάν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμπειρογνώμονα στην Κεντρική Ασία.
«Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι ότι η μορφή διακυβέρνησης (στο Αφγανιστάν) είναι ισλαμικό εμιράτο. Πιθανότατα, πολλά από τα στοιχεία είναι η Σαρία, τα θεμέλια που υπήρχαν νωρίτερα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και κάτι που τρομάζει και ανησυχεί τους γείτονες της Κεντρικής Ασίας. Οι χώρες μας είναι κοσμικές και γειτονικές με τη χώρα, που τώρα δεν είναι μόνο η Δημοκρατία του Αφγανιστάν, αλλά ένα ισλαμικό εμιράτο, και κρύβει πολλά άγνωστα », δήλωσε ο Κουσκουμπάγιεφ κατά τη διάρκεια συζήτησης εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα.
«Ακόμα κι αν δεν θέλουν να υποστηρίξουν την εξαγωγή της ιδεολογίας τους, η ίδια η παρουσία μιας τέτοιας οντότητας είναι ένας ελκυστικός παράγοντας για τους ριζοσπάστες σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ασίας. Εξάλλου, αυτό ήταν το ελκυστικό στη Συρία και σε άλλα μέρη», πρόσθεσε.
Ο πρώην πρέσβης του Καζακστάν στο Αφγανιστάν Ομιρτάι Μπιτίμοφ, ο οποίος εργάστηκε σε αυτήν τη θέση από το 2011 έως το 2018, είναι πεπεισμένος ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν προς το παρόν κανένα στόχο να αποτελέσουν απειλή για την Κεντρική Ασία. Ωστόσο, η ιδεολογία τους δεν είναι απολύτως σαφής στον ειδικό.
«Σχετικά με την ιδεολογία, δεν είναι ακόμη κάτι ορατό. Σύμφωνα με το Ισλάμ, σύμφωνα με το Κοράνι, όλα παραμένουν όπως πριν. Το πώς θα το εφαρμοστούν είναι άλλο θέμα. Πιθανώς, δεν θα υπάρξουν άλλες μαζικές εκτελέσεις. Αλλά το περιεχόμενο είναι πρακτικά το ίδιο. Πρέπει να δημιουργήσουν απειλή για την Κεντρική Ασία; Ο στόχος τους είναι διαφορετικός - να ελέγξουν το Αφγανιστάν », είπε ο ειδικός.